Nyhed

Skandinaviske kunstnere i opråb om den pilrådne overgrebskultur

GAFFA.dk - Alt om musik

Endnu et opråb om seksuelle overgreb skaber ekko verden over. 1.993 kvinder fra den svenske musikbranche er gået sammen om hashtagget og dobbeltdenotationen #närmusikentystnar (når musikken gør tavs/når musikken stopper). Sammen beretter de om uønskede tilnærmelser, seksuelle overgreb og voldtægter inden for deres erhverv.

Artiklen er lang og historierne er mange. Det svenske magasin DN (Dagens Nyheter) har udgivet den omfattende skrivelse, som er stykket sammen af flere svenske berømtheder såsom Zara Larsson (billede 1), Silvana Imam (billede 2), First Aid Kit, Robyn (billede 3), Seinabo Sey (billede 4), Kajsa Grytt, Little Jinder, Icona Pop, Eva Dahlgreen og Nina Persson. Her optræder den ene chokerende beretning efter den anden.

LÆS OGSÅ: Hvor er opmærksomheden på rockikoners seksuelle forhold til mindreårige?


Et opgør med den pilrådne overgrebskultur

I en fælles front går artisterne nu sammen om at sætte en stopper for overgrebene:

“Vi kræver nultolerance over for seksuelle udnyttelser og vold. Seksuelle overgreb og voldtægter skal have konsekvenser i form af opsigelse. Til magthaverne inden for musikbranchen: Det er jeres ansvar, at ingen bliver seksuelt udsat på arbejdspladsen. Med dette er I mislykket. Vi støtter op om alle de beretninger, som kommer frem med dette initiativ. Vi vil fortsat støtte og lytte til hinanden. Vi vil placere skammen, hvor den hører hjemme – hos gerningsmanden og hos dem, som beskytter ham. Vi taler med én stemme og kommer ikke til at kommentere det yderligere. Et nej er et nej – respektér det! Vi ved, hvem I er.”


First Aid Kit siger fra. Både gennem manifestet og på diverse SoMe. Artiklen fortsætter under tweetet


Beretningerne udsendes under anonym afsender og nævner ingen konkrete gerningsmænd. Således kan man argumentere for, at initiativet retter opmærksomheden mod den pilrådne overgrebskultur, mere end den forsøger at udpege enkeltpersoner. Beretningerne lyder blandt andet:

“Uh, hvor skal jeg begynde? Da min chef trykkede mit ansigt ned i sit skræv? Da jeg ikke syntes, det var okay, at jeg fik mindre i løn, end den fyr jeg var tvunget til at lære op som min chef? Eller da manageren til den kendte artist forsøgte at voldtage mig, mens ingen så det?”

“Den gifte musiker var omtrent 20 år ældre end mig – jeg var selv 14 år gammel. På et tidspunkt sent på aftenen spurgte han mig mellem to sange: “Må jeg slikke din fisse?”


“På en turné i udlandet blev jeg mod min vilje løftet op af en mand og båret ud til en ufrivillig crowdsurf. Jeg kunne mærke, hvordan de forsøgte at stikke fingre op i mig.”

Initiativet til Danmark

I Danmark har #MeToo ligeledes skabt ringe i vandet. 132 klassiske sangerinder har underskrevet et manifest for at stille skarpt på, hvad der rent faktisk foregår inden for erhvervet. Det er første gang i dansk historie, at så mange kvinder går sammen og råber op om den overgrebskultur, der eksisterer blandt magtpersoner og deres medarbejdere. Tre af underskriverne er Ditte Højgaard Andersen, Irene Theorin og Ylva Kihlberg.


LÆS OGSÅ: Nick Carter fra Backstreet Boys beskyldt for voldtægt

"Tavshedskulturen er også udbredt i den danske klassiske sangerverden. På operascenerne, i uddannelsesinstitutionerne og på koncertscenerne. Også i Danmark udråbes mandlige stjernesolister, dirigenter og instruktører til genier, og deres tilnærmelser, overgreb og ydmygelser bagatelliseres, undskyldes og bortforklares," står der i manifestet, som er skabt på initiativ af operasanger og formand for DR Koncertkoret Anna Carina Sundsted. Hun er talsperson for de 132 sangerinder.

“En person, der klager eller laver en indberetning, risikerer at miste indkomst, forsørgelse og gå glip af vigtige muligheder eller bare blive straffet karrieremæssigt. De, der begår overgreb eller chikanerer, sidder ofte i ansættelseskomiteer, diverse juryer og har magtpositioner i fonde og bestyrelser, mens de, der rammes, ofte er personer lavt i hierarkiet, unge, nyuddannede eller løst ansatte, som krænkeren har en eller anden form for magt over," lyder det i manifestet, som du kan læse her


Som Danmarks Radio også beretter, har der siden afsløringen af Harvey Weinstein været et massivt opråb i Norden. 490 norske skuespillerinder, 635 svenske sangerinder, 4.445 svenske jurister, 1.300 kvinder inden for svensk politik og 456 svenske skuespillerinder har delt deres oplevelser med uønskede tilnærmelser, seksuelle krænkelser og voldtægter inden for deres erhverv.

ANNONCE