Nyhed

Portræt: Karl William og det kreative kollektiv

GAFFA stiller skarpt på det fremadstormende Hukaos-kollektiv med den rødhårede r&b-komet i front

Karl William er på gaden med sit længeventede debutalbum Placebo, der følger op på succesen med hittene KostumeramtForuden At Forgude og ep'en Døende fra sidste år. Hukaos-makkeren Thøger Dixgaard er ligeledes udgivelsesaktuel med ep'en OK. GAFFA stiller skarpt på det fremadstormende Hukaos-kollektiv med den rødhårede r&b-komet i front.

Se billeder af hele Hukaos-kollektivet her

Kunstnernavn: Karl William

Borgerlige navn: Karl William Wandahl

Alder: 20

Genre: Popmusik

Største hit: Foruden At Forgude, Placebo

Yndlingscitat: Intet

Hvordan oplever du crew-tendensen og det at arbejde kollektivt?

– Jeg føler ikke selv, at hukaos er blevet forgangsmænd for crew-tendensen, da den har eksisteret meget længe, også her i Danmark. Men det er vel meget godt, at vi bliver udråbt som det… Jeg føler ikke, at det ændrer på noget, da vores naturlige tilgang til vores eget kollektiv ikke rigtig har ændret sig, siden vi startede. Det bunder oftest i et venskab, tror jeg.

Hvordan oplevede du sidste år?

– I 2014 har jeg oplevet en masse ting, jeg er blandt andet blevet sat ind i den mere professionelle del af musikbranchen, hvilket jo er fint at få med. Jeg har lært en masse om min egen live-performance, hvilket har gjort mig mere og mere sikker på en scene, i løbet af det seneste år. Jeg har til gengæld ikke ændret mit syn på hverken min egen musik eller dem, jeg arbejder sammen med.

Hvad har du af forventninger til i år?

– Jeg vil have Danmark til at læne sig tilbage, tænde en cigaret og fyre op for alle de udgivelser, hukaos kommer med i 2015. Hvis man ikke ryger cigaretter, er det fint nok, man kan købe de der vapors nu til dags.

Din nye plade udkommer i denne måned. Har du følt et pres i forhold til at skulle leve op til den succes, du har haft indtil nu.

– Ved du hvad, det har jeg faktisk. Især før pladen var færdig, tænkte jeg meget over det, og over hvordan den nu skulle gå. Men nu hvor den ligger klar til at blive udgivet, kan jeg jo ikke gøre så meget ved det, og jeg synes desuden også, pladen er blevet rigtig god, haha! Nu glæder jeg mig bare vildt meget til, at folk skal høre den.

Albummet er jo kommet til at hedde Placebo, og der er også et nummer af samme navn på. Hvad skal man lægge i den titel?

– Det lægger sig jo op ad den klassiske forståelse af placebo-effekten, men jeg har brugt det til at beskrive, hvordan man nogle gange kan føle, at man for eksempel er nødt til at være glad, selvom man i virkeligheden måske er ked af det. Nummeret handler om, at det er okay at være ked af det, og acceptere, hvordan man har det.

Føler du selv nogle gange, du er nødt til at stille et glad ansigt op, selvom det ikke er sådan, du har det?

– Ja, helt sikkert. Men det tror jeg nu, der er så mange, der gør. De andre numre på pladen lægger sig også lidt op ad den følelse, så jeg syntes, det gav god mening at give pladen den titel.

På Døende-ep'en kredsede dit tekstunivers meget om byen og nattelivet. Hvor befinder vi os på Placebo?

– Det er stadig en bytur, men jeg har rettet blikket ret meget indad, så det er nok lidt mere en bytur i mit eget hoved, hvis det giver mening. Sangene handler om personlige ting inde i mig selv, snarere end de ting, jeg har oplevet på en bytur. Det er også første gang, jeg synes, jeg virkelig har lavet noget, der hundrede procent lyder af mig. Før i tiden kunne jeg godt spekulere på, om en sang for eksempel ville passe til radioen eller noget i den stil. Nu er det blevet fuldstændig, som jeg gerne vil have det. Pladen kunne simpelthen ikke lyde på nogen anden måde, end den er kommet til.

Du er jo rykket fra Aarhus til København. Hvordan har det været?

– Ja, jeg har boet herovre siden september, og der er faktisk ikke så meget, der har ændret sig. Jeg er jo kommet meget i København, og når man først er flyttet herover, finder man jo ud af, at byen slet ikke er så stor. Alligevel er den største forskel nok, at vi har fået mere plads, at lave musik på, haha! Mere plads i det hele taget. Der er også mere konkurrence, og det tror jeg er meget sundt. Men jeg tror nu, jeg havde lavet den samme plade, hvis jeg stadig havde boet i Aarhus.

Opmærksomheden omkring dig er jo kun steget, siden du udgav Døende. Hvordan har det været?

– Det har været ret spændende, faktisk. Men også surrealistisk, og jeg tror aldrig, jeg vil komme til at se mig selv som sådan en anerkendt kunstner-type. Det føler jeg slet ikke, jeg er. Så det er lidt underligt at være det mindste store navn i Danmark, lige for tiden.

Du nævnte, at du har vendt blikket indad på de nye sange. Er der nye inspirationskilder denne gang?

– Ja. Jeg har for eksempel fået en kæreste, og det fylder ret meget – på sådan en mærkelig rar måde, og det tror jeg, man kan høre i flere af sangene. Der er kommet mere ro på.

Du spillede her i vinter på den norske festival By:larm i Oslo, og de svenske og norske versioner af GAFFA kvitterede med femstjernede anmeldelser. Har det sat gang i nogle udlandsambitioner?

– Der er simpelthen så meget, der afhænger af denne her plade, så det vil tiden vise. Men jeg vil da vildt gerne spille i Norge igen. Oslo er en dope by! Så hvis det kan lade sig gøre, ville det da være fantastisk, men nu får vi se.

Hvordan føler du, I i Hukaos-crewet har udviklet jer gennem det seneste år?

– Vi er helt klart blevet mere professionelle. Men vi laver stadig det samme, og har stadig de samme interesser. Vi snakker om det samme og griner af det samme, når vi er i studiet. Den største udvikling er nok, at vi pludselig har fået meget mere at se til med fotoshoots, koncerter og den slags ting. Man kan mærke, at de ting, der var vildt fede i starten, pludselig er blevet mere hverdags-agtige. Men det er jo stadig fantastisk at lave det, vi gør.

  

Kunstnernavn: tais

Borgerlige navn: Tais Stausholm

Alder: 21

Genre: hukaos

Største hit: hialone

Motto: hukaos

Hvordan oplever du crew-tendensen og det at arbejde kollektivt?

– Det er venner, der hjælper hinanden. Der er ingen, der har det endelige svar, og kreativitet skal være i konstant udvikling for at findes, hvilket er en naturlighed for os. Det gør os stærkere som musikere, men også som mennesker og venner. Desuden er det fantastisk at se folk blive inspireret af det, vi gør, og lige nu kender jeg 20-30 musikere, som smadrer alt og bygger det op igen, ikke bare hukaos, ikke bare én genre, men noget helt generelt nyt. Det er der ingen grund til ikke at tage del i, og støtte op omkring. Heldigvis er vi landet et sted, hvor vi er omringet af de dygtigste og mest innovative mennesker, jeg kunne forestille mig. Det er fantastisk for os at se nogle af dem, vi ser op til, gå til os for hjælp, og at der så bliver skabt noget endnu mere vanvittigt ud af det.

Hvordan oplevede du sidste år?

- Det var et år, hvor jeg har fundet mig selv i det, vi har skabt - hvilket jeg sætter rigtig stor pris på. Jeg er blevet mere rolig omkring de ting, der foregår omkring mig. Man skulle måske tro, det var omvendt. Men det er i mit hoved dem, der er mest klar over, hvad de selv laver, der har mindst brug for at råbe op omkring det. Desuden har det været fantastisk at se en kreativitet, som vi har været med til at skabe i en stor symbiose, blomstre op, ikke bare hos os selv, men folk omkring os og generelt i Danmark. Jeg synes, vi har holdt tungen rimelig lige i munden.

Du har sendt den roste ep Ecstasy på gaden i år, hvad har du af forventninger til resten af året?

– Jeg har brug for at vise, hvor jeg er nu. Det værste for mig i det her er, at der gerne lige går et års tid, før man får sine numre ud til alle de andre, der skal høre det. Og det er først der, jeg rigtigt føler, det er færdigt. Derfra kan jeg gå videre og viske tavlen ren, og det er det, der skal ske for mig i år. Jeg har også en masse ideer, jeg har gået med i lang tid nu, som jeg skal have gjort til produkter i år. Jeg ved, vi fortsætter vores udvikling, og det er nok det, jeg glæder mig mest til. Bare høre nye, bedre ting hele tiden, være fuld og hoppe til et Carl Barsk-beat, høre hvordan Karl William synger til efteråret, Thøgers ep, Louis næste superomkvæd på et Lion-beat. Jeg kan også mærke, at Heimdal (Heimdals Sidste Vogter, Kidds seneste projekt, red.) er med os, så jeg er sikker på, det nok skal blive et sjovt og spændende år. 

 

Kunstnernavn: Louis Rustum

Borgerlige navn: Louis Rustum Mahjoub Seeberg

Alder: 22

Genre: Orbit

Største hit: Not Impressed

Motto: "Vi ku' tale om noget"

Hvordan oplever du crew-tendensen og det at arbejde kollektivt?

– Det handler i bund og grund bare om at hjælpe hinanden og bidrage med sit bedste. For mig handler det bare om at forblive nysgerrig, og det gør man ved konstant at udfordre hinanden og skubbe hinandens grænser. Jeg ser det som en mulighed for at udvikle mig i fællesskab med mennesker, jeg er inspireret af. Det er en tendens, som jeg altid tror har eksisteret i musikmiljøet, fordi man er i samme båd og egentlig har behov for den samme energi. Jeg oplever ikke, at vi er forgangsmænd for noget, jeg ser det mere som, at vi bygger videre på et fundament, som allerede har været i gang i årevis. Det er det, jeg føler, musik bunder i – det at skabe noget, som senere kan være med til at influere noget nyt.

Hvordan oplevede du sidste år?

– Der er sket rigtig mange ting, og for mig har det handlet om at lære at absorbere de gode oplevelser og nyde dem. Når man står midt i det, er det ikke altid, man lægger mærke til det på samme måde som udefra. Vi arbejder konstant og er hele tiden et skridt foran, hvad folk lytter til nu – det tror jeg gør, at vi ikke mister fokus. Sidste år har for mig været et år, hvor der er mange nye lyde, som er blomstret på baggrund af publikums nysgerrighed, hvilket er meget motiverende og lettende at opleve.

I år byder på en ny ep-udgivelse fra dig, hvad har du af forventninger til resten af året?

– Det er et meget spændende år i år, fordi der er kommet flere øre til, hvilket kun er motiverende – der er nogle nye døre, som er åbnet. Jeg har meget musik liggende, som viser nogle helt andre sider af mig selv, det glæder jeg mig til at vise frem. Derudover glæder mig meget til at spille koncerter og komme ud at vise folk, at der også er en anden dimension til den musik, vi laver.

 

Kunstnernavn: Thøger Dixgaard

Borgerlige navn: Thøger Dixgaard

Alder: 25 år 

Genre: R&B 

Største hit: Former 

Yndlingscitat: "Kunst er en hemmelighed iblandt venner"

Hvordan oplever du crew-tendensen og det at arbejde kollektivt?

– Der har altid været crews og grupper, hvor folk har mødtes for at inspirere og hjælpe hindanden. Det tror jeg er en del af vores natur. Så hvis nogen har behov for at kalde os forgangsmænd, tror jeg, det er fordi man godt kan lide den måde, vi er et crew på. Ud over det tror jeg, at folk har mere brug for gode venner end nogensinde.

Hvordan oplevede du sidste år?

– For mig var det en proces, jeg ikke ved hvornår startede. Med hver oplevelse kommer udfordringer, som udvikler én, og jeg tænker, at det også er det, der bestemmer hvilke minder, der føles som evigheder, selvom det var i går og omvendt.

Du er ude med ep'en OK, hvad har du af forventninger til resten af året?

– Jeg synes, vi udvikler os i takt med, at der kommer flere øjne og ører på os både individuelt og sammen. På den måde åbnes der hele tiden nye døre og muligheder for, hvordan vi kan udleve vores projekter. Det vil vi udnytte ved at vise flere sider af vores funktioner i crewet. Vi skal blandt andet give koncerter på Spot, Distortion og Smukfest, og min single Blød Indeni var P3's Uundgåelige. Og så tror jeg, at jeg er blevet lidt mere en mand.

Hvordan det?

– Jeg har konfronteret nogle personlige ting i mit liv, der har gjort, at jeg har udviklet mig på mange planer. Og så bliver man vel desuden også bare mere og mere en mand, jo ældre man bliver, haha!

Hvordan vil du beskrive OK?

– Det er en samling sange om oplevelser med andre personer. Situationer med andre mennesker på godt og ondt. Den har sin helt egen lyd af venskab og nedtur, og hvis man lytter godt efter, kan man få lov til at danse til nogle halvsørgelige ting. Det har været vildt god terapi at lave de her sange og danse sig gennem sin nedtur.

Se billeder af hele Hukaos-kollektivet her

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANNONCE