GAFFA.dk – alt om musik
Den legendariske jazzklub er i sidste øjeblik reddet af store private og offentlige donationer, der sikrer Montmartres drift frem til 1. januar 2025.
I starten af september belsuttede Jazzhus Montmartre at indstille alle koncerter, da de på grund af coronakrisen ikke længere kunne drive en rentabel forretning. Den svære situation for spillestedet er imidlertid vendt, da en række private og offentlige investorer med gavmilde pengebeløb har sikret Montmartres overlevelse indtil 1. januar 2025.
Krisen ramte ekstra hårdt, da Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik afslog at følge Københavns Kommunes indstilling om at gøre Montmartre til regionalt spillested med støtte fra både stat og kommune. Hertil kom, at Montmartre er meget hårdt ramt af coronakrisen.
I de forløbne uger har spillestedet ifølge en pressemeddelelse modtaget mange henvendelser om støtte, og efter afslutningen af en række drøftelser kan Montmartre genåbne huset allerede i begyndelsen af november med fuldt program resten af året og de næste fire år.
Bestyrelsen har derfor indgået aftale med den hidtidige direktør, Jonas Dyrved, og den hidtidige kunstneriske chef, Jan Lundgren, om at fortsætte. Endvidere har udlejer accepteret at fortsætte lejemålet af de historiske lokaler på uændrede vilkår.
Den langsigtede løsning er skabt ved to donationer. Københavns Kommune har bevilget 1 mio. kr. årligt i fire år fra 1. januar 2021. Montmartre har endvidere modtaget tilsagn om en årlig donation i de næste fire år, der sammen med Københavns Kommunes bevilling sikrer Montmartres fortsatte drift. Gavegiveren ønsker at være anonym.
Montmartres økonomiske problemer er yderligere blevet sikret gennem betydelige donationer fra Københavns Kommunes coronapulje, Augustinus Fonden og Konsul Georg Jorck og Hustru Emma Jorcks Fond. Disse donationer har muliggjort betaling af al udestående gæld samt genåbning af Jazzhuset allerede fra november.
I anledning af Montmartres redning udtaler formand for bestyrelsen, Michael Christiansen:
"Ti års bestræbelser på at skabe en mere langsigtet løsning for driften af Montmartre er nu lykkedes. Vi skylder stor tak til den gruppe af mennesker og institutioner, der har gjort dette muligt. Montmartre er og har i mange år været Danmarks nationalscene for jazzen. Bygget på traditionerne fra guldalderen i 1950’erne og 60’erne med de mange danske og amerikanske legender i de små lokaler i St. Regnegade.
I disse lokaler har de bedste spillet, og det vil de også gøre i fremtiden, danske såvel som udenlandske. Den økonomiske redningsplan sikrer huset en styrket placering, både når det gælder de store traditionelle koncerter med jazzens nulevende legender og med talenter på vej”.
Københavns Kulturborgmester, Franciska Rosenkilde, udtaler:
– Jazzhus Montmartre er et ikonisk spillested med stor betydning for den københavnske livescene og kulturliv. Derfor er jeg meget glad for, at et enigt Kultur-og Fritidsudvalg har sikret Montmartre driftsstøtte de næste fire år samt akut coronastøtte her og nu.
Montmartre har rødder tilbage til 1959 og har sat København på jazzens verdenskort i årtier, ikke mindst i 1960'erne og 1970'erne, hvor stjerner som Dexter Gordon, Ben Webster og Stan Getz optrådte på klubben. Montmartre var dog lukket fra 1995-2010.
Der er dog mange andre danske spillesteder, der stadig kæmper for overlevelse i denne tid, primært de privatejede, så det er vigtigt, at vi alle støtter kulturen, så godt som vi nu kan.