Nyhed

Hvorfor kom I ikke tilbage til Roskilde?

Disse kunstnere skylder en Roskilde-koncert

For nylig bragte GAFFA en liste over kunstnere, som aldrig har spillet på Roskilde Festival, selvom det var og er aldeles oplagt. Men så er der også dem, der nok har gæstet dyrskuepladsen en enkelt gang eller to, men som SAGTENS kunne være kommet igen. Her er 10 af dem: 

David Bowie (spillede i 1996): Skuffelsen ville ingen ende tage, da Bowie i 2004 aflyste sin optræden på festivalen – og resten af sin turné - i sidste øjeblik på grund af sygdom, idet han skulle have foretaget en ballonudvidelse. "Davids læge har vurderet, at det ville være uværdigt at gennemføre en koncert, før han var 100 procent klar", lød det på stjernens hjemmeside. Mange festivalgæster havde sandsynligvis købt deres billet netop på grund af Bowie og kunne i sagens natur ikke få den refunderet. I stedet måtte de tage til takke med en noget uortodoks erstatning: Heavy metal-bandet Slipknot. Det står ikke til diskussion: Bowie skylder for evigt. Også selvom det for god ordens skyld skal siges, at han slet ikke har turneret siden aflysningen i 2004.


Pulp (spillede i 1996 og 98): Det legendariske band blev genforenet for en kort bemærkning i 2011 og drog på festivaltogt i Sverige, Norge og Tyskland  - men ikke i Danmark. Gruppen havde uden tvivl kunnet sprede ringe i sandet foran Orange Scene - men hvorfor Roskilde Festival ikke var på deres tournéplan, melder historien ikke noget om. En stor skuffelse.

Beck (spillede i 1996 og 2001): Den alsidige sangskriver lod sidste år forlyde, at han denne sommer ville lægge vejen forbi vores del af verden, og mange havde nok forventet, at det var en optræden på Roskilde Festival, han hentydede til. Beck har ikke spillet på festivalen siden 2001 - og ikke i Danmark siden 2006 - og har da også efter sigende bøvlet med en rygskade, der har afholdt ham fra at spille live. Siden sidste år turnerer han dog atter i USA og Europa. Roskilde-tilhængere vil derfor være skuffede over, at Beck i år valgte den konkurrerende Smukfest.

The Blue Van (spillede i 2003 og 2005): Selvom de danske rock and roll'ere har spillet to gange på festivalen, kan det undre, at sidste gang var så langt tilbage som i 2005, når nu de som navn sidenhen har vokset sig større og større. I bandets spæde ungdom leverede de nogle af de mest sprælske og veloplagte koncerter på de mindre scener, så det er en gåde, at de ellers ekstremt spilleglade Westmark og Co. ikke har fået lov at ekspandere.



U2 (spillede i 1982): Det er 33 år siden, legenderne fra U2 velsignede os med deres selskab. Om Roskilde-arrangører har den opfattelse, at Bone og hans medmusikanter har overstået deres gyldne dage, må stå hen i det uvisse. Men efter bandets 12. studiealbum "Songs of Innocence" fra 2014, som var produceret af Danger Mouse og blev lagt til fri afbenyttelse på iTunes, må de gamle drenge om ikke andet siges igen at kunne kaldes aktuelle. Det kan selvfølgelig være, at Roskilde Festival satser på et 25 års jubilæum i 2017. Det skal dog siges, at U2 sjældent spiller på festivaler, men det sker, for eksempel på Glastonbury i 2011.

Daft Punk (spillede i 1997): Deres enorme sangkatalog taget i betragtning må det siges at være temmelig længe siden, de franske house-drenge - efterhånden mænd - besøgte festivalen. Er det ikke snart tid til 2. date, har mange gennem tiden udfrittet Roskildes arrangører om, hvortil de da også svarer, at de godt kunne tænke sig et besøg. Der lader dog ikke til at være meget at gøre lige nu, da Daft Punk overhovedet ikke turnerer for tiden - til trods for forrige års succesfulde album "Random Acces Memories". Meget mystisk.

Arcade Fire (spillede i 2007): Blæste publikum bagover på Roskilde for otte år siden, og det har siden været et stort ønske for både festivalen og dens gæster at få dem tilbage. Sidste år fik Roskilde dog igen en lang næse, da NorthSide snuppede det eminente liveband for næsen af dem. Kom igen, Roskilde.

Julian Casablancas (spillede i 2006 og 2011 med The Strokes): At det tog Roskilde Festival fem år fra The Strokes' massive debut i 2001 at få fingrene i dem, kan undre - og at festivalen aldrig har booket deres karismatiske forsanger Julian Casablancas kan ligeså. Han udkom med sin anmelderroste solodebut i 2009, og han var og er et oplagt indslag på festivalen, idet han jo havde hele The Strokes' fanskare i ryggen og sidenhen har opbygget sin egen efter to album. Måske har Roskilde droppet idéen om at booke den charmerende rock and roll-crooner, men alligevel. Han ville stadig kunne trække fulde huse.



Van Morrison (spillede i 1987): Også denne veteran har holdt sig væk fra den roskildske muld i mange år. 1987 er det eneste år, han har spillet på festivalen. Dengang var der kun 51 navne på plakaten, men mon ikke Morrison stadig kunne konkurrere med de mange nye musikere om publikums gunst? Roskilde har været gode til at booke gode, solide kendinge som Bob Dylan, Neil Young og i år Paul McCartney, så måske vi kan se frem til et besøg af den nordirske hitmager et af de kommende år.

Rage Against the Machine (spillede i 1994 og 1996): Det amerikanske rockband har på trods af flere europaturnéer snydt Roskildegængerne for en koncert siden 1996. Fans har i årevis spurgt efter de røde rockmusikere, men det ser sort ud: I 2011 udtalte trommeslager Brad Wilk, at gruppen måske ikke kom til at spille flere koncerter - nogensinde. "Jeg var nødt til at sige til mig selv, at bandet er fortid for at komme videre med mit liv", udtalte han til radiostationen The Pulse of Radio. Om de skæbnesvangre ord holder stik, må fremtiden vise.

ANNONCE