Nyhed

Marley på vej til Danmark

Interview med reggae-stjernen forud for koncerten i Vega

GAFFA fik et eksklusivt interview med et af tidens måske største reggaenavne Damian Jr. Gong Marley - søn af kendte Bob Marley - forud for hans koncert i Vega i næste uge. 

Knapt har dønningerne efter en veloverstået Roskilde Festival lagt sig, før der er mere godt musik på vej til Danmark.

Nærmere bestemt på onsdag d. 15. juli, hvor der venter Store Vega og København en stor musikoplevelse.


Som søn af reggaekongen Bob Marley og den tidligere Miss World-model Cindy Breakspeare behøver Damian, med øgenavnet Junior Gong, næppe nogen større introduktion.

Selvom Damian blev født udenfor ægteskabet med Rita Marley, så blev han som teenager annekteret af Marley-familien, der tog ham til sig som et fuldgyldigt medlem af reggaefamilien med de stolte traditioner.

Han er derfor vokset op med vaskeægte reggaeblod i årene og i det skarpe reggaemiljø i Kingston tæt på sine halvbrødre Ziggy og Stephen, som han ofte samarbejder med.


Mr. Marley

Det var også i hans fars studie i Kingston Tuff Gong Studio på 56 Hope Road, at Damians debut album Mr. Marley blev indspillet i 1996 – for øvrigt med storebror Stephen som producer.

For reggaefans var det en stor overraskelse at høre et medlem af Marley-familien toaste/rappe og ikke kun synge, som det ellers har været kutymen, når snakken faldt på Marley.


– Jeg har altid været meget "open-minded", når det kommer til musik, indleder en afslappet Marley interviewet og fortsætter: – min mor lyttede både til Nat King Cole, Otis Redding og Steel Pulse og med den senere påvirkning fra musikmiljøet i Kingston ligger det naturligt for mig at samarbejde på kryds af genrer.

En åbenhed, der for alvor kom til udtryk på Damians sit andet album, Halfway Tree, der blandt andet bød på gæstevokal af Naughty By Nature-rapperen Tres og et sample af Bobs klassiker Could You Be Loved.

Albummets mix af dancehall og hiphop blev dog overset af det brede publikum, men i 2005 ændrede dette sig drastisk, da singlen Welcome To Jamrock blev et kæmpehit i det urbane miljø og var den foretrukne tune på et utal af mixtapes hen over sommeren.


Med sit bastunge refix af Ini Kamozes kendte Sly & Robbie produktion World-A-Reggae Music fra 1984 var Damian pludselig genrens absolutte topnavn.

Det genreudfordrende album, med samme titel, udkom kort efter og omsider fik offentligheden øje på Damians evner – i en sådan grad, at han blev hædret med to Grammyer for albummet – for øvrigt som den eneste reggaekunstner nogensinde i kategorien Best Urban/Alternative Performance. 

Fjerne slægtninge


Først fem år senere var der atter et nyt album ude med Damian.

Albummet blev til i et banebrydende samarbejde med rapperen Nas, og med albummets titel Distant Relatives henvises der ikke kun til bindingen mellem de to forskellige kunstnere, men også til forbindelsen til deres afrikanske afstamning, der inspirerede albummet både musikalsk og lyrisk.

Albummet er et mix af to musikverdener, der ofte er tæt forbundne. Reggae/dancehall og rap personificeret ved Marleys dub-rock æstetik og Nas' flow. Også denne gang var storebror Stephen Marley med til at producere albummet.


Provenuet af Distant Relatives gik til at bygge skoler i Congo og røg direkte ind som nummer fire på Billboard.

– Albummet tog mere end to år at indspille, fortæller Damian i telefonen fra Miami. – Det var svært for os at finde tid til at mødes, men når vi så endelig fandt sammen, var det som om vi aldrig havde været væk fra hinanden. Der var en helt speciel energi mellem os – ligesom fjerne slægtninge, erindrer Damian, der samtidig røber, at han forventer at udsende et nyt album senere på året.

– Jeg har netop været to uger i studiet med henblik på mit nye album, men har også haft travlt med at producere for min nevø Jo Mersa og Wayne Marshall samtidig med at jeg har lavet en række nye reggae-riddims for Ghetto Youths label, siger Marley, der dog ikke vil røbe nogen dato for udgivelsen. – Det kommer, når det er klart, fortæller Marley, der aldrig har lagt skjul på, at selve processen er det vigtigste for ham, der derfor adskiller sig fra flere andre kunstnere ved, at der ofte går flere år mellem udgivelserne.


Vega venter 

I slutningen af 2012 udgav Damian singlen Make It Bun Dem sammen med electronicamusikeren Skrillex, som et yderligere bevis på Damians musikalske mangfoldighed. 

I reggaekredse har der været en frygt for at Damian i sin "flirt" med andre musikgenrer ville forlade reggaerødderne, men det dementerer den snart 37-årige sanger kraftigt.


– Jeg er først og fremmest rasta. At leve som rasta er en spirituel måde at leve på. Det ligger i mit blod, min historie og min kultur. Dernæst er jeg en artist, der elsker at eksperimentere. Så når du hører navnet Junior Gong, så skal du forvente det u-forventelige, men jeg vil aldrig forlade mine rødder hverken åndeligt eller musikalsk.

Junior Gong – hans far blev kaldt Tuff Gong – er nu på Europa turné, og heldigvis er hans turnéplan sat sådan sammen, at han lægger vejen forbi København, hvor han sidst gav en uforglemmelig koncert i 2010 med Nas.

GAFFAs anmelder Pelle Jensen gav koncerten seks ud af seks mulige GAFFA-stjerner og konkluderede i sin anmeldelse af koncerten, at der var tale om "en sammenfletning af energi, hits og ikke mindst to superstjerner i højeste gear gik op i en højere enhed."


I denne omgang kommer Damian alene, og han er ikke meget for at løfte sløret for, hvad vi helt præcist kan forvente på onsdag.

– Som jeg sagde før, så skal I expect the unexpected, men jeg vil spille numre fra samtlige mine albums samt en masse af min fars allerstørste hits. I år ville han være fyldt 70 år, og det vil jeg gerne markere for jer i København. Uanset hvilken situation du befinder dig i, så har min far skrevet et nummer om det. Det var en sjælden gave han havde, konkluderer Damian.

Anmeldelserne af lørdagens koncert på den årlige Summer Jam festival bærer også i den retning, hvor Damian blandt andet spillede Exodus og War/No More Trouble fra farmands store katalog af udødelige reggaeklassikere samt en række numre fra hans seneste album Distant Relatives og naturligvis singlen Welcome To Jamrock.


Damian var knap tre år gammel, da han mistede sin far til kampen mod kræft i en alt for tidlig alder af kun 36 år – for øvrigt præcis den alder, Damian har nu. Så derfor har han ikke så mange minder om sin kendte far.  

– Det vigtigste min far har givet mig er i særdeleshed - LIVET, griner Damian i telefonen. Men min fars musik lever i mig og hans blod løber i mine årer, slutter Damian interviewet, og med disse ord venter der et brag af en koncert i Store Vega.

Find billetter via Live Nation


Se Damian Jr. Gong Marley live fra Summer Jam her:

ANNONCE