Nyhed

Ray Davies fylder 70

Sangeren og sangskriveren især kendt fra The Kinks fylder rundt i dag

I dag fylder den engelske sanger, sangskriver og guitarist Ray Davies 70 år.

Ray Davies er især kendt som frontmand i The Kinks, der eksisterede fra 1963-1996 og var et af midt-60'ernes mest populære britiske bands internationalt sammen med The Beatles, The Rolling Stones og The Who.

Ray Davies blev født på 6 Denmark Terrace (ja, det hed det) i det nordlige London som næstyngste af otte børn; han havde seks storesøstre og fik en lillebror, Dave, som senere blev lead-guitarist og korsanger i The Kinks.


Davies studerede på kunstskolen Hornsey College of Art i London i 1962-32 og blev her voldsomt interesseret i musik. Han begyndte at spille med forskellige grupper og dannede i 1963 bandet The Kinks med sin bror Dave. Gruppen blev siden fuldendt med bassist Pete Quaife og trommeslager Mick Avory. Gruppen fik deres gennembrud i 1964 med singlen "You Really Got Me", der toppede den engelske hitliste og var nyskabende med sin brug af power-akkorder, der senere inspirerede mange hardrock- og punkbands. 

Siden fik gruppen store hits med sange som "Tired of Waiting for You" (1965), "Sunny Afternoon" (1966) og "Waterloo Sunset" (1967). The Kinks var inspireret af blandt andet rock, r&b, country, folk og den britiske music hall-tradition, og deres sange var kendetegnet af Ray Davies' både poetiske og skarpe, samfundskommenterende og socialt bevidste tekster. I slutningen af 60'erne og begyndelsen af 70'erne udgav The Kinks en stribe kunstnerisk ambitiøse, teatralske konceptalbum, som fik flotte anmeldelser, men mindre kommerciel succes. Bandet fik dog en revival, især i USA, da de i slutningen af 70'erne og begyndelsen af 80'erne vendte tilbage til den mere ligefremme rock fra begyndelsen af deres karriere.

I 1996 gik The Kinks i opløsning efter en række år med faldende popularitet og stigende spændinger mellem de to Davies-brødre. Ray Davies fortsatte som solist og har turneret intensivt, ligesom han har udgivet fire soloalbum. Han har desuden skrevet tre musicals.


Ray Davies blev i 2004 udnævnt som Commander of the Most Excellent Order of the British Empire af Dronning Elizabeth II. I 1990 blev The Kinks optaget i Rock and Roll Hall of Fame, i 2005 blev de optaget i UK Hall of Fame, og i 2014 blev Ray Davies optaget i Songwriters Hall of Fame. I 2012 optrådte han til afslutningsceremonien ved OL i London.

Ray Davies besøgte senest Danmark i 2010, hvor han gav koncert i Ledreborg Slotspark med DR Underholdningsorkestret.

Nyd The Kinks' gennembrudshit "You Really Got Me":


 

 

 

ANNONCE