Nyhed

Rune Rask: Derfor producerer jeg for metalbandet Essence

GAFFA har mødt Essence-forsanger Lasse Skov og Rune Rask i Tabu-studiet til en snak om samarbejdet

Suspekt producer Rune Rask har for første gang produceret et metalalbum, Essences netop udgivne "Prime". Vi har mødt Rune Rask og Essence-sanger Lasse Skov i Rune Rasks Tabu-studie.

Hvordan kom I i kontakt med hinanden?

Lasse: – Jeg skrev en mail til Rune, efter vores fælles ven Simon Jul havde set Essence til en affolket koncert en aften i Frederikshavn. Efterfølgende spillede han vores debutplade for Rune, som selvfølgelig kunne se, at vi var verdens bedste band, haha! Ej, han kunne lide, hvad han hørte, og kunne se nogle ting ved os, som han mente, han kunne arbejde videre med på en måde, der gav mening.

Rune: – Jeg har jo altid gerne villet lave metal. Men jeg har ikke følt, jeg har haft noget at byde ind med i forhold til de gamle drenge inden for genren. Det skulle være mere friskt, for jeg kunne sætte mit aftryk på det. Og de her drenge spillede godt, og jeg tænkte, at de kunne komme til at spille endnu bedre med min hjælp.

Hvad ville du gerne tilføre bandet?

Rune: – Jeg ville faktisk gerne gøre deres lyd lidt bredere, så den kunne komme ud over metalgenren, der godt kan være lidt snæver.

Hvilke overvejelser havde I i Essence i forhold til at lade en hiphop-mand pille ved jeres udtryk?

Lasse: – Det havde vi det rigtig godt med. Jeg har altid været stor fan af Runes produktioner. Jeg er kæmpe hiphop-fan, og det er jo en fed idé at eksperimentere med metal. Og så føler jeg, hiphop og metal har meget til fælles i forhold til attitude og energi. Noget, Rune deler med os. Så vi havde ikke mange betænkeligheder ved det. Og Rune viste os, at man sagtens kan være flink, selvom man er hiphopper, haha! Han har givet os rigtig meget og har tilføjet vores udtryk en masse. Han har virkelig taget tingene til nye højder.

Hvordan har samarbejdet været?

Lasse: – Rune er jo en notorisk hård producer, og han stopper ikke, før det sidder i skabet. Han har lært os mere disciplin. Vi sov på gulvet i to år i Tabu-studiet, og det har gjort ondt i ryggen, men det har altså også gjort ondt i fingrene. Det hele skulle være perfekt, og jeg synes bestemt, vi har nået et nyt niveau. Sammen.

Rune: – Sagen er, at jeg ikke gad sidde og rette i det bagefter. Det skulle være levende og ikke bare en computer, der har strøget det hele. Jeg keder mig hurtigt, hvis ikke der er liv i musikken. Jeg har lyttet til meget 80'er-metal, og det er altså bare mere spillet end meget af det, der kommer ud i dag. Der er nogle fejl hist og her, men de må gerne være der, for det er det, der gør det levende. Og så er jeg ikke bange for at stille krav til de folk, jeg er i studiet med.

Lasse: – Rune går op i, at tingene swinger og lever i stedet for, at det skal være tight og præcist. Det kunne mange inden for genren lære noget af.

Rune, det er ingen hemmelighed, at du er stor metal-fan. Hvorfor har du ikke arbejdet med genren før nu?

Rune: – Jeg har simpelthen ikke været klar til det. Det kræver meget, og det er en svær branche med få penge i.

Hvordan har det så været at bevæge sig i den verden?

– Det har været vildt interessant. Jeg har lært meget, og jeg er klar til at gøre det igen – og bedre.

Lasse: – Det er sejt, at Rune har bygget tingene op fra bunden af. Og det er også en af grundene til, at det har taget næsten tre år at lave denne her plade. Det er vi stolte af.

Rune, hvad er dit favorit metal-album?

Rune: – Slayers Reign In Blood. Hvis ikke det skulle være det, må det blive Iron Maidens Somewhere In Time. Der var også nogle, der udfordrede en genre der.

Lasse, hvad er dit favorit hiphop-album?

Lasse: – Straight Outta Compton! Det er ikke engang løgn. Jeg kommer fra en lille lorteflække i Nordjylland, hvor vi syntes, vi var mega seje, når vi hørte det album. Og så selvfølgelig alt med Suspekt, haha! Ej, seriøst – Prima Nocte er en af de bedste danske hiphop-plader overhovedet. Det er godt og stærkt og udfordrer genren. Med den ramte de noget helt anderledes, end hvad man havde hørt før.

I er i studiet sammen nu. Jeg går næsten ud fra, det betyder, samarbejdet fortsætter?

Lasse: – Ja, det gør det helt klart. I hvert fald lidt endnu. Vi kan jo nå at blive uvenner mange gange, før vi får lavet en plade til.

Rune, kunne du forestille dig at arbejde med andre metal-bands fremover?

Lasse: – Det kunne han ikke!

Rune: – Altså, jeg synes, jeg har hænderne fulde med Essence og Suspekt. Og når jeg laver noget, går jeg all in. Det ville sikkert være sjovt at lave noget med nogle andre, men fordi jeg ikke gør noget halvhjertet, har jeg simpelthen ikke tiden til det. 

Hør resultatet af de fælles anstrengelser, det helt nye Essence-album, "Prime":

ANNONCE