Nyhed

Tønder Festival klar med nye kunstnere

GAFFA.dk - alt om musik

Så er der godt nyt til country- og folk-hungrende musikelskere. Nu kan Tønder Festival nemlig offentliggøre en række nye navne til årets festival, der finder sted 23.-26. august.

Som en interessant udvidelse til, hvad må man ellers kalde en festival præget af et niche-image, er DR’s Big Band tilføjet som åbningsakt, når arrangementet sparkes i gang den 23. august. Men rødderne bevares, idet bandet akkompagneres af det veletablerede folk-ensemble Basco. Grupperne gentager samarbejdet, som også fandt sted senest i DR’s Koncerthus i 2013, og der er således lagt op til en ekstravagant åbning af festivalen dette år.

Som et decideret hovednavn er det mest iøjnefaldende den amerikanske folk-trio The Lone Bellow, der vil gæste Tønder på ny efter at have gæstet festivalen både i 2013 og 2014 som deres første koncerter givet på dansk grund. New York-trioen bestående af Zach Williams, Kanene Donehey Pipkin og Brian Elmquist giver et moderne take på, hvordan country-genren kan begå sig i en mere indie-præget opsætning og formår således på innovativ vis både at være fremadsynende og tilbageskuende på en gang. Dette manifesterede sig kun til dels på deres seneste udgivelse ”Walk into a Storm”, som udkom i september sidste år og manifesterede sig noget mere poppet end trioens tidligere skiver, hvis man skal tro GAFFAs anmeldelse. Ikke desto mindre er der lagt op til et glædeligt gensyn på årets festival.


Af andre prominente navne er der et nyt stjerneskud på folk-himlen at finde i årets line-up, da 22-årige Colter Wall lægger vejen forbi Tønder som sin eneste danske festivalkoncert i år. Født og opvokset i Saskatchewan er canadieren vokset op med en række af de klassiske folk-musikere a la Hank Williams, Robert Johnson (som især dyrkes af canadieren igennem sange som ”The Devil Wears Suit and Tie”) og Johnny Cash. Sidstnævnte er da også et af de allerførste slægtskaber, man finder i Walls musikalske vokabular, eftersom hans stemme og guitarspil i udpræget grad minder om legendens fremtoning og sangskrivning, murder ballads as they were. Med et udsolgt visit i lille Vega i denne måned vender han tilbage til Tønder, hvor han ligeledes for første gang kunne opleves i Danmark for et år siden, en mulighed som GAFFAs skribent benyttede sig af.

Canada er ikke færdig med at præge programmet i år. Således vil The Dead South også være at finde på programmet. Udspringende fra samme egn som Colter Wall gør kvintetten sig kendt med rå fortolkninger af bluegrass-genren, hvor banjoen udgør et definitivt bærende element i opsætningen, og Nate Hills John Mayer-lignende vokal skærer subtilt i den up-tempo hill-billy-stil, der lægges for dagen. Debutalbummet ”Illusion and Doubt” fra 2016 bragte flokken til Tønder samme år, og der vil hermed igen være tale om et genvisit.  

I den feminine lejr finder vi canadisk/new zealandske Tami Neilson, hvis musik i højeste grad er en stilistisk pastiche af 50’ernes kvindelige ikoner i stil med Etta James og Wanda Jackson. Neilson har været aktiv siden 90’erne i familie-bandet ”The Neilsons”, men skød først sin solokarriere i gang i 2007, da hun flyttede til New Zealand. Senest manifesterede denne solo-karriere sig i tredje albumudgivelse i 2016 betitlet ”Don’t Be Afraid, der ifølge indeværende blad mere genopliver gamle traditioner end fornyer dem. Under alle omstændigheder bliver dette endnu et genvisit, da hun også besøgte festivalen sidste år, hvor GAFFA på ny havde indfundet sig.


Fra hjemland, kære hjemland er kendingen Mike Andersen at finde med multifunktion i løbet af festivalen. Ud over at optræde i eget navn skal han ligeledes agere kurator for det ekstraordinære line-up, der vil give hyldestkoncert til blues-legenden B.B. King. Akkompagneret af far/søn-kombien James og Shaka Loveless (billedet), den amerikanske blues-guitarist Otis Grand, tyske Henrik Freischlader og Thorbjørn Risager vil de give en ganske unik oplevelse af Kings skæringer. Mike Andersen har selv været aktiv, senest med udgivelsen i 2016 ”Devil is Back”, som blev velmodtaget af GAFFAs anmelder. Så hvis man både er til B.B. og Mike og co. skal man nok ikke snyde sig selv for en billet i år.

Sidst skal nævnes Tide Lines, et skotsk ensemble, der ynder at blande højlandets traditionelle lyd med mere poppede toner som port ind til hjemlandets moderne hjerter. Med keyboardet i stedet for sækkepiben, om man vil. Med en mulig skuen imod Ed Sheerans tidligere produktioner er stilen i hvert fald lagt, og Storbritannien tager imod med kyshånd med udsolgte koncerter hele ø-regionen rundt. Af de nye navne på plakaten i år er forsanger Robert Robertson og co. det eneste navn, som ikke har stiftet bekendtskab med festivalen førhen.

Således nåede vi hele baduljen rundt af nye navne til årets festival i Tønder. Er det mon noget, der frister den kære GAFFA-læser?


Varm op med The Lone Bellow og "Time's Always Leaving":

ANNONCE