Nyhed

Billy Cross fylder 70

Mini-portræt af den erfarne amerikansk/danske guitarist

I dag fylder den amerikansk/danske-guitarist Billy Cross 70 år, og i den anledning tegner GAFFA et lille portræt af musikeren.

Før hans mere stille tilværelse i lille Danmark begyndte, da han flyttede hertil i 1980, havde Billy Cross levet et liv, mange ville være misundelige på. På trods af 50 år på bagen i musikbranchen er højdepunktet for Cross dog ikke svært at udpege, da han i en årrække fungerede som førende guitarist for den legendariske rock-musiker Bob Dylan.

I perioden 1977-1980 nåede han at spille med Dylan på tre turnéer samt indspille to album - "Live at Budokan" og "Legal Street". De tre år førte også til uforglemmelige minder, som da han på sin 32 års fødselsdag akkompagnerede Eric Clapton og Bob Dylan på scenen til det enorme event The Picnic at Blackbushe Aerodrome i England, hvor de spillede for over en halv million mennesker.

Det var kærligheden, der førte Cross til Danmark. Han mødte en pige ved navn Lise i Huset i Magstræde – en kvinde, han siden 1975 og den dag i dag stadigvæk er gift med. Hans forflytning satte dog ikke en stopper for musikken, og hans karriere fortsatte i høj grad i Danmark og førte til samarbejdet med adskillige populære danske kunstnere.

I 1979 sluttede han sig til Delta Cross Band, og i de næste 11 år nåede de at udgive tre album sammen. Billy producerede året efter i 1980 "Tidens Tern" med C.V. Jørgensens og agerede medkomponist på landeplagen "Costa del Sol".

Blot et par år senere gik en sang, han havde skrevet platin. Hans "Take Me Back" optrådte på Bonnie Tylers album "Faster Than the Speed of Night" fra 1983, der blandt andet indeholdt mega-hittet "Total Eclipse of the Heart". Efter alle disse sideprojekter besluttede Cross sig for at genoptage sin solokarriere, og i 2004 udgav han "Life is Good" efter en 20 år lang pause, der blev efterfulgt af endnu et soloalbum fem år senere.

I nyere tid har han også været en del af de trioerne Cross-Schack-Ostermann og Everybody's Talking.

I 2009 bevægede Cross sig ud af musikkens trygge rammer, da han skrev og udgav sin selvbiografi "Så Langt Så Godt" om sit musikalsk fascinerende liv. Den multifacetterede kunstner havde dog så småt taget hul på karrieren som forfatter, da han i 1996 udgav en kogebog ved navn "Mit Amerikanske Køkken".

På trods af at Cross nu rammer de 70 år, har han ikke lagt musikken på hylden, og udover at spille i flere bands stadigvæk underviser han på sit tiende år på Rytmisk Musik Konservatorium.

Her på redaktionen siger vi stort tillykke med fødselsdagen og tak for musikken gennem årene. Udvalgte øjeblikke af hans lange karriere med guitaren i hånden kan høres nedenfor:

 

 
ANNONCE