Nyhed

Ny dokumentarfilm om a-ha får dansk snigpremiere

GAFFA.dk – alt om musik

Den norske gruppe opnåede international succes i 1985, men i dag mødes medlemmerne kun rigtigt på scenen

Dokumentarfilmen a-ha: The Movie får dansk snigpremiere den 29. oktober kl. 21.15 i Grand Teatret i København, hvor instruktøren Thomas Robsahm vil deltage. Den officielle premiere er 25. november i en række biografer i København, Aarhus og Odense.

Filmen følger den norske gruppe over en periode på fire år og handler om, hvordan tre unge mænd fulgte deres umulige drøm om at blive popstjerner – og hvorvidt drømmen kan siges at være blevet til virkelighed, når de tre medlemmer måtte betale en dyr pris i form af deres venskab for smagen af succes.


Pål Waaktaar Savoy (guitar, trommer, percussion, backing vokal) og Magne Furuholmen (keyboard, guitar, bas, backing vokal) blev venner, da de var bare 12 år gamle, og de begyndte at spille musik sammen med drømmen om international succes.

Inspireret af idolet Jimi Hendrix, der rejste fra USA til London for at få sit store gennembrud, tog de til London i begyndelsen af 80'erne, men endte med at blaffe hjem tre måneder senere, nu uden penge. Da mødte de dog bandets manglende ingrediens i form af sanger Morten Harket.

Tre år senere udkom megahittet ”Take On Me”. Sangen, der i dag er en af de mest afspillede norske sange nogensinde, blev nummer 1 på hitlisten i USA i 1985 og gjorde indtryk med sin ikoniske musikvideo, der vandt hele seks priser ved MTV Video Awards i 1986 – mere end dobbelt så mange som Michael Jackson vandt for musikvideoen til ”Thriller”.


Gruppen havde dog ingen idé om, hvad successen ville medføre, heriblandt at en stor del af opmærksomheden ville tilfalde sangeren Morten Harket, og at venskabet i sidste ende ville gå til grunde på grund af skænderier om credits, penge og ære. Dokumentaren beskæftiger sig således med de udfordringer, som opstod, da tre stærke individer mødtes og voksede i hver deres retning og stiller på den måde et spørgsmål om, hvad succes gør ved et venskab.

Næsten 35 år efter gennembruddet spiller a-ha stadig sammen, men når bandet turnerer, bliver medlemmerne kørt rundt i hver deres bil, og de har hver deres garderobe. Scenen er det eneste samlingspunkt, hvor de tre individer kan arbejde sammen ved at gøre det, de elsker: at spille musik.

LÆS OGSÅ: A-ha! Fem hit og så videre til næste by


a-ha er gået hver til sit ad flere omgange, men bandet har for nylig annonceret, at de har både et album og en live-film med titlen True North på vej i 2022. Gruppen udgav debutalbummet Hunting High and Low i 1985 og har i alt udsendt ti studiealbum, senest Cast in Steel fra 2015, samt adskillige opsamlingsalbums og fire livealbums. Bandet optræder desuden i Guinness Book of Records for at have spillet den mest indtjenende koncert nogensinde for 198.000 personer på Maracanã Stadion under Rock in Rio i 2015.

Som følge af coronapandemien måtte gruppen udskyde deres internationale turné, og a-ha kan således opleves i Royal Arena den 29. april 2022. Koncerten skulle oprindeligt have fundet sted den 21. november 2020, men er siden blevet udskudt ad to omgange.

Se traileren til a-ha: The Movie her:

ANNONCE