Nyhed

Industri til nyrerne – Leæther Strip laver støttesang til syg ægtemand

Den danske indstrialveteran har skrevet nummeret Can We All Forgive? for at samle penge til behandling af sin alvorligt syge mand

Den danske ebm- og industrialveteran Leæther Strip har indspillet ny single, som er sat til download-salg i disse dage, og du bestemmer selv prisen, for læderlappen skal bruge dine penge. Og det er faktisk løgn – det er hans mand, der skal bruge dem. Hvad handler det alt sammen om, og bliver det mon jul i industri-land? Læs med her og få svar på hvad det hele handler om. GAFFAs Ras Bolding har taget en snak med Leæther Strip.

Du har netop lagt ny single, "Can We All Forgive?", til download på nettet og lader folk selv bestemme prisen, men der er jo en historie bag, der handler om at din mand Kurt Grünewald (med briller på foto, red.) har brug for operation. Kan du forklare nærmere? 

– Ja. Min mand igennem 22 år har desværre nyresvigt og en del følgesygdomme. Vi var sat til en nyretransplantation sidste januar, hvor jeg skulle give ham en af mine nyrer. Kurt fik så desværre en mindre blodprop i hjernen to uger før transplantationen skulle ske, så alt blev aflyst. Og lægerne vil ikke operere nu på grund af forhøjet risiko. Så han skal sluge et mindre bjerg af piller, og meget af den medicin bliver ikke dækket af sygesikringen, så vi har problemer med at klare omkostningerne. Og da vi har så mange dejlige lyttere, der kender til vores problemer, har vi spurgt om hjælp. Jeg ville ikke lave en "go fund me", men ville gerne have, at folk fik noget for deres hjælpende hånd og skrev sangen "Can We All Forgive?" specielt til denne sag.


Hvad fejler Kurt, hvor længe har han været syg, og hvad skal der til for, at han bliver rask?

– Det kaldes nyresvigt. Han har kun cirka 16 procent af nyrefunktion tilbage, og det er kun en transplantation, der kan hjælpe. Han har heldigvis været stabil, men er tæt på dialyse. Men ingen ved, hvornår det skal ske. Mit håb er, at når han er klar til dialyse, vil lægerne overveje, at jeg kan få lov til at give ham den nyre, han har brug for. Det er meget invaliderende for folk med denne sygdom. De mister totalt energien og kan sove hele tiden, hvis man ikke får dem i gang, de mister evnen til at tage sig selv i nakken, for kroppen er fyldt med alt det, nyrerne skulle få ud af systemet. Så vores drøm er at lægerne snart siger "go", så vi kan få vores så før aktive liv igen, og min glade dejlige mand til at smile igen.

Kurt er med dig på scenen – er han også nogle gange med til at skabe og indspille musikken?

– Kurt er min "muse", dynamo og også en slags producer. Han er altid den første, jeg spiller nye idéer og numre for, og hans kritik
er uvurderlig for mig. Han kommer tit med emne-idéer til numre. Især på vores gåture med hundene. Det er en gave at kunne dele min verden med ham, og han blomstrer op, når vi er ude på jobs, og folk elsker ham derude.

Er det nye nummer inspireret af Kurt og hans situation? 

– Ja, helt klart. Om vores liv sammen, siden han fik diagnosen for seks-syv år siden. Det er hårdt for alle forhold at få en kronisk sygdom smidt i hovedet. Det giver mange frustrationer, og mange forhold klarer det ikke, desværre. Men vi er ikke sådan at vippe af pinden. Vi kæmper til den bitre ende. Vi er stærke sammen, og han er en stor inspiration for mig og folk derude. Vi får mange e-mails fra kronisk syge lyttere, der er glade for vore åbenhed om vores situation.


Og på falderebet – hvordan ser planerne for Leæther Strip i 2016 ud?

– Vi får travlt. Jeg har næste Leæther Strip-album klar. Titlen er "Spæctator", og det skulle gerne kommen inden sommer. Marts/april er der så Leæther Strip-turné i Nordamerika. Det bliver den største turné, jeg har været på, så det skal nok blive sjovt. Vi har også et par festival-jobs på Wave Gotik Treffen i Tyskland og til Castle Party i Polen. Jeg håber også på, vi får nogle koncerter i Danmark næste år. Der bliver også udgivelser fra mit og John R. Mirlands synthpop band, Am Tiierpark. Vores debutalbum "Uncaged" udkom i november og det klarer sig rigtig godt. Vi håber også på at komme ud og spille med det.

Køb "Can We All Forgive?" her


ANNONCE