Nyhed

INTERVIEW: Bob Dylans bassist hylder Povl Dissing i Tønder

Tony Garnier medvirker ved stor hyldestkoncert på Tønder Festivalens åbningsdag

Når årets udgave af Tønder Festival åbner i morgen (torsdag 25/8, red.) er det med en ganske særlig gæst på programmet. Til eftermiddagens hyldestkoncert til nyligt afdøde Povl Dissing har man nemlig fløjet ingen ringere end Tony Garnier ind.

Den 66-årige bassist startede karrieren i bandet Asleep at the Wheel tilbage i 1970'erne, for siden at blive en efterspurgt sessionmusiker. Garnier har således arbejdet med notabiliteter som Tom Waits, Paul Simon og Willie Nelson.

Og, nå ja - så har han spillet bas i Bob Dylans band siden 1989, og er dermed den musiker, som har spillet længst med den amerikanske rocklegende og Nobelpristager. Vi har mødt Garnier til en snak om hans lange karriere - og hvorfor han er i Danmark for at fejre Povl Dissing. 


- Jeg mødte Povl i forbindelse med Aarhus Festuge i 2013, hvor jeg spillede i trioformat sammen med Gustav Ljunggreen og pianisten Diego Schissi, forklarer Garnier, da GAFFA møder ham i et lydstudie i Aarhus et par dage inden Tønderkoncerten. Han uddyber:

- Vi akkompagnerede en række forskellige sangere, blandt andre Povl. Han kendte min baggrund og vidste for eksempel, at min bedstefar muligvis har undervist Satchmo (Louis Armstrong, red.) nede i New Orleans.

Et særligt bånd


Til trods for både sprogbarrriere og det forhold, at de to musikere aldrig havde mødt hinanden før, opstod der næsten øjeblikkeligt en særlig samhørighed mellem Dissing og Garnier:

- Povl talte ikke ret meget engelsk, men jeg kunne lide ham med det samme. Han var respektfuld, ydmyg og meget åben og venlig fyr. Vi kom godt ud af det sammen allerede inden, vi spillede sammen, og talte om alle de her gamle jazz- og country- og bluesnavne. Han kunne lide alle de samme stilarter som mig, og kendte virkelig mange sange, så meget amerikansk musik, husker Garnier og tilføjer:

- Da vi skulle spille, connectede vi øjeblikkeligt. Der opstod et bånd imellem os. Jeg nåede desværre ikke at se ham ret mange gange, men de følgende år spurgte jeg til ham gennem Folmer og Gustav (Jens Folmer Jepsen og Gustav Ljunggreen, red.), og vi sendte hinanden små hilsner og beskeder. Jeg kom aldrig til at spille med ham igen.


Passion for opera

Til triokoncerterne i Aarhus i 2013 fik Garnier også en mindre musikalsk åbenbaring, da han sammen med den til lejligheden sammensatte trio bakkede Dissing op på en helt særlig sang. Garnier:

- Jeg kan huske, at jeg akkompagnerede ham på en duet fra Mozarts Don Giovanni sammen med Sophia Karlsson under mit besøg. Gustav og Diego havde arrangeret den for trioformat, og jeg tænkte bare ”wow, det her er så godt!” Dengang lyttede jeg ikke til opera. Men det var fantastisk, og i dag er jeg nærmest operafanatiker, fortæller Garnier og fortsætter:


- Jeg havde spillet i orkestre, men aldrig opera. Jeg tror, europæere vokser op med klassisk musik på en anden måde end amerikanere, fordi den klassiske musik stammer fra Europa. I USA vokser vi op med jazz, r'n'b og den slags. Vi kender godt klassisk musik, men vi har slet ikke samme flere hundrede år lange tradition som i Europa.

- Det samme gælder i forhold til billedkunsten: Europa har en meget længere kunsthistorie, eftersom USA kun er et par hundrede år gammel. Hvis man ser bort fra de indfødte amerikanere, som blev mere eller mindre fordrevet af den Hvide Mand. Så det var en stor oplevelse for mig at få lov at spille det, selvom jeg ikke vidste at jeg ville ende med at blive stor operafan.

En god mand


Torsdag i Tønder bliver Garnier så genforenet med Gustaf Ljunggren på scenen. I et band, som også tæller Anders Petersen (guitar og andre strengeinstrumenter), Emma Kragh-Elmøe (violin) og Nikolai Busk (piano).

Sammen vil de akkompagnere en række solister, herunder Kjartan Arngrim (Folkeklubben), Nive Nielsen, Niels Hausgaard, Bisse samt hovedpersonens efterladte sønner, Rasmus Dissing, Jonas Dissing. 

Og for Garnier er det en særlig glæde at være med til at fejre sin afdøde makker:


- Povl kendte så mange sange, og havde sådan et stort smil og varm, ægte venlighed. Det var virkelig en fornøjelse at få lov at spille med ham, og jeg er rigtig glad for at komme her og være med til at fejre ham. Det skulle have været en hyldestkoncert. Nu bliver det i stedet en mindekoncert, siger Garnier. Han var godt klar over, at Dissings helbred var skrøbeligt i tiden op til hans død i juni:

- Jeg havde fået at vide, at han havde mistet hørelsen og muligvis ikke ville være i stand til at komme til koncerten. Og så fik jeg nyheden om, at han var død. Det er meget trist, og jeg ville meget gerne have mødt ham igen. Men jeg er beæret over, at jeg er blevet inviteret til at deltage i koncerten. Han var et af mine yndlingsmennesker – virkelig en god mand.

Tony Garnier vender tilbage til Danmark den 30. september og giver koncert med Bob Dylan i Royal Arena. Der er stadig billetter i salg, og GAFFA varmer op med et længere interview med Garnier forud for koncerten.


 LÆS OGSÅ: GAFFA præsenterer artist talks på Tønder Festival

ANNONCE