GAFFA.dk – alt om musik
"Det er både en krænkelse af ytringsfriheden og den kunstneriske frihed"
For nylig stillede Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup et spørgsmål til kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen fra Socialdemokratiet om, hvorvidt hun ville være med til at indføre, at musikere skal vise ren straffeattest for at spille på offentligt støttede danske spillesteder.
Anledningen var, at der i de senere år har været meget debat om visse hiphop-kunstneres forbindelse til kriminelle miljøer og bandekriminalitet, både i Sverige og Danmark. I Sverige afsoner rapstjernen Yasin for tiden en fængselsstraf for medvirken til planlægning af kidnapning af en anden rapstjerne, Einár, der senere, i oktober 2021, blev skudt og dræbt i Stockholm.
Herhjemme blev rapperen Jamaika (billedet) sidste år idømt tre et halvt års fængsel for grov vold og trusler, ligesom rapperen Shmur blev skudt og dræbt ved Aarhus Cykelbane ved højlys dag i juli 2020 i forbindelse med en mislykket hashhandel. En 42-årig mand er tiltalt i sagen, og dommen ventes at falde til marts. Derudover støtter rapperen A'typisk åbent banden Saturdarah.
Peter Skaarup spurgte: "Vil ministeren kommentere artiklen "Knivoffer var del af trend, hvor kriminelle bliver gjort til helte”, bragt på www.bt.dk den 16. november 2021, og redegøre for, hvordan regeringen agter at løse problemet med, at kunstnere og pladeselskaber, der samarbejder med kriminelle, kan opnå produktionsstøtte, kulturstøtte mv. eller adgang til offentlige arrangementer, spillesteder og festivaler, modtager offentlig støtte, og vil regeringen med Dansk Folkeparti skærpe kravene, således at det kræver en ren straffeattest for at modtage offentlige tilskud og bevillinger til arrangementer m.v.?"
Kulturministeren har endnu ikke svaret på spørgsmålet, og Kulturministeriet har henvist GAFFA til Socialdemokratiets kulturordfører Kasper Sand Kjær. Han afviser blankt idéen.
– Jeg synes, det er en dårlig idé. Det er både en krænkelse af ytringsfriheden og den kunstneriske frihed. Hvis man bliver dømt for en forbrydelse, får man sin straf, og når man har afsonet sin straf, har man en straffeattest, som er noget, man har for at forhindre folk i at arbejde i særlige jobs, for eksempel hvis man arbejder med børn, men det giver ingen mening, når det handler om at optræde. Når det er sagt, synes jeg da, man har en position som rollemodel, når man optræder, især hvis ens publikum er børn og unge, og det skal man da tænke over både som optrædende og som arrangører. Man skal tænke over, hvem man hyrer, og hvilke signaler det sender.
Hvad synes du om den romantisering af kriminalitet, som finder sted hos visse hiphoppere?
– Det synes jeg da er problematisk, hvis det finder sted i dansk hiphop, men det er en hårfin balance, for det værste, vi som politikere kan gøre, er at blande os i kunstens og musikkens sprog. Vi skal omvendt heller ikke have musik, der opfordrer til vold, men det er jo også ulovligt, og det er i så fald en sag for politiet. Og så er det jo lige meget, om det sker i for eksempel et Facebook-opslag eller en musikvideo.
Er det overhovedet politikernes opgave at – med Skaarups ord – "løse problemet med, at kunstnere og pladeselskaber, der samarbejder med kriminelle, kan opnå produktionsstøtte, kulturstøtte mv."
– Jeg tror ikke, man kan gøre det så simpelt, som Peter Skaarup gør det.
Tidligere har Esben Marcher, sekretariatschef for Dansk Live, der er interesseorganisation for de danske spillesteder, koncertarrangører og festivaler, også udtalt sig kritisk om forslaget.
LÆS OGSÅ: Dansk Folkeparti: Spillesteder skal kræve ren straffeattest af musikere