Nyhed

Den Sorte Skole tager på audiovisuel kirketurné

GAFFA.dk – alt om musik

Giver spektakulære shows i danske kirker i oktober og november

Producer- og dj-duoen Den Sorte Skole har sammen med kunstnerkollektivet Vertigo skabt REFRAKTO – et tværkunstnerisk værk, der tager afsæt i religiøse og spirituelle traditioner gennem musikhistorien. REFRAKTO består af musik, lyd, lys og laser og opføres i en række danske kirker i efteråret 2021. Det bliver Den Sorte Skoles første tour og første danske koncerter som hovednavn siden 2018. Se datoerne nedenfor.

Duoen alias Martin Højland og Simon Dokkedal er dykket ned i religiøs og rituel musik fra hele verden, efter eget udsagn i et forsøg på at undersøge forskellige spor af spiritualitet i musikhistorien og føre dem sammen i de smukke kirkerum.


”Vi har altid elsket at skabe unikke oplevelser. Og her er kirkerummet helt særligt. Det er vel det mest kraftfulde rum, vi har i dag, fordi det er ladet med så meget historie og betydning for både den enkelte og for fællesskaberne. I REFRAKTO samler vi trosretninger og ceremonier fra hele verden under samme tag – i en hyldest til både forskellighederne og alt det, vi har til fælles på tværs,” fortæller Martin Højland i en pressemeddelelse.

”Vi kommer til at udfordre de kontekster, som vi normalt oplever udtrykkene i, fordi vi samler musik fra forskellige traditioner. Vi har været igennem mere end tusinde års religiøs musikhistorie og alt lige fra tidlige nordiske ritualer og oprindelige stamme-ceremonier til gregoriansk kor og arabisk vokalmusik – det hele er limet sammen med den nutidige elektroniske musiks værktøjer, som man kender os for,” fortsætter Simon Dokkedal.

”Men det er ikke et intellektuelt værk, hvor man skal dechifrere, hvad der kommer hvorfra eller forholde sig til specifikke kulturer på bestemte tidspunkter. Tværtimod er det et værk, som handler om livet selv og opleves i nuet. Man omsluttes af udtryk og følelser. Fra de smukkeste klange til de mørkeste vrangsider. Tro er en privat sag for mange, og vi har gjort meget ud af, at værket skal kunne opleves på mange måder og med respekt for de udtryk, der indgår i det,“ fortæller Martin Højland.


Den visuelle side af REFRAKTO er skabt af kunstnerkollektivet Vertigo, der bygger en lysinstallation op i kirkerummene. Installationen bygges specifikt til de forskellige kirkers arkitektur, og hver optræden bliver således unik i helt bogstavelig forstand.

Sidste gang Den Sorte Skole turnerede, var i 2018 med installationskoncerten Ghosts & Robots, der også var skabt i samarbejde med Vertigo. Det bragte dem blandt andet forbi Power Square i Beijing, koncertsalen Elbphilharmonien i Hamburg og Det Kongelige Teater i København. Sidstnævnte optræden fik en begejstret anmeldelse af GAFFA.

LÆS OGSÅ: ANMELDELSE: Som robotter og spøgelser


Kongelige prismodtagere

Den Sorte Skole har siden 2004 turneret og udgivet plader og har gjort sig bemærket med deres originale musik, der primært består af samples fra andre musikere, sammensat på højst original og kreativ vis, hvilket blandt andet har givet dem en Steppeulv-pris som Årets Komponist i 2014. Live står de selv bag samplere, pladespillere og effektmaskiner, men de har også optrådt med klassiske symfoniorkestre, kor og musikere fra hele verden. De har i mange år samarbejdet med visuelle kunstnere som for eksempel Dark Matters, Steen & Hejlesen og omtalte Vertigo. Frem til 2011 var Martin Fernando Jakobsen en del af gruppen, men han gik ud for at fokusere på den globale NGO Turning Tables, der arbejder med marginaliserede unge.

Blandt Den Sorte Skoles mange markante optrædener kan nævnes deres fejring af Roskilde Festivals 40-års jubilæum i 2010 på Arena-scenen med ét langt mashup af kunstnere, der tidligere havde spillet på festivalen, deres to timer lange koncert på Roskilde Festivals Orange Scene i 2017 med talrige gæster, eller da de i 2019 indtog Bøgescenen på Smukfest for at samle de sidste 40 års musik fra festivalen i ét langt show.


I år 2017 blev duoen tildelt Kronprinsparrets store Kulturpris af Deres Kongelige Højheder Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary, der gives til kunstnere, der har ydet en enestående præstation, og som forventes at vise store præstationer både nationalt og internationalt. Ud over æren fulgte der 500.000 kroner med prisen, som kun én gang tidligere er givet til et navn fra den rytmiske musik, nemlig Tina Dickow i 2008.

LÆS OGSÅ: Den Sorte Skole modtager Kronprinsparrets Kulturpris

I 2020 var Den Sorte Skole nomineret til Nordisk Råds musikpris for deres værk Symfoni no. II med Karsten Fundal.


REFRAKTO TOUR 2021

1/10 Klosterkirken, Nykøbing Falster

7/10 – Vor Frue Kirke, København


8/10 – Vor Frue Kirke, København

29/10 – Sankt Lukas Kirke, Århus

18/11 – Roskilde Domkirke, Roskilde


Billetsalget starter den 2. september 2021 kl. 11.00 på www.densorteskole.net

Kom i stemning med et uddrag af gruppens optræden på Roskilde Festivals Orange Scene i 2017:


ANNONCE