GAFFA.dk - Alt om musik
GAFFA har dykket ned i Cinematekets omfattende vinter-program og plukket de bedste filmoplevelser ud, som alle indeholder et musikalsk element.
Rock løs til Rolling Stones. Bliv klogere på Disney. Prøv kræfter med en sing-and-swear along til South Park. Eller hop ud i en klassisk stumfilm med tilhørende live-musik. Du finder de bedste musikfilm, musikevents og stumfilmskoncerter i guiden her:
MUSIKFILM
JACQUES BREL OG HANS VERDEN
SØN 07/01 12:30
Annett Wolf, 1971
Med mere end 25 millioner solgte plader på verdensplan regnes Jacques Brel som en af de største fransksprogede sangskrivere nogensinde. Han har inspireret internationale artister som David Bowie, Ray Charles og Nirvana og ikke mindst vores egen, danske L.O.C, der tidligere har fortalt GAFFA:
“Første gang, jeg hørte nummeret "Ces Gens-là" af Jacques Brel, begyndte jeg, før sangen overhovedet var færdig, at skrive en dansk fortolkning. En fortolkning, der endte som skjult bonustrack på Sakrilegium og har titlen "Folk Som Dem Her". For at det ikke skal være løgn, har jeg sgu lavet en video til ære for, og i samme ånd som, Jacques Brels original.”
I denne dokumentar kan du komme tæt på den exentriske karakter, komplet med franske rullende r’er, tigerøjne og smøg i flaben.
B-MOVIE: LUST AND SOUND IN WEST-BERLIN 1979-1989
TORS 04/01 16:30
Maeck, J. A. Hoppe, H. Lange, 2015
Musik, kunst og kaos dokumenteret i 1980’ernes vilde Vestberlin!
Vi følger den 22-årige Mark Reeder fra Manchester, da han i 1979 tager sit smalkamera under armen og drager mod Bundesrepublikken navle, Berlin. Tilfældighederne bringer ham i armene på blandt andre en ung Nick Cave og ubskure new wave-bands som De Toten Hosen og Einstürzende Neubauten.
Nick Cave er altid en populær kunster hos vores GAFFA-læsere og der er noget dybt fascinerende over at se den purunge Cave, som allerede dengang havde fundet sin vej til det karakteristiske jakkesæt og det tilbageredte sorte hår.
WHO IS HARRY NILSSON (AND WHY IS EVERYBODY TALKIN’ ABOUT HIM)?
FRE 19/01 21:30
John Scheinfeld, 2010
Harry Edward Nilsson – eller bare Nilsson – var en af 1960-70’ernes helt store, men nu næsten glemte, rockikoner. Han brugte studiet som sit instrument, sang med et spænd på næsten fire oktaver og udgav et hav af konceptplader, soundtracks samt enkeltnumre.
I 2015 indskrev Rolling Stone Magazine ham som nummer 62 på deres top 100-liste over alle tiders bedste sangskrivere med ordene: ”Han var banebrydende for Los Angeles’ studielyd og skabte en bro mellem 60’ernes psykedeliske baroque-pop og 70’ernes singer-songwriter-æra”.
I John Scheinfelds Who Is Harry Nilsson (And Why Is Everybody Talkin' About Him?) får du hele historien om hitmageren. Inklusiv et fascinerende indblik i hans arbejdsmetoder, humor og varme venskab med John Lennon. Endvidere kredser dokumentaren også om de dæmoner, som desværre hjemsøgte ham indtil hans alt for tidlige død under indspilningerne af et længe ventet comeback-album i 1994.
THE ROLLING STONES: HAVANNA MOON
FRE 26/01 16:00
Paul Dugdale, 2016
Oplev filmen på to lærreder i Asta Bar, mens du hygger dig med en øl og hænger ud med dine venner – eller nyd den i stort format og for fuld udblæsning i biografen ved siden af baren. Der er fri entré – og fri bevægelighed!
Bestil billetter her.
MUSIKALSKE FILM OG EVENTS
MED DANSK TALE – KUNSTEN AT DUBBE DISNEY
SØN 07/01 14:00, SØN 14/01 13:00, SØN 14/01 14:30, SØN 21/01 12:30
I samarbejde med podcasten Med dansk tale sætter Cinemateket fokus på den ædle kunst at sætte stemmer til film. Journalist Brian Iskov interviewer danske dubbing-skuespillere og to stemmeinstruktører, efterfulgt af en Disneyfilm.
Pinocchio anno 1978 med besøg af Daimi og Gert Fredholm
Søn 07/01 14:00
Mød Henrik Koefoed
Søn 14/01 13:00
Løvernes Konge
Søn 14/01 14:30
Aladdin med besøg af Preben Kristensen, Lars Thiesgaard og Nis Bank-Mikkelsen
Søn 21/01 12:30
SINGING LOVEBIRDS
TIRS 16/01 19:00
Oshidori utagassen, Masahiro Makino, 1939
Dette er genren, som vi ikke vidste, vi manglede –samuraimusicalen! Makino er kendt for sin rytmiske stil og Singing Lovebirds trækker da også tråde til både jazzen, japanisk joruri og populærmusikken.
Ohari er forelsket i nabodrengen, men han er eftertragtet hos flere af byens unge kvinder. Samtidig er Oharis far besat af antikvarer og således bliver han ved med at købe antikvariater, til trods for, at de ingen penge har. Ved en fejl kommer den lille familie i en stor gæld til godsejeren Tanbanokami Minezawa og den eneste måde de kan betale gælden af på, er ved at sælge Ohari til godsejeren.
Her synges, irtes og kæmpes af hjertets lyst – bl.a. med en skøn lille paraplyfabrik som setting. Den 6. december introducerer Dick Stegewerns denne skæve perle, der vil få smilet frem på selv de mest vintersure.
DE SKRIGENDE HALSE
ONS 03/01 17:00
Søren Fauli, 1993
“Det her er begyndelsen på en myte i rock’n’roll. Det bliver stort. Det bliver rigtig stort”, varsler manageren Djarnis, spillet af en yngre Søren Pilmark, i Søren Faulis ny-klassikker “De Skrigende Halse”. Og her 24 år efter premieren må profetien siges at være gået i opfyldelse, for Faulis filmparodi af Københavns punkmiljø anno 1993 har i dag opnået intet mindre end kult-status.
Filmen følger den nervøse og usikre guitarist Ronnie, der spiller i punkbandet De Skrigende Halse. Ronnie er desuden hypokonder, og de øvrige orkestermedlemmer samt deres tjekkede manager, Djarnis, er efterhånden ret træt af ham. Men midt i al den elendighed, tager Ronnis og orkesterets karriere dog en uventet drejning, da Djarnis kommer op med en hvid løgn, som sætter himmel og hav i bevægelse.
Med blandt andre Thomas Bo Larsen, Sofie Gråbøl, Martin Brygmann og Søren Pilmark på rollelisten har De Skrigende Halse desuden brudt adskillige rammer inden for fiktionens univers ved at give koncert på Roskilde Festival i 1996, med mere end 12.000 tilskuere - i øvrigt en koncert der klart er værd at tjekke ud på YouTube. Som introduktion til filmvisningen vil Bo Hr. Hansen diskutere 80’ernes punk-miljø med fotograf Ole Dreyer Wogensen.
SOUTH PARK – SING AND SWEAR-ALONG!
TIRS 16/01 19:15
Trey Parker, 1999
JA TAK (!) til jingles, jingoisme og fuldstændig upassende opførsel. Kom og syng med på hjertevarmende klassikere som ”Kyle’s mom’s a b***h” og ”Uncle F***a”, når Cinemateket fejrer South Parks 20-års jubilæum med en sing- og swear-along.
Da kvartetten af rapkæftede Colorado-knægte sniger sig ind til en film, der er forbudt for børn, antænder forældrenes forargelse lunten til en krig mellem USA og Canada – og jordens undergang. Filmen er fuld af virtuose og vulgære sange, så sammen med Cartman, Stan, Kyle og Kenny skal der synges og svovles til den helt store guldmedalje.
WORKS FOR RADIO
LØR 27/01 19:30
Internet-radiostationen The Lake gentænker genren radiokunst og spørger otte internationale samtidskunstnere: Hvordan kan kunst skabt til radioen lyde? The Lake og Cinemateket præsenterer den 27. januar resultaterne ved et live-arrangement.
Der afrundes i Asta Bar, hvor The Lake vender plader til midnat og byder på en kold øl. Hvis du vil lave lidt nysgerrigt research inden det hyggeligt arrangement kan du finde The Lake på thelakeradio.com.
STUMFILMSKONCERTER
LIVEMUSIK MED ICHIRO KATAOKA
SØN 21/01 16:30
Cinemateket præsenterer en ny kunstform, som de færreste kender til: Stumfilm med kommentarer og livedialog. Kommentarerne og livedialogen fremføres af Ichiro Kataoka, der er en af få nulevende stumfilm-fortællere i Japan. Desuden tilføjer Cinemateket et ekstra twist i form af livemusik akkompagneret af den konservatorieuddannede pianist Ronen Thalmay, der har været Cinematekets højt skattede stumfilmsmusiker gennem snart 20 år.
SPIONAGE I 1930’ERNE OG STUMFILMSKONCERT
SØN 21/01 19:00
Urban Gad, 1913
Stumfilmskoncert, Asta Nielsen og foredrag. Lyder det som noget for dig? Mens stumfilmen S1 ruller over lærredet serveres der livemusik af Peter Bruun og Mark Solborg – dette med både perkussion, trommer, guitar og elektroniske sounds.
Bag filmens kryptiske titel gemmer der sig et spiondrama om generaldatteren Gertrud (Asta Nielsen), der i al hemmelighed har forlovet sig med en spion. Filmen er instrueret af Astas faste partner og senere ægtemand, Urban Gad, og er en kuriøs foregribelse af Asta Nielsens eget livsforløb. Ifølge Urban Gads memoirer blev Die Asta selv mistænkt for anti-tysk spionage. PET-leder Hans-Jørgen Bonnichsen står for foredraget før filmen.