Nyhed

11 essentielle Oscar-vindersange – hvilken er den bedste?

GAFFA giver et bud på 11 af de mest essentielle sange, som har vundet i Best Original Song-kategorien. Stem på din favorit.

På søndag bliver de traditionsrige Oscars atter uddelt. Vi har her på redaktionen indsnævret de 81 forskellige Oscar-vindersange, der siden prisen for bedste Original Song blev oprettet ved den 7. Oscar-uddeling i 1934 har hevet trofæet hjem og giver her vores bud på 11 vindersange, der er absolut essentielle.

Listen er kronologisk, og vi vil gerne at I, kære læsere, stemmer på jeres favorit ud af de 11, vi har valgt. Du kan længere nede se en liste over nogle af de sange, som ikke er glemt, men som desværre måtte fravælges. Hvis din Oscar-vindersang ikke er iblandt, så kommenter og fortæl om din oplevelse med sangen.

For at en sang kan nomineres til den eftertragtede pris, skal den opfylde Akademiets regelsæt, som blandt andet foreskriver, at sangen skal være original og skrevet til dens film, og den skal derudover indgå i filmen eller i filmens rulletekst.


Antallet af nominerede sange til prisen har varieret, og indtil Oscar-uddelingen i 1945 var der ingen maksgrænse. Sidenhed har kutymen været fem nomineringer, men der har dog været undtagelser, senest i 2013, hvor kun fire sange var med i løbet.

Grunden bag det varierende antal af årlige nominerede sange er, at medlemmer af Akademiets musik-afdeling stemmer på deres favoritsange (point-skalaen lyder: 6, 6.5, 7, 7.5, 8, 8.5, 9, 9.5, 10), og kun sange med en score på mindst 8.25 kan blive nomineret.

Desuden har det siden 2008 været sådan, at en film maks må have to sange nomineret i kategorien for Best Original Song.


Her er de 11 essentielle Oscar-vindersange – hør og stem nedenfor:

1939: "Over the Rainbow" – fra "The Wizard of Oz":

Musik af Harold Arlen, tekst: Yip Harburg.


Denne klassier er sunget af Judy Garland, her blot 17 år gammel. Ikke mærkeligt, at hun fik tilnavnet "den lille fugl med den store stemme", inden sin tidlige død i 1969. Dorothys sang holder stadig. 

1971: "Theme from Shaft" – fra "Shaft":

Musik og tekst: Isaac Hayes.


Nu afdød Hayes kreerede den funky sang, som gjorde, at Hayes fik æren af at være den første afro-amerikaner til at modtage Oscar'en for bedste originale sang. Foruden at have været brugt i et utal af serier og film landede Shaft-singlen også som nr. 1 på Billboards Hot 100.

1973: "The Way We Were" – fra "The Way We Were":

Musik af Marvin Hamlisch, tekst: Alan Bergman og Marilyn Bergman.


Det var ikke Streisand-effekten, der gjorde denne sang til en Oscar-vinder, men sangen er smukt sunget af den Brooklyn-fødte sangerinde Barbra Streisand. I den romantiske film af samme navn ("Vore bedste år" er dog den danske titel), spillede Streisand over for Robert Redford.

1983: "Flashdance… What a Feeling" – fra "Flashdance":

Musik af Giorgio Moroder, tekst: Keith Forsey og Irene Cara.


En sand 80'er-kending som indbragte Cara – som desuden medvirkede i "Fame" – sin eneste nr. 1 single på Billboards Hot 100. Sangen fik desuden platin-certifikat i hjemlandet, USA.

1986: "Take My Breath Away" – fra "Top Gun":

Musik af: Giorgio Moroder, tekst: Tom Whitlock.


Kult-filmen, som blev instrueret af afdøde Tony Scott blev ikke Oscar-nomineret, men sangen, som er sunget det amerikanske new wave-band Berlin, blev. Den uforglemmelige sang, vandt desuden også Golden Globe-trofæet – Oscar'ens wingman.

1994: "Can You Feel the Love Tonight" – fra "The Lion King":

Musik af Elton John, tekst: Tim Rice.


Elton John-balladen er blot en af sange, som Disney har vundet Oscar'en for bedste originale sang for, men er klart den smukkeste. Foruden denne skrev Elton og Tim Rice også fem andre sange til "Løvernes Konge", herunder "Circle of Life" og "Hakuna Matata".

1997: "My Heart Will Go On" – fra "Titanic":

Musik af James Horner, tekst: Will Jennings.


James Camerons episke romantiske 11-dobbelt Oscar-vinderfilm "Titanic" fik også prisen for bedste sang. Smukt sunget af canadiske Céline Dion er sangen, ingen af os har glemt, og som desuden har æren af at være en af de bedst sælgende singler igennem tiden. Komponisten James Horner døde på tragisk vis i 2015 ved et flystyrt, 61 år gammel.

2002: "Lose Yourself" – fra "8 Mile":

Musik af Eminem, Jeff Bass og Luis Resto, tekst: Eminem.

Rap-stjernen Eminem va


r den første rapper til at vinde Oscar'en for bedste sang, hvilket er en velfortjent ære for denne intense Billboard Hot 100 1'er. Eminem greb bestemt øjeblikket, og det gav ham og "Lose Yourself" en plads på Rolling Stones liste over 500 Greatest Songs Of All Time – en af de kun tre hiphop-sange på listen.

2012: "Skyfall" – fra "Skyfall":

Musik og tekst: Adele og Paul Epworth.

Temasangen fra den 23. Bond-film


sunget af britiske Adele blev den første Bond-sang til at vinde både en Oscar, Golden Globe, Grammy og Brit Award og landede desuden på en solid 8. plads på Billboards Hot 100.

2013: "Let it Go" – fra "Frozen":

Musik og tekst: Kristen Anderson-Lopez og Robert Lopez.

Disney-hittet "Frozen"'s "Let it


Go" snuppede Oscar'en samme år, hvor Pharrell var nomineret med "Happy". Sangen lod ikke priserne gå, men hev også en Grammy hjem. Oprindelig sunget af amerikanske Idina Menzel var sangen senere indspillet i en simplere udgave, sunget af Demi Lovato.

2014: "Glory" – fra "Selma":

Musik og tekst: John Legend og Common.

Sangen med stærke historiske og


politiske undertoner, skrevet af John Legend, "Glory" blev i den grad glorificeret. Soul- og hiphop-sangen vandt foruden Oscar'en også Golden Globe, en Grammy og en Critics' Choice Movie Awards. "Æren blev deres".

Andre Oscar-vindersange:

 • 1952: "High Noon (Do Not Forsake Me, Oh My Darlin')" – fra "High Noon"
  Musik af Dimitri Tiomkin, tekst: Ned Washington
 • 1980: "Fame" – fra "Fame"
  Musik af Michael Gore, tekst: Dean Pitchford
 • 1984: "I Just Called to Say I Love You" – fra "The Woman in Red"
  Musik og tekst: Stevie Wonder
 • 1987: "(I've Had) The Time of My Life" – fra "Dirty Dancing"
  Musik af Franke Previte, John DeNicola og Donald Markowitz, tekst: Franke Previte
 • 1991: "Beauty and the Beast" – fra "Beauty and the Beast"
  Musik af: Alan Menken, tekst: Howard Ashman
 • 1992: "A Whole New World" – fra "Aladdin"
  Musik af Alan Menken, tekst: Tim Rice
 • 1993: "Streets of Philadelphia" – fra "Philadelphia"
  Musik og tekst: Bruce Springsteen
 • 1995: "Colors of the Wind" – fra "Pocahontas"
  Musik af Alan Menken, tekst: Stephen Schwartz
 • 1999: "You'll Be in My Heart" – fra "Tarzan"
  Musik og tekst: Phil Collins
 • 2003: "Into the West" – "The Lord of the Rings: The Return of the King"
  Musik og tekst: Fran Walsh, Howard Shore og Annie Lennox

Til den 88. Academy Awards-uddeling er de fem nominerede sange:

"Earned It" – fra


"Fifty Shades of Grey"
. Musik og tekst: Belly, Stephan Moccio, Jason "Daheala" Quenneville og The Weeknd

"Manta Ray" – fra "Racing Extinction". Musik af J. Ralph, tekst: Antony Hegarty

"Simple Song #3" – fra "Youth". Musik og tekst: David Lang

"Til It Happens to You" – fra "The Hunting Ground". Musik og tekst: Lady Gaga og Diane Warren

"Writing's on the Wall" – fra "Spectre". Musik og tekst: Jimmy Napes og Sam Smith

Det forventes, at sangene bliver opført live til uddelingen – en tradition, som har eksisteret siden den 18. uddelingen i 1946, hvor blandt andet Frank Sinatra optrådte – og Lady Gaga, Sam Smith og The Weeknds deltagelse er allerede bekræftet på Oscar-hjemmesiden

Showet løber af stablen den 28. februar, natten til mandag, og du kan se med på TV2 fra kl. 00.05, når stjernerne begynder at indtage den røde løber og fra 02.30, når showet sættes i gang af værten Chris Rock.

ANNONCE