Nyhed

Analyse: Der bliver skrevet færre triste sange

GAFFA.dk - Alt om musik

Ifølge et nyt studie fra the Royal Society of Open Science har de triste sange været i en nedadgående kurve siden 2010 – her i Norden er vores sange dog stadig grå.

Studiet, der har fået titlen The Minor Fall, the Major Lift – en reference til Leonard Cohens “Hallelujah” – har analyseret omkring 90.000 sange på engelsk fra hele verden og ud fra deres musikalske kompositioner og ordvalg vurderet sangens ”humør”.

Mol-akkorder bliver eksempelvis ofte forbundet med triste følelser, mens dur-akkorder bliver forbundet med glade følelser. Ordvalget er blevet vurderet ud fra en skala, der rangerer 222 ord på en skala fra 1-9 baseret på deres følelsesmæssige positivitet. På denne skala får ord som ”love” (kærlighed) altså 9 point, mens ”pain” (smerte) får 1 point.


LÆS OGSÅ: Kunstnere i opråb om den pilrådne overgrebskultur

Resultaterne fra undersøgelsen viste, at mens triste sange har været populære i perioden 1950-2010, har de haft en tilbagegang siden start 10’erne. Særligt i Asien har sangene fået et mere positivt lyrisk indhold, som enhver fan af sukkergenren K-pop sikkert kan skrive under på, mens de skandinaviske musikere har været bedre til at fastholde en dyster stemning i deres sangskrivning. Her virker det nærliggende at gætte på, at det grå vejr, vi oplever i det kolde nord, simpelthen gør det for svært at løsrive sig fra mørket.

Ikke overraskende viste undersøgelsen også, at genrer som metal og punk har en tendens til at være mere tungsindinge end andre genrer, mens religiøse sange og klassisk rock fra 60’erne har et mere positivt ordforråd med ord som ”praise” (lovpris) og ”love”.


Du kan læse hele studiet her.

Noget kunne desuden tyde på, at det er populært at lave et studie i triste sange, da vi på GAFFA tidligere har skrevet en artikel om Kents mest deprimerende sange, hvor nummeret ”Stoppa Mig Juni (Lilla Ego)”, kom ind som nummer et.

Artiklen fortsætter under videoen.

I den modsatte ende af skalaen kan man komme i godt humør med Pharrell Williams' 2014-hit, der i hvert fald scorer mange glædes-point med sit storforbrug af ordet "Happy".



PS: For fire år siden viste en undersøgelse af amerikansk top 40-hitlistemusik fra 60'erne til 00'erne, at udviklingen i denne periode var gået fra dur til mol, men nu er bevægelsen altså tilsyneladende på vej i den modsatte retning.

LÆS OGSÅ: Fra dur til mol – en sørgelig udvikling

ANNONCE