Nyhed

Særlig 80’er-single kan få gamle computere til at crashe

Frekvensproblemet kan sammenlignes med, når en operasanger kan ødelægge glas ved at synge i et specielt tonalt område

Janet Jackson udgav i 1989 singlen ”Rhythm Nation”, og man har nu fundet ud af, at sangens naturlige resonansfrekvenser kan få gamle computere fra omkring år 2005 til at bryde sammen.  

En medarbejder fra Microsoft, Raymond Chen, udtaler sig om problemet, her citeret fra NME: ”Sangen indeholdt en af de naturlige resonansfrekvenser for modellen af 5400 rpm bærbare harddiske, som de (en unavngivet stor producent) og andre brugte”.

Han fortæller videre, at fabrikanten har forsøgt at løse problemet ved at tilføje et specielt filter, der skulle afhjælpe frekvensproblemet – og forklarer yderligere:


”Forhåbentlig indeholder deres bærbare ikke længere dette lydfilter, hvilket er nødvendigt for at beskytte mod beskadigelse af en harddisk, de ikke længere bruger”.

Ikke kun sangen, men ligeledes musikvideoen hertil kan forårsage en nedbrydning af ældre computere – og det visuelle kan endda også påvirke andre enheder tæt på.


Dette fandt fabrikanten ud af i undersøgelsen af problemet. Derfor forklarer en rapport også, at problemet kan udgøre en sikkerhedsrisiko, idet det vil være muligt at få et system til at gå ned ved hjælp af sangens lydsignal.

Janet Jackson meldte tidligere ud i år, at hun vil udgive en sang fra dokumentarfilmen Janet, som havde premiere tidligere på året. Sidst, hun udgav et album, var i 2015 med titlen Unbreakable, og tidligere denne sommer gav hun koncerter i hjemlandet USA.

LÆS OGSÅ: Janet Jackson-dokumentarserie får dansk premiere – se trailer


ANNONCE