Nyhed

Casper Christensen & Frank Hvams nye spillefilm er spækket med firserhits

”DanDream”, der har premiere 30. marts, er spækket med firserhits fra kunstnere som Bifrost, TV-2, Lasse og Mathilde, Nanna, Gnags og selvfølgelig Rugsted & Kreutzfeldt.

”DanDream”, der har premiere 30. marts, er spækket med firserhits fra kunstnere som Bifrost, TV-2, Lasse og Mathilde, Nanna, Gnags og selvfølgelig Rugsted & Kreutzfeldt. GAFFA fik en snak med Casper Christensen om firsermusik og om hvor stor en betydning, lydspor har for en film:

Hej Casper Christensen! Hvorfor har du og Frank valgt at lave en film, der udspiller sig i firserne?

– Det var selvfølgelig på grund af den er begivenhed med elbilen, som fandt sted i 1983. Og der ville vi ikke ændre på tidslinjen. Og så handlede det også om, at Frank og jeg havde brug for at lave noget sammen, som var helt anderledes end Klovn-universet. Og måden at gøre det helt anderledes på var blandt andet at lave en film i en anden tidsalder og have kostumer på, hvor vi slet ikke ligner os selv. Og så er jeg i øvrigt bare vild med firserne, det var sgu nogle gode år!


I har nogle vilde firser-bangers med på lydsporet. Hvilken rolle spiller musikken i ”DanDream”?

Vi skulle passe på med ikke at fortabe os i at fylde firsermusik på for fuld tryk – vi var meget påpasselige med at bruge musikken for at vise nogle forskellige stemninger i stedet for at gå efter genkendeligheden, for vi vil ikke have, at publikum kommer til at sidde og fokusere på: ”Årh hvad, dén sang kender jeg!”. Men det var egentlig ikke så svært, for filmen foregår i 1983, og de firserhits, man kender bedst, er faktisk fra senere i firserne. Og så foregår den jo i provinsen, hvor de var lidt langsommere og stadig hørte musik fra 1970’erne. Samtidig med at hovedpersonerne er 50 år gamle og ikke er med på hvad der rykker. Der er nummeret med Lasse og Mathilde (”Fyn Er Fin”, red.) en god måde at vise provinsen på, hvor de smarte fyre fra København til gengæld står i værkstedet og hører ”Patrulje” af Kliché for at vise de her driftigere københavnermænd, der er med på noderne.

Hvordan udvalgte I numrene?


– Det startede med, at instruktøren Jesper Rofelt, Frank, mig og vores producent spiste en god middag og drak en masse rødvin, og så tog vi hjem til mig og sad til den lyse morgen med Spotify og lavede en playliste med gamle numre. Derefter skulle vi jo så finde ud af, hvilke numre der egentlig passede ind i filmen. Og så skulle vi så finde ud af, om man måtte bruge sangene i forhold til rettigheder og sådan.

...Og det var netop mit næste spørgsmål: Var der nogle numre, I gerne ville have haft med, som I ikke kunne få rettigheder til?

– Altså, vi fandt hurtigt ud af, at vi måtte holde os til danske numre, for det var simpelthen for dyrt at smide udenlandske numre på. Og det er egentlig også pissedyrt med danske numre – 10 sekunder af et semikendt dansk nummer koster omkring 30.000 kr. at få med. Og så kan man jo kun tænke sig til, hvad de udenlandske numre koster. Vi havde da kigget på nogle numre. For eksempel Ryan Paris’ ”Dolce Vita” og nogle numre med Duran Duran og Depeche Mode. Og så ville vi gerne have haft Gilbert O’Sullivans ”Alone Again” med i en scene, hvor min karakter ryger i fængsel. Men det kunne altså ikke lade sig gøre på grund af budgettet. Til gengæld fik vi Gnags på (med ”Vilde Kaniner”, red.), hvilket er lidt sjovt. Da jeg var ungdomsvært i tidernes morgen var det en stående joke at gøre grin med Gnags. Og nu bruger jeg dem kraftedeme i min egen spillefilm.


Apropos dine unge år: I Casper & Mandrilaftalen brugte I rigtig meget firsermusik. Havde du allerede dengang en eller anden forkærlighed for den popkulturelle firserscene?

Hundrede procent, det er der ingen tvivl om! Det lyder som en fed kliche, men man har jo et soundtrack til ens ungdom, hvor man forsøger at finde ud af hvilken gruppe man tilhører. Man husker musikken fra ens første forelskelse, ens seksuelle debut og så videre. Og nogle af de numre er jo egentlig helt elendige. Jeg fyldte engang et kassettebånd med ”Careless Whisper”, som jeg så kunne sidde og høre på repeat i 60 minutter. Og det er et godt nummer, men ikke SÅ godt!

Ud over ”Careless Whisper”, hvilke firserhits er så dine personlige favoritter?


– Wham! var MIT band i firserne! ”Young Guns” kom ud i 1982, og det var den første single, jeg selv købte. Jeg tog S-toget til Lyngby Storcenter og købte singlen, og den definerede mig længe efter. Jeg elskede Wham! fordi de havde den her yuppiestil – de var pæne og havde jakkesæt på. Jeg skulle ikke have noget alt for outreret, og de her fyre lavede sådan noget musik, der var optimistisk og havde en dejlig, positiv firserstemning, hvor man har lyst til at hoppe ind i jeepen og køre ned til stranden og drikke Fanta.

Så var det da ærgerligt, I ikke lige kunne få lidt Wham! med ind over DanDream. Hvor vigtig synes du generelt, lydsider er i film?

– Det er et af de svære steder. Vi har jo også scoremusik på, hvor der har siddet nogle musikere og komponeret underlægningsmusik til de forskellige scener. Og der har jeg svært ved at få tilsendt et stykke musik og høre, om den melodi passer til min karakters personlighed. Det, jeg kan lide, er at finde de gamle hits. Og de er vigtige for mig. Det er også altid mig, der gør det, Franks musiksmag er lidt...anderledes!


...hvordan det?

– Jamen jeg har faktisk ingen ide om, hvad Frank hører – han taler aldrig om musik og han spiller aldrig musik for mig. Selvom vi kun er to år fra hinanden aldersmæssigt, tror jeg vi er forskellige der – han har bare sidder på en gård i Viborg i firserne, jo.

 


Om filmen DanDream:

Nyeste skud på stammen fra Klovn-duoen Casper Christensen og Frank Hvam hedder ”DanDream”. Filmen handler om en gruppe iværksættere i 1980’erne, der sætter sig for at udvikle verdens første elbil. Historien er frit inspireret af et pressebilede fra præsentationen af den danske elbil ”Hope Whisper”, der kørte galt på et pressemøde i Forum i København i 1983. Rollelisten består blandt andre af Casper Christensen, Frank Hvam, Magnus Millang, Mia Lyhne og Lars Hjortshøj, og er instrueret af tv-manden Jesper Rofeldt, der har sin debut som spillefilmsinstruktør.

DanDream har præmiere i landets biografer den 30. marts 2017.


 

Soundtrack til DanDream:

Bifrost: ”Det Er Morgen”


Bifrost: ”Hej Maria (Luk Vinduet Op)”

TV 2: ”Popmusikerens Vise”

Lasse og Mathilde: ”Fyn Er Fin”


Nanna: ”Sammenhold Du”

Buzstop: ”Sommer og Sol”

Rugsted og Kreutzfeldt: ”Spring Op, Tag Med”


Gnags: ”Vilde Kaniner”

Kliché: ”Patrulje”

 


 

ANNONCE