Nyhed

GUIDE: Fem højdepunkter på årets Tønder Festival

Vi har håndplukket fem koncerter, du ikke må gå glip af ved den årlige folkemusikfestival i Tønder

På torsdag (25. august) starter årets udgave af den traditionsrige Tønder Festival, som vanen tro byder på en stribe navne med folkemusikken - i ordets bredeste forstand - som fællesnævner. Der er stadig billetter i salg, og du kan gå på opdagelse i det fulde program her.

Herunder har vi samlet fem højdepunkter fra et program, som også byder på scenesamtaler med blandt andre Lars Lilholt og Tami Nielson og koncerter med navne som Cedric Burnside, Mikael K & Klondyke samt guitaristen Hans Theessink, som også optrådte på den allerførste Tønder Festival tilbage i 1975.

1. Povl Dissing hyldestkoncert (Telt 1, torsdag 15.15)


Siden denne hyldest blev planlagt, er hovedpersonen selv gået bort. Dissing døde i juli, 84 år gammel, og der er således om muligt endnu mere grund til at hylde den unikke troubadur, som berigede modersmålet med album som Dissing (1969), Jeg er en tosset spillemand (1969), Svantes viser (1973) og Oven visse vande (1982) - de sidste to sammen med digteren og vennen Benny Andersen.

Blandt de medvirkende ved koncerten i Tønder er Kjartan Arngrim (Folkeklubben), Nive Nielsen, Jakob Bro, Bisse, Rasmus Dissing, Jonas Dissing, Rikke Thomsen og Niels Hausgaard. De akkompagneres af et band, som blandt andet tæller Anders Petersen, Gustav Ljunggreen samt selveste Tony Garnier, som har været bassist og kapelmester i Bob Dylans band gennem en lang årrække.

2. Rikke Thomsen (Telt 1, fredag 14.30)


Sidste efterår udgav Thomsen sit debutalbum, som blev sunget på sønderjysk og gav anledning til et stort interview i GAFFA. Tidligere i år havde hun sangene med til Musikhuset i Aarhus, hvor vores anmelder kvitterede med fem stjerner og følgende ord:

"Hendes album er meget firseragtigt i lyden, med masser af keyboards og trommemaskiner, og det har også sin charme, men live solo er sangene skåret ind til benet, og det tager de bestemt ikke skade af. Hvis du ikke allerede har set hende live, så gør det. Tænk nå it for møje eve det".


3. Ida Gard (Jamtelt, lørdag 11.30)

Den Hadsund-fødte sangerinde, som egentlig hedder Ida B. Østergaard, vandt talentkonkurrencen KarriereKanonen i 2008 og udgav sit debutalbum Knees, Feet & The Parts We Don't Speak Of tre år senere.

Siden fulgte hun op med yderligere to album og spillede en lang række koncerter - herunder en ærefuld opvarmningstjans for selveste Bob Dylan i Aarhus i 2014. I dag er hun 36 år og stadig musikalsk aktiv - hør hende lørdag formiddag på Tønder. 


4. Hymns from Nineveh (Pumpehuset, lørdag 17.30)

Sangskriveren Jonas H. Petersen har optrådt under kunstnernavnet Hymns from Nineveh siden 2007 og har været lidt af en anmelderdarling gennem alle årene.

Således også, da GAFFA sidst anmeldte ham live i november 2021. "Højdepunkterne står i kø som kunder til den Black Friday, som har hærget udenfor", skrev vores udsendte og tildelte fem stjerner.


På årets Tønder Festival kan Petersen opleves hele to gange - sent fredag aften på Klubscenen, hvor han optræder kl. 22.45 flankeret af det klassiske ensemble Who Killed Bambi? og igen sent lørdag eftermiddag.

5. Niels Hausgaard (Bolero, søndag 19.15)

Ingen Tønder Festival uden Niels Hausgaard, som har været mere eller mindre fast inventar på festivalen siden 1970'erne. Hausgaard er kendt over det ganske land for sine populære one man shows, der kombinerer akustisk musik og underspillet humor.


Blandt karrierens højdepunkter er tidlige album som debuten Et portræt (1973), Til Ane (1975) og Men det går jo nok (1976), og i samme periode var Hausgaard producer på Fisker Thomas' mesterlige Tro, håb og kærlighed (1977).

I dag er Hausgaard efterhånden blevet 77 år, og selvom han fortsat er i fin form, er det sikkert en udmærket idé at få hørt ham, mens tid er.

LÆS OGSÅ: Tønder Festival klar med det fulde program


ANNONCE