Nyhed

Jack White: Langt fra fyrre, fed og færdig

Hip hurra! I dag er det Jack Whites fødselsdag.

I dag er det 40 år siden, at John Anthony Gillis kom til verden. Selvsamme verden er senere kommet til at kende ham under navnet Jack White, en af 00'ernes mest profilerede sangskrivere og guitarister.

Som The White Stripes, dannet i 1997, opnåede Jack White verdensomspændende succes med sin nu ekskone, Meg White. Klædt i sort, hvidt og rødt, og med en baggrundshistorie som søskende, tryllebandt de publikum med deres bluesorienterede garagerock fra gennembrudsalbummet "White Blood Cells" og frem til deres opløsning i 2011.

De banede sammen vej for en hel generation af garagerock-duoer, mens Jack Whites idiosynkratiske og minimalistiske guitarstil også har dannet skole. Høj fuzz sære effekter, og en forkærlighed for vintage grej er kendetegnende for den karismatiske 40-årige guitarist.

Ud over The White Stripes har White også fundet tid til at brede sig ud - blandt andet med Brendan Benson i The Raconteurs, som de sammen dannede i 2006, og senere i 2009 bag tønderne i The Dead Weather med blandt andre Alison Mosshart.

Jack White har to solo-album i ryggen. Det seneste værende "Lazaretto", hvor GAFFAs musikanmelder Lars Löbner Jeppesen bemærkede om Whites sublime guitarspil: "Titelnummeret er ligeledes et electrochok af en rocker, der igen igen understreger, hvor eminent og innovativ en guitarist White er. Her med en spacet effekt, der mere lyder som et gammelt computerspil med et gameplay, som handler om at skyde rumskibe ned med laser, end det lyder som en decideret guitar." 

Herhjemme er mange Roskilde-publikummer nok også manden taknemmelige for, at han reddede sidste års Roskilde Festival, da Drake aflyste. Her trådte White stilsikkert til og skabte en sand folkefest som lukker af årets festival på Orange Scene. 

Tiden står ikke stille for Jack White, der er en yderst produktiv herre. Han træder ind i sit fjerde årti med planer om at udgive det nye album, "Dodge & Burn", med The Dead Weather til september. Hvorvidt det også bliver til koncertoptrædener, som han ellers er rapporteret at være en smule træt af, melder historien endnu intet om. 

Vi ønsker Jack White en rigtig god fødselsdag og spiller det sikre kort og giver et af hans største hits, "Seven Nation Army", en tur her: 

ANNONCE