GAFFA – 35 år i musikkens tjeneste
Billedet stammer fra festivalen
"Trist, at nogle få cis-mænd mister besindelsen"
Lang tid, inden den svenske, ”cis-mænd-frie” Statement Festival fandt sted i sommer, blev festivalen flere gange meldt for diskrimination til den svenske diskriminationsombudsmand, Diskrimineringsombudsmannen (DO), hvilket førte til, at DO indledte en efterforskning af festivalen.
I anmeldelserne til DO stod der blandt andet:
”Dette antyder, at arrangørerne anser, at "cis-mænd" kollektivt er ansvarlige for seksuelle overgreb i samfundet", ”Det føles ubehageligt og krænkende at blive udelukket fra arrangementet på grund af mit køn" og "Hvad godt gør det, når arrangørerne synes, at det er i orden at diskriminere på denne modbydelige måde".
DO havde ikke truffet en afgørelse, da Statement Festival fandt sted, men nu står det sort på hvidt: Statement Festival er dømt for diskrimination.
LÆS OGSÅ: Kommentar: Statement Festival – galt eller genialt?
"Det var en overtrædelse af diskriminationsforbudet, når det på musikfestivalen Statements hjemmeside og udtalelser fra talspersoner for festivalen fremgik, at cis-mænd (mænd, der identificerer sig med deres biologiske køn, red.) ikke skulle føle sig velkomne til festivalen," skriver DO blandt andet på sin hjemmeside.
Der følger ingen sanktioner med udtalelsen fra DO.
Festivalens initiativkvinde, den svenske komiker Emma Knyckare, kommenterer beslutningen på festivalens Facebook-side.
"Hej Diskrimineringsombudsmannen (=cis-manden). Vi har hørt om DO's beslutning, og det er trist, at hvad der for 5000 kvinder, ikke-binære og transpersoner har været en livsomvæltende festivaloplevelse, samtidig får nogle få cis-mænd til at miste besindelsen. Succesen med Statement Festival viser, at vi er nødvendige, og det ændrer DO's beslutning ikke på. I øvrigt har vi ingen kommentarer – vi har travlt med at ændre verden."
LÆS OGSÅ: Dansk spillested vil kun præsentere kvinder i 2019
Kort efter at festivalen havde fundet sted, skrev på arrangørerne på Facebook, at festivalen ville fortsætte, indtil alle mænd havde lært at opføre sig ordentligt, men at man endnu ikke vidste i hvilken form.
LÆS OGSÅ: Mandefri festival = ingen forbrydelser