Nyhed

Kraftwerk-medstifter Florian Schneider er død

GAFFA.dk – alt om musik

Legenden blev 73 år

Efter et par timers uvished står det nu klart, at Kraftwerk-medgrundlægger Florian Schneider er død. Robert Görl, medlem af bandet Deutsch Amerikanische Freundschaft (D.A.F.) og Florian Schneiders gode ven, var den første til at bekræfte ikonets død og skrev følgende på sin Facebook:


"Åh, nej, nej. FLORIAN SCHNEIDER Hav en god rejse ❤"

Musikeren og produceren Mark Reeder skrev også tidligt om Florian Schneiders bortgang, og derefter eksploderede Twitter af både sorg og spørgsmål. Men nu bekræftes det af flere medier, herunder Billboard: Florian Schneider er død, 73 år gammel. Ifølge Focus.de er dødsårsagen kræft.

Florian Schneider-Esleben var medgrundlægger af de elektroniske musiklegender Kraftwerk. Han blev født den 7. april 1947 i Öhningen ved Bodensøen. Da Florian var tre år gammel, flyttede familien til Düsseldorf. Han blev tidligt undervist i klassisk fløjte, og han spillede også violin og guitar.


I 1967 mødte han Ralf Hütter på et improvisationskursus på Düsseldorfs musikkonservatorium. Sammen med andre musikere udgav de albummet Tone Float i 1970. Alfred Mönicks, et af bandets medlemmer, sagde i et interview, at bandet allerede kaldte sig Kraftwerk, før albummet Tone Float blev indspillet, det vil sige 1969, men at pladeselskabet RCA mente, at det tyske navn ikke ville fungere internationalt.

gallery_large

(Florian Schneider som en del af Kraftwerk, 2005. Foto: Daniele Dalledonne)


Efter 1970 lancerede Schneider for alvor Kraftwerk med Ralf Hütter og udgav først tre album i krautrockstilen, inden de gik fuldt elektronisk på det stilskabende album Auto-Bahn fra 1974. Herefter fulgte fire album, der i dag har klassikerstatus: Radio-Aktivität (1975), Trans-Europa Express (1977), Die Mensch-Maschine (1978) og Computerwelt (1981). Gruppen holdt 17 års albumpause mellem den efterfølgende, knap så velmodtagne Electric Café fra 1986 og Tour de France Soundtracks fra 2003, men turnerede i den mellemliggende periode og udgav også remixalbummet The Mix fra 1991. Alle bandets album fra perioden 1975-1986 er udgivet i både en tysksproget og en engelsk version.

Bandet har også fra tidligt i karrieren markeret sig med deres gennemførte multimedieshows og robotagtige image, altid med fire officielle medlemmer. Bortset fra det eneste tilbageværende oprindelige medlem Ralf Hütter og Florian Schneider har der været stor udskiftning blandt musikerne, men blandt de længerevarende kan nævnes Fritz Hilbert og Henning Schmitz, der har været med siden henholdsvis 1987 og 1991 samt Karl Bartos, som var medlem fra 1975-1990 og Wolfgang Flür, der var med fra 1973-87.

LÆS OGSÅ: PORTRÆT: Kraftwerk – den tyske musikmaskine


Ifølge oplysninger forlod Florian Schnedier bandet den 21. november 2008, men det blev først bekræftet den 5. januar 2009 af gruppens daværende website, Technopop. Det er stadig uklart i dag, hvorfor han forlod Kraftwerk. I 1998 blev Florian Schneider udnævnt til professor i mediekunst og performance på Staatliche Hochschule für Gestaltung i Karlsruhe.

Kraftwerk turnerer stadig jævnligt, når der ikke lige er coronakrise, og besøgte senest Danmark i 2018, hvor de spillede på Haven Festival.

LÆS OGSÅ: KRAFTWERK-ANMELDELSE på Haven: Legende legender


Hør et af gruppens største hits, "The Model" fra 1978-albummet The Man Machine:

 


ANNONCE