Nyhed

Goth-klubben The Black Cat fylder 15

Den københavnske klub for goth og industrial runder et halvskarpt hjørne – vi har talt med en af bagmændene

Se flere billeder fra The Black Cat

Den københavnske gothklub, The Black Cat, slog for første gang dørene op i år 2000, hvilket selvsagt betyder, at klubben fylder femten år i år. Dette fejres med koncertarrangement med The Beauty Of Gemina og Neonsol, på Stengade, Nørrebro, den 13. marts, spillestedet, hvor det hele begyndte for den sorte kat i det københavnske natteliv. 

The Black Cat har gennem tiden præsenteret en lang række arrangementer, på en lang række spillesteder i København. Både danske og udenlandske musikere og dj's har optrådt, og det er, trods en til tider lidt omtumlet tilværelse, lykkedes for klubben at holde sig i live og bevare et publikum - noget, der bestemt ikke er en selvfølge i Danmark, når man præsenterer musik indenfor alternative genrer. Her et interview med en af bagmændene, Peter Mesnickow, om The Black Cats jubilæum, historie og andet godt.


Black Cat fylder femten, og mange mennesker i den københavnske undergrund ved godt, hvad klubben er for en størrelse, men hvis du skulle beskrive konceptet, hvad ville du så sige?

– The Black Cat er dedikeret til vores kærlighed til goth og industrial – og alle de mørke undergenrer såsom dark folk, EBM, darkwave, post-punk, etc. Vi arrangerer koncerter og fester, hvor vi booker bands fra ind- og udland inden for disse genrer. Efter koncerterne har vi typisk natklub med dj's til den lyse morgen. Men vi går meget op i helheden af vores arrangementer. Det skal føles som at træde ind i en helt anden verden, så derfor bruger vi også en del tid på vores dekorationer og generelle pynt. Vi har et hold af ekstremt kreative deko-folk. Oftest har vi et tema for hver fest, hvor vores deko-gruppe så finder på noget kreativt, der passer i den retning.

– Det skal siges at når vi taler om goth, så taler vi især om den gamle goth-tradtition fra 80'erne og hele den lyd, som mange nyere bands også har taget op. Dvs. Sisters Of Mercy, Fields Of The Nephilim, Bauhaus, Joy Division, Christian Death, tidligt The Cure og den slags. Men også nyere EBM/industrial som Hocico, Suicide Commando og den slags bliver også spillet hos os. Visse folk tror tit, at vi handler om Nightwish, Within Temptation, Marilyn Manson, og den slags, men det er altså ikke tilfældet. Over årene har vi lavet koncerter med navne som Death In June, Kirlian Camera, Skeletal Family, Rome, Inkubus Sukkubus, Of The Wand & The Moon, Hekate, Psychic TV, Soror Dolorosa, Winterkälte, Dawn Of Oblivion, Theatre of Tragedy, Spiritual Front, Cinema Strange, Clan Of Xymox, Suicide Commando og mange, mange andre.


Hvorfor og hvordan faldt navnet på Black Cat? Jeg formoder der må være tale om en Edgar Allan Poe-reference?

– Navnet blev valgt af de stiftende medlemmer helt i starten. Der var 10-20 forskellige forslag, men det var The Black Cat, der fik flest stemmer. Selvfølgelig inspireret af Edgar Allan Poes novelle af samme navn. Det var gotisk, elegant og nemt at huske. Og alle kunne jo godt lide symbolikken omkring de sorte katte.

Hvordan opstod Black Cat oprindeligt, hvor og hvornår? Hvem var initiativtagerne?


– Idéen til The Black Cat opstod i slutningen af 1999, hvor kæresteparret Frode og Lise kom en del på den hedengangne industrialklub, Metropolis. De syntes, der manglede en klub med lidt mere vægt på den gotiske rockmusik, så sammen med en håndfuld venner startede de The Black Cat, der afholdt sin første fest d. 12. februar 2000 på Stengade. Stengade havde dog nok i deres egen Club Dancecore, som også spillede en del musik inden for de samme genrer. Derefter rykkede The Black Cat ud på Rock Ama'r (som senere blev omdøbt til Krunch).

– Jeg kom selv med i The Black Cat i 2001, efter at have mødt Frode til en Diary Of Dreams-koncert. Sidenhen har The Black Cat ikke haft et fast sted, men har afholdt fester og koncerter en masse forskellige steder, bl.a. Krudttønden, The Rock, Musikcaféen, Pumpehuset, Loppen, Kirken i Møllegade (Literaturhaus), PB43 og mange andre obskure steder. De senere år også på nyere steder som Zeppelin og High Voltage. Det tætteste, vi er kommet på et fast sted siden Rock Ama'r/Krunch-dagene er vel på Faust, som flere af os var sovset ind i. Der afholdt vi alle vores arrangementer i en årrække. 

– I de første år var der en del udskiftninger i Black Cat-bestyrelsen, og Frode og Lise rejste tilbage til Frodes hjemland Norge i 2006, hvor de startede en ny klub ved navn Hellfire, så jeg er vel det længst siddende medlem af Black Cat efterhånden. Men ellers har vi stort set været de samme folk de sidste 10 år cirka, med lidt løst til og fra.


Hvad var klubbens musikalske fokus dengang i begyndelsen og er det samme fokus i dag?

– I starten var der en del rendyrkede gothic rock-bands, men vi havde også flere industrial/synth-bands. Over tiden har vi også haft en del fra neofolk-genren, som f.eks. Death In June, Hekate, Of The Wand & The Moon, etc. Men der har også været plads til f.eks. dark ambient og gotisk metal en gang imellem. De musikalske grundprincipper er stadig de samme, men vi har måske ikke så mange industrial-bands til at spille live mere, da vi synes at en klub som Club Braincorp dækker den genre helt fint. Det hænder dog stadig, at vi har bands inden for den genre også. Nyere klubber som Totentanz har også lidt deres niche med post-punk og minimal wave, så det gør vi heller ikke så meget i.

– Den klassiske gothic rock står vores hjerte meget nær, og visse dele af neofolk/dark folk-genren – det er nok også de ting, vi har mest fokus på. Men vi prøver så vidt muligt at have et varieret udvalg inden for de mørke genrer. Men hele natklub-delen af The Black Cat er nu også en meget vigtig del – og her spiller vi inden for hele spektret – dvs. gothrock, industrial, post-punk, EBM, dark 80's, synth, darkwave, neofolk, dark ambient, ethereal og meget andet.


Black Cat har altid benyttet en række forskellige spillesteder, men var i årene 2007 til 2011 knyttet til Faust, som først lå i Huset KBH, dengang Huset i Magstræde, siden i Skindergade – hvad var forbindelsen?

– Nogle stykker af os var rigtig nok med til at starte Faust, sammen med bl.a. Dimitrij fra Parzival, som i øvrigt sidenhen mere eller mindre også er blevet en del af The Black Cat. Det var nogle fantastiske og sjove år, men også meget, meget opslidende. Konceptet var jo, at København skulle have sin egen goth/industrial-bar. Det var sjovt og lærerigt på mange måde. Desværre gik det op i støjklager i Huset i Magstræde, så vi rykkede til et kælderlokale i Skindergade. Her lå vi i et par år, indtil nogle nye beboere i nabolaget flyttede ind og begyndte at klage. Og det skal heller ikke være nogen hemmelighed, at økonomien til sidst ikke var den bedste, og at vi alle mere eller mindre var slidt fysisk og psykisk op af fire år med konstante arrangementer næsten hver aften – vi havde næsten alle også fuldtidsjobs ved siden af. 

– Da det hele til sidst gik op i at skrive breve med kommunen, forholde os til naboklager, kæmpe med vand, der hele tiden sivede ind efter regnbyger – og hele tiden prøve på ikke at gå konkurs, så kastede vi håndklædet i ringen. Det var nok et for ambitiøst projekt at lave en goth/industrial-bar i en by som København med et relativt begrænset publikum, og det blev nok for meget af det gode til sidst. Men prøves skulle det, og jeg tror ikke nogle af os fortryder de år, som gav os en masse ekstra erfaring og sindssyge oplevelser. Måske man skulle skrive en bog om det en dag? Efter vi måtte lukke Faust ned, fortsatte The Black Cat som i tiden før Faust, med arrangementer på forskellige spillesteder i byen.


Det er jo, desværre, ingen hemmelighed, at klubber for alternativ musik ikke nødvendigvis har de bedste betingelser i Danmark, så det er ret specielt, at sådan noget som Black Cat har kunnet overleve i femten år. Hvad er årsagerne hertil?

– Uden tvivl kærligheden til musikken og hele miljøet. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at man nogle gange er vågnet op med underskud i kassen, hårde tømmermænd og har tænkt "nu gider jeg sgu ikke mere!", efter en masse stress op til arrangementet. Men så går der nogle uger, og så får man lige pludselig en idé til et arrangement, og så er lysten tilbage for fuld skrue. Vi kan simpelthen ikke lade være!

– Vi skylder naturligvis også en stor tak til vores meget trofaste publikum. Hvis man ikke havde kunnet regne med bare en del af dem til at komme til hvert arrangement, havde det været svært at få det hele til at løbe rundt. At vi gør det her af lyst og ikke for at tjene penge til egen lomme er nok også en faktor. Det betyder, at vi sagtens kan have nogle måneders pause, for så at vende tilbage i stor stil. De senere år har vi ikke lavet faste månedlige arrangementer som helt i starten. Det med ikke at føle sig pisket til hele tiden at skulle finde på nye arrangementer hver måned er også rigtig godt for at beholde lysten til det her. Vi vil hellere lave færre, men mere gennemførte arrangementer for tiden.


I forlængelse af den snak; hvad har været nogle af klubbens største udfordringer gennem tiderne?

– Inden for goth/industrial-subkulturen er der selvfølgelig også op- og nedture, hvad angår antallet af publikum. I årene omkring 2006-2007 var der virkelig mange nye mennesker, og vi havde konstant 250-300 mennesker til rigtig mange af vores fester. Så var der mange, der forlod miljøet igen, men vi har hele tiden prøvet at tilpasse os. Hvis vi kunne se, at skuden var ved at vende, har vi skåret ned på udgifter og booket mindre, lokale bands på små steder, så vi hele tiden har kunnet få det til at løbe rundt, hvis selv kun 50 mennesker dukkede op.

– Før i tiden var det også svært, fordi vores scene ikke er noget, de mere etablerede medier gider beskæftige sig særligt meget med. Kun når de skal lave en artikel om de her "der ser mærkelige ud". Så det var lidt svært i starten at få listet sine arrangementer i de store aviser, etc. Men sådan noget som Facebook har jo gjort det hele meget nemmere for os, så man kan nå de interesserede lynhurtigt.


– En stor udfordring i disse år kan være at folk i vores miljø måske er blevet bredere i deres musiksmag. Det er jo kun godt – men det betyder også at f.eks. punkfestivaler, metalkoncerter og technofester lige pludselig kan være en konkurrerende begivenhed. Det var det ikke rigtigt for bare 5-8 år siden. Og det virker som om at udbuddet af arrangementer virkelig har kronede dage i disse år, så man skal virkelig planlægge strategisk hvornår man lægger sine arrangementer.

– Vi modtager ikke støtte nogen steder fra, så vi passer også på med at booke for mange, store bands – for det kan være meget svingende hvor meget publikum, der kommer til de større shows. Industrialscenen har det dog lidt mere hårdt på det punkt for tiden, virker det som om.

Og hvad har været nogle af de sjoveste og mest vanvittige oplevelser?


– Puha, når man har lavet flere hundrede arrangementer gennem årene med masser af skøre folk, sindssyge musikere og alkohol involveret, så har man godt nok oplevet lidt af hvert. Der har været endeløse bizarre optrin, galskab og meget mærkværdige episoder. Især tiden på Faust har bidraget meget på den konto. Der var vi vel goth-scenens svar på Fawlty Towers meget af tiden. Det er svært at fremhæve en episode frem for andre, det må vel gemmes til erindringsbogen en gang – men det har godt nok ikke været kedeligt, skal jeg hilse at sige. Selvom vi, den sortklædte masse, ofte anses som en samling indadvendte folk, der sidder og stirrer ned i gulvet, så må jeg sige, at vores miljø indeholder nogle af de mest livsglade og humoristiske personer man kan opstøve.

Hvad gør man, hvis man er tyve år og gerne vil optræde hos Black Cat med sit band?

– Så sender man os en mail på f.eks. Facebook med link til musikken, som vi så vil tjekke ud!


Hvordan ser fremtiden ud for Black Cat, er der nogle planer i støbeskeen?

– Vi ser frem mod 20 og 25 års fødselsdagene! Vi lægger aldrig for mange planer for fremtiden, men vi vil da fortsætte med at lave koncerter og fester, så længe vi har lysten og drivkraften. Muligvis kaster vi os også ud i noget festival herhjemme på et tidspunkt og busrejser til goth- og industrial-festivaler i udlandet, men jeg ved ikke lige om det bliver i år. Det må tiden vise.

Se flere billeder fra The Black Cat


Varm op med "Darkness" med The Beauty of Gemina, der spiller live på The Black Cat på Stengade i København fredag den 13. marts:

ANNONCE