Nyhed

V-drums: Læs historien om Rolands revolutionerende el-trommer

GAFFA - alt om musik

John Lennon sagde engang: Før Elvis var der intet, kun stilhed. Lidt det samme kan man sige om tiden før 1985, hvor de første el-trommer kom fra Roland. Med et design, der var science fiction værdigt, og i en tid, hvor månebase Alpha var på skærmen, kom Rolands Alpha-trommer bragende ind på markedet og blev lynhurtigt standarden.

Man havde op til da haft rytmebokse såsom Roland TR-808 og TR 909, som endnu den dag i dag er højt eftertragtede vintage-moduler, som er blevet gengivet både af Roland selv og i talløse kloner. Så man var vant til lyden, men man kunne ikke ”spille” på disse maskiner. Man kunne programmere lyde og rytmer, men man manglede performancedelen. Så da Alpha-trommerne kom i 1985, var de i sandhed en revolution. ALLE, der var noget eller ville noget, brugte dem. Flere af de store 80’er-elektroniske bands havde disse trommer som en del af deres brand, og hvad enten de blev brugt eller ej, var der som regel et sæt på scenen nærmest lige meget, hvem man hørte.


Scenen var sat, og Rolands Alpha-trommer var dem, man skulle konkurrere mod. Men Roland hvilede ikke på laurbærrene, og på samme tid kom den første Octopad, som især Phil Collins gjorde berømt. Nu kunne man kombinere akustiske trommer med elektroniske lyde, og Octopadden er fortsat med at være i sortimentet lige siden. Op til 1997 kom der flere variationer af Octopadden, men den næste store landvinding på el-trommeområdet kom i 1997, hvor Roland introducerede TD10.

TD10 var den elektriske guitar for trommeslagere. Man havde et helt sæt, masser af lyde, kunne øve uden støj, et lydmodul, der var nemt og overskueligt at betjene og sidst, men ikke mindst havde trommerne mesh-skind, så fornemmelsen var meget lig et almindeligt trommesæt. Væk var den mærkelige fornemmelse af at sidde og slå på en plastikplade, og ind kom et el-trommesæt, der føltes som et rigtigt sæt. Lydmodulet til TD10 havde fået COSM-teknologi, som man kendte fra flere af guitarprodukterne, og det gav en hidtil uhørt realistisk trommelyd, hvor både effekter og spilbarhed gik op i en højere enhed.

Nogle år senere kom TD12-serien, som ramte fuldstændig plet. Et professionelt el-trommesæt med integreret stativ, man kunne bruge sin egen hi-hat, der var masser af lyde, og de lød fedt. Dette blev el-trommesættet, som rigtig mange professionelle og seriøse amatører købte. Det holdt, indtil Roland i 2009 ryddede bordet og igen satte barren urimeligt højt med det helt nye og superlækre TD20-sæt. Rack og trommer i krom gjorde, at dette sæt skilte sig ud fra alt andet, og igen blev det en gamechanger for, hvor godt et el-trommesæt kunne lyde, og hvor fedt det kunne være at spille på.

gallery_large

TD20 kulminerede, da Roland byggede et meget specielt og kæmpestort TD20-sæt til den østrigske trommeslager Thomas Lang. Sættet bestod af intet mindre end 4 stortrommer, 2 hihats, to lilletrommer, 11 tamtammer, 6 bækkener og på toppen en Octopad. Til sættet var der tilsluttet intet mindre end 12 pedaler. Dette sæt viste, hvor overlegen Roland var dette tidspunkt, når det gjaldt el-trommer og el-percussion. En af de store oplevelser var, da Omar Hakim besøgte København og lavede en clinic, hvor han spillede på et TD20-sæt.



Små og mellemstore sæt fulgte, og man havde måske forliget sig med, at det var så langt, man kunne nå med el-trommer indtil Roland i 2016 kom det vildeste el-trommesæt, ever. TD50 havde set dagens lys. Både trommerne og lydmodulet var blevet digitaliseret og lydkvaliteten var uhørt høj. Lydmodulet havde Prismatic Sound Modellering, multikanals USB-audio, 24 bit user samples, og man kunne importere sine egne lyde på et SD kort. Trommerne fik tre-lags skind og bækkenerne blev digitaliserede så fornemmelsen af at spille på dem blev meget mere naturlig. Dette betød også at en lang række top trommeslagere for alvor begyndte at tage el-trommerne til sig og bruge dem både i studiet og live. Således blev listen af professionelle trommeslagere der bruger TD50 pludselig meget lang og tæller blandt mange andre

Joe Clegg - Ellie Goulding
Adam Marcello - Katy Perry
Tony Royster Jr. - Jay-Z
Oli Wiseman - Anne Marie
Craig Blundell - Steven Wilson
Brian Fraser Moore - Justin Timberlake, Madonna, Usher
KJ Sawka - Pendulum
Butch Vig – Garbage
Will Hunt – Evanescence
Luke Patterson – Clean Bandit

 

I 2018 fulgte Roland op med en ”rigtig” 22” stortromme med hidtil uhørt saft og kraft. Det var selvfølgelig en forsmag på hvad der var i vente.


I starten af 2020 kom så den STORE nyhed – VAD506. Simpelthen en ny kategori af trommer. Elektroniske trommer, men lavet med et akustisk design. Trommekedler i træ, rigtigt hardware og nøjagtigt den samme fornemmelse og spilbarhed som et almindeligt akustisk trommesæt, men med alle mulighederne i et topprofessionelt el-trommesæt. Det nyudviklede lydmodul TD-27 sætter en meget høj standard for, hvad man kan tillade sig at forvente af et trommelydmodul i 2020. TD27 har blandt andet 3 digitale trigger-inputs, som bruges til lilletromme og bækkener. Lyden kan finjusteres via Prismatic Sound-modellering, så man kan lynhurtigt skifte både et helt sæt, en enkelt tromme eller bare skifte stemningen på de trommer, man allerede har valgt. Man har intet mindre end 700 forskellige tromme- og percussionlyde at gøre godt med, 55 preset-trommesæt, og der kan gemmes op til 100 sæt i alt, og som noget nyt kan du importere dine egne wawfiler og samples og kombinere disse med de indbyggede lyde. Så med VAD er der ingen undskyldning for ikke at sætte sig og øve sig godt og grundigt. Du kan spille selv til de indbyggede rytmer, importere egne lydfiler, og du kan nemt optage det, du spiller, så VAD-trommerne er suveræne både derhjemme, i studiet og på scenen.


What’s not to like?!

ANNONCE