Nyhed

John Grant udskyder danske koncerter

GAFFA.dk – alt om musik

Den amerikanske sanger og sangskriver kan opleves i Danmark i juni 2022

Den amerikanske sanger og sangskriver John Grant har grundet corona-pandemien udsat sin Europaturné og dermed også sine danmarksbesøg. I stedet for september 2021 kan man nu opleve ham 5. juni 2022 i DR Koncertsalen og 7. juni 2022 på VoxHall i Aarhus.

John Grant har for nylig annonceret sit femte studiealbum, Boy from Michigan, som udkommer den 25. juni via selskabet Bella Union. I den anledning har den amerikanske sanger og sangskriver udsendt titelsinglen med en tilhørende musikvideo, der er instrueret af makkerparret Casey og Evan. Se videoen nedenfor.


Det nye album er produceret i samarbejde med den mangeårige ven Cate Le Bon. Boy from Michigan er ifølge pladeselskabet en musikalsk og lyrisk rejse gennem en verden i brand med Trump i det amerikanske førersæde anno 2020. Albummet har fokus på det melodiske, det byder på både klarinet og saxofon, og pladen svinger mellem ambient, progressiv, rolig og livlig, og mellem klaversange og elektroniske passager.

Albummet er en blanding af en midaldrende mands tidlige livserfaringer og refleksioner over nationens tilstand. ”Jeg tror bare, at jeg tænker på, hvor jeg kommer fra”, bemærker John Grant i en pressemeddelelse og tilføjer, ”og hvad jeg gik gennem”.  

Han fortæller videre: "Jeg opdagede akkordprogressionen i omkvædet på "Boy from Michigan" på min OB6-synthesizer, tilbage da jeg arbejdede på albummet Love is Magic (fra 2018, red.), og mens jeg vidste, at det til sidst ville blive til en sang, vidste jeg ikke, hvad jeg skulle gøre med den endnu. Nogle gange ved du bare, at du skal tage dig tid med visse idéer."


"Sangen udsprang fra et barndomsminde. Da jeg var omkring 11, flyttede vi til Colorado fra Michigan; min bedste ven tog mig til side og advarede mig om ’verden derude’ – så sangen handler om overgangen fra barndom til voksenalderen, barndommens enkelhed og uskyld og den ofte hårde opvågnen, der opstår, når man krydser over til voksenalderen. Det handler også om at romantisere fortiden, hvilket kan være farligt. Jeg tror ikke, man kan eller bør leve i fortiden, men hvis du ignorerer den, så ved du, hvad der sker,” udtaler han.

Ikke haft et nemt liv

Den amerikanske musiker John Grant har ikke haft et nemt liv. Han flyttede som 11-årig med sine forældre til Colorado i det sydvestlige Amerika. Hjemmet var religiøst, og selvom det ikke blev italesat, var den homoseksualitet, som den unge Grant følte gry i sit indre, ikke accepteret.


Voksenlivet blev ikke mindre turbulent. Grant var i sit indre splittet – mellem den, han følte, han var, og den, andre ønskede, han skulle være. På sit dødsleje i 1995 udtrykte hans mor, syg af lungekræft, stadig skuffelse over sønnens seksualitet. Forsoningen udeblev selv i dødens favn.

Samtidig forsøgte Grant sig med musikken. John Grant indledte karrieren som sanger i indierockbandet The Czars, der udsendte fem album i årene 1995-2004 og også gav koncerter i Danmark. Det store gennembrud udeblev. The Czars forblev, trods anmelderroser, under radaren. Herefter gik han solo og har indtil videre udgivet fire soloalbum, senest Love is Magic fra 2018, med pæn succes.

I januar 2021 udgav Grant en næsten 10 minutter lang, Trump-kritisk sang, ”The Only Baby”. Sangen blev skrevet i sommeren 2020 og udsendt efter de dramatiske hændelser omkring Donald Trump og den amerikanske kongresbygning den 6. januar.


Sangeren er kendt for sin udtryksfulde stemme, sjæludkrængende tekster om blandt andet homoseksualitet, depression og stoffer og for sin karakteristiske ansigtsmaling. Grant kender Amerika godt nok til at dokumentere det i mikroskopiske, maleriske detaljer. Han har flere gange fået flotte koncertanmeldelser af GAFFA, også ved sit hidtil seneste danmarksbesøg på forrige års Heartland Festival, hvor det blev til fem ud af seks stjerner. Tilbage i 2018 i Store Vega blev det endda til de maksimale seks stjerner.

LÆS OGSÅ: ANMELDELSE: John Grant er en usandsynlig superhelt

Se videoen til "Boy from Michigan":

ANNONCE