Nyhed

Flere amerikanske musikere støtter op om lov, der forhindrer brug af raptekster i retten

GAFFA DK - alt om musik

“Vi vil have, at vores ord bliver anerkendt som kunst i stedet for at blive middel til domfældelser i retten”, fortæller rapperen Fat Joe til Rolling Stone.

Jay-Z (billedet), Meek Mill, Big Sean, Fat Joe, Kelly Rowland og Robin Thicke er blandt de musikere, der følger trop om at presse lovgivere i New York til at gennemføre en ny lov.

Det nye lovforslag, der går under navnet “Rap Music on Trial” (Senate Bill S752) skal forhindre anklagere i retssager mod at anvende raptekster som bevismateriale, skriver Rolling Stone.


Lovforslaget er fremsat af de demokratiske senatorer Brad Hoylman og Jamaal Bailey samt det demokratiske delstats-forsamlingsmedlem i New York, Catalina Cruz.

Loven, der blev annonceret i november 2021, har til formål at forhindre brugen af “kreative udtryk” som bevismateriale og dermed stille strenge krav til anklagerne om, at “klart og overbevisende evidens” er nødvendigt for at adskille virkeligheden fra fiktiv kunst.

Hoylman brugte eksempler på tekster fra musikere i andre genrer, hvor disse ikke er taget bogstaveligt. Her nævnte han Johnny Cash, der sang “I shot a man in Reno just to watch him die”, og David Byrne, der kaldte sig selv “psycho killer”.


I de seneste år er raptekster blevet brugt mod adskillige rappere i retssager, heriblandt tekster af 6ix-9ine, Boosie og YNW Melly. Drakeo The Ruler, der døde grundet et knivstik den 19. december sidste år, sad varetægtsfængslet i tre år, efter anklagerne anvendte tekst fra sangen “Flex Freestyle” som bevismateriale mod ham. Teksten fra sangen “The Race” blev også brugt som bevis mod den daværende 19-årige rapper Tay-K til at idømme ham 55-års fængsel i 2019. I 1993 blev Snoop Doggs sang “Murder Was The Case” brugt mod ham i retten, efter hans bodyguard skød og dræbte et medlem af en rivaliserende bande. Snoop blev anklaget, fordi han sad i bilen, da det skete, men blev senere frikendt.

“At antage en anklagets skyld, baseret udelukkende på en musikalsk genre eller et kreativt udtryk, går imod vores grundlæggende rettigheder og forlænger den systemiske racisme, der er indlejret i vores retssystem gennem diskriminerende sammenkobling af hiphop og rap med kriminalitet”, fortæller senatoren Jamaal Bailey i en udtalelse.

LÆS OGSÅ: Rapperen Rico Nasty vil ikke twerke på kommando: ”Det er respektløst”


ANNONCE