Nyhed

Uafhængige pladeselskaber raser mod YouTube

Videotjenesten bliver beskyldt for at tvinge de mindre pladeselskaber til at indgå ufordelagtige aftaler

Det har vakt furore blandt verdens uafhængige pladeselskaber, at giganten YouTube har henvendt sig med et krav om at godkende nye betingelser for at bevare selskabernes indhold på den nuværende YouTube-platform. Det sker i kølvandet på rygter om, at YouTube har i sinde at søsætte en ny musikstreamingstjeneste.

Merlin, organisationen, der normalt forhandler aftaler med digitale tjenester på vegne af det uafhængige marked, er ikke blevet blevet kontaktet af YouTube angående den kommende streamingtjeneste. Det forlyder, at YouTube har forhandlet med de såkaldte major-selskaber (Universal, Warner og Sony) - men tilsyneladende er YouTube ikke interesseret i at gå i dialog med de uafhængige, på trods af at kun Universal repræsenterer en større markedsandel end de uafhængige.

Vilkårene, som YouTube prøver at tvinge pladeselskaber til at acceptere, er ifølge de uafhængige selskaber betydeligt dårligere end på de øvrige etablerede tjenester såsom Spotify, Deezer, WiMP etc. Underskriver de små pladeselskaber ikke, truer YouTube med at blokere deres indhold på kanalen.


Det fik i går WIN (The Worldwide Independent Network), som repræsenterer uafhængige selskabers interesser på verdensbasis, til at respondere, at kravene er unødvendige og ikke til at forsvare, og opfordre YouTube til at tage sin udmelding op til genovervejelse inden for 24 timer. YouTube har ikke reageret.

WIN betragter udviklingen som skadelig både for de uafhængige selskaber, musikfans og YouTube selv. Kristoffer Rom, medformand for DUP og medejer af pladeselskabet Tambourhinoceros, er klar i mælet i en fælles pressemeddelelse:

"YouTubes selvudråbte rolle som 'en distributions platform for skabere af originalt indhold og udbydere af stort og småt' er mere end hul branding af et firma, som i virkeligheden er ved at miste forbindelsen med de selvsamme skabere og det publikum, som har hjulpet platformen til at skyde igennem stratosfæren over årene. Det kan sprede sig som en virus og ødelægge den uafhængige musikindustri, pladeselskaber og deres kunstnere, at en mastodon som YouTube underminerer værdien af musik til et plan langt under de i forvejen eksisterende streamingtjenester yderligere."  

Kristoffer Rom har på sit pladeselskab kunstnere som Treefight For Sunlight, Chorus Grant (billedet) og Cancer, kunstnere som potentielt kunne blive berørt af YouTubes krav og få deres musikvideoer pillet ned.


Hvis YouTube bandlyser musik fra de uafhængige selskaber, kunne man forvente, at udbuddet på streamingtjenester vil falde drastisk og måske ikke tiltrække så stort et publikum som tidligere. Samtidig mister både små selskaber og deres tilknyttede kunstnere vigtige streamingindtægter, som uden tvivl er medvirkende til, at de i nogle tilfælde lige akkurat kan holde skindet på næsen. 

ANNONCE