Nyhed

Taylor Swift: Her er hemmeligheden bag mine hits

Den amerikanske stjerne løftede sløret for sin metode ved prisoverrækkelse i weekenden

Taylor Swift har netop modtaget prisen som årtiets sangskriver fra Nashville Songwriters Association International. I forbindelse med modtagelsen af prisen holdt Swift en tale for en fuld sal i det historiske Ryman Auditorium i Nashville.

Og her afslørede hitmageren den hemmelig opskrift, som har sikret hende såvel den ærefulde pris som en status som en af tidens helt store, amerikanske popstjerner.

I talen, som kan læses i sin fulde længde på Pitchfork, fortalte Swift, hvordan hun gennem sine tyve år som sangskriver har udviklet en metode, hvor hun skelner mellem tre forskellige slags sange - metaforisk illustreret ved tre forskellige penne, som repræsenterer hver deres genre: Fjerpennen, fyldepennen og gelpennen.

Tre penne

Fjerpennen ser man i tekster, der minder om film og bøger, hvor karaktererne bærer korsetter, og hvor det lyder som ”et brev skrevet af Emily Dickinsons oldemor, der syer et blondegardin,” som Swift udtaler. Et eksempel er sangen ”Ivy” fra Evermore.

Fyldepennen repræsenterer til gengæld tekster med et moderne plot eller referencer med en poetisk krølle. Det er de sange, hvor Swift maler sine umiddelbare omgivelser - som i sangen ”All Too Well.”

”Sangene, jeg kategoriserer i denne stil, lyder som bekendelser kradset ned og forseglet i en konvolut, men som er for ærlige til at sende,” sagde hun i talen.

Endelig er gelpennen den fulde ven, der roser vennen på badeværelset til festen - og netop sange er ifølge sangskriveren, hvad verden en gang imellem har brug for i disse hårde tider.

Et livskald

I sin tale fremhævede Swift også, hvor specielt det er at have været flere årtier i en branche præget af konstant udskiftning.

I dag  – 16 år efter debutalbummet - kan hun udgive sange, der ikke kom med i første omgang, blandt andet den originale timinutters version af ”All Too Well,” som hun optrådte med til ceremonien.

”En sang kan trodse logikken eller tiden. En god sang transporterer dig tilbage til dine mest sandfærdige følelser og oversætte de følelser for dig. En god sang bliver hos dig, selv når mennesker eller følelser forsvinder,” sagde Swift og fortsatte:

”At skrive sange er et livskald, og det at kunne kalde det din karriere gør dig meget heldig. Du skal hver dag være taknemmelig for det og for alle de mennesker, der tænkte, at dine ord var værd at lytte til. Denne by er skolen, der har lært mig det,” afsluttede hun sin tale i Nashville.

LÆS OGSÅ: Taylor Swift annoncerer nyt album

ANNONCE