Nyhed

Bob Marley fylder 75 – og bliver fejret i København

GAFFA.dk – alt om musik

Reggaelegenden ville være fyldt 75 år – og bliver fejret i Pumpehuset

Fredag den 31. januar fejrer koncertarrangøren Sky Juice Promotions reggaekongen Bob Marleys 75-års fødselsdag med en gigantisk fest, hvor de letgenkendelige reggaeflag i rød, gul og grøn vil pryde Pumpehuset, der i år danner rammen om arrangementet.

Robert Nesta Marley blev født den 6. februar 1945 i det landlige Nine Mile på Jamaicas nordkyst. Da han var søn af en hvid engelsk soldat ved navn Norval Sinclair Marley og en sort teenagekvinde ved navn Cedella Booker, var forældreskabet fra start dømt til at mislykkes, da det på den tid på ingen måde var acceptabelt, at en hvid mand og en sort kvinde kunne være sammen. Det var da også på grund af pres fra faderens familie, at Norval forlod den lille familie uden at have lært sin søn at kende.

Der var ingen, der dengang kunne forudse, hvilken ufattelig betydning Bob Marley skulle få senere i livet – som den første superstjerne fra den såkaldte tredje verden og som en stolt fanebærer for reggaemusikken, der med Marley som ambassadør blev kendt i alle hjørner af kloden. Marley var på toppen af sin karriere, da en længerevarende kamp mod kræften kostede ham livet. Det skete i 1981 i en alder af kun 36 år.


Hvert år fejrer reggae-fans verden over hans fødselsdag for at mindes Marleys arbejde for fred, kærlighed og frihed. Sange som “Jamming”, “Get Up Stand Up”, ”No Woman No Cry”, “War” og “One Love/People Get Ready” har gennem generationer spredt budskab om fred, kærlighed og social retfærdighed, og selvom Marley altid har propaganderet imod social uretfærdighed, så var hans opfordring også, at man skulle glemme livets udfordringer og danse dem væk.

Jamaica har for længst omdøbt februar måned til "Reggae Month" og hylder således både reggaekongen og hans kronprins Dennis Brown, der blev født den 1. februar 1957. Dennis Brown døde i 1999 – 42 år gammel.

LÆS OGSÅ: Reggae er kommet på UNESCOs globale kulturarvsliste


Under Marley-sloganet "So Much Trouble in the World" er den legendariske roots-reggae-sanger Little Roy fødselsdagsfestens absolutte hovednavn. Den karismatiske sanger var sidst i København i 1994, hvor han sammen med Gregory Isaacs, Glen Brown og The Ruff Cutt Band gav en uforglemmelig koncert i Nørrebrohallen. Little Roy blev født i Whitfield Town i Kingston, Jamaica i 1953 og hittede allerede som 16-årig med singlen ”Bongo Nyah”, der anerkendes som den første officielle rasta-sang nogensinde. Hits som ”Prophecy” og ”Tribal War” fulgte siden, og sidstnævnte nummer fik en renæssance i 2010, da rapperen Nas og Damian Marley brugte nummeret på deres episke album Distant Relatives, denne gang under titlen ”Tribes At War”.

Little Roy bakkes op af danske Hafizi Crew, men aftenen igennem bydes der på reggae for alle aldre og med stimuli af alle sanser. På programmet er der nemlig Reggae For Kids, seminarer om reggae, Rastafari og Bob Marley, masterclasses i reggae/dancehall i Danmark, afrikansk/jamaicansk nyabinghi-drumming, jamaicansk mad og video liveshows.

Sædvanen tro står garden af danske og herboende jamaicanske og afrikanske kunstnere i kø for at hylde reggaekongen, heriblandt navne som Pharfar, Kaka og Jah Turban, men også den danske rapper Goldie 6is er på plakaten.


De 75 år markerer en milepæl for en kunstner, som har berørt, løftet og givet stemme til så mange menneskers daglige kamp og uanset race, religion, status eller køn stadig gør det den dag i dag.

Sky Juice Sound vil aftenen igennem spille Marley-klassikere på vinyl og genoplive de dage, da reggaemusikken for alvor gjorde sit indtog på verdensplan.

Dørene åbnes allerede kl. 19:30 og publikum opfordres til at komme tidligt.


Billetsalget er i gang på Pumpehusets hjemmeside.

Varm op med klassikeren "Is This Love":


ANNONCE