Lille festival, stor sjæl: D-A-D giver unik koncert på Midtfyns Festival

Lokale kræfter, medskabelse og 100% frivillighed er nøgleordene bag Midtfyns Festival, der for femte gang til sensommeren byder velkommen til en festival i det midtfynske, der fokuserer på unikke oplevelser forankret i fællesskab.

Størst er ikke altid bedst – og da slet ikke når det kommer til koncerter. Her kan intime rammer skabe de mest fantastiske koncerter. Det er netop hvad Midtfyns Festival netop har ambitioner om, når de til september kan præsentere D-A-D under teltdug, til hvad der nok bliver den mindste og mest intime koncert rockgruppen giver i Danmark i 2024. Midtfyns Festival er en nemlig en lille festival, men med en stor sjæl – og det er helt bevidst. Sådan genopstod den nemlig i 2019 efter 15 års dvale.

 

Genfødt fynsk festival

I 1976 blev en idé født på en kro i det midtfynske i Ryslinge, hvor Peter og Nina Færgemann åbnede deres døre for musikere, der ofte overnattede og spillede musik dagen lang. Det, der startede som en spontan dags-session med Fynsk Harmoniforvirring, voksede hurtigt til en vision om en festival. Oprindeligt fokuserede Midtfyns Festival på folkemusik for området, men festivalen voksede og tiltrak store navne som Tracy Chapman, David Bowie, Johnny Cash, No Doubt og R.E.M. I 1989 nåede den toppen med 63.000 gæster som en af de største i Europa. Efter år med succes mistede festivalen momentum og lukkede i 2004. Men efter mange års dvale, kom der igen liv i ideen om en festival på Dyreskuepladsen i Ringe

 

”Jeg er er opvokset i Ryslinge, og Midtfyns Festival var en kæmpe del af min barndom, ungdom og tidlige voksenliv. Da den lukkede i 2004, kunne man godt mærke på lokalsamfundet, at den kom til at mangle. I 2009 begynder jeg at lege med tanken om at starte festivallen op igen, og i 2017 gør jeg alvor af det og begynder at samle et hold.” Sådan fortæller Sune Vesterlund Larsen, der er manden bag genrejsningen af Midtfyns Festival, og en af de mange frivillige der driver den.

 

I 2018 samler Sune Vesterlund Larsen og Kim Skovby Klindt lokalsamfundet til et åbent borgermøde for at samle input og ideer til Midtfyns Festival version 2.0. Til deres overraskelse var tilslutningen overvældende. "Der kom mange flere mennesker end vi havde regnet med til mødet. Siden da har vi holdt lignende møder hvert år," fortæller festivalleder Kim Skovby Klindt. Det blev en del af festivallens DNA at involvere byens ildsjæle som medskabere og konstant udvikle konceptet. I starten var der bekymringer omkring, om der var plads til endnu en festival på Fyn. Men som arbejdet skred frem, blev det klart, at der var. Midtfyns Festival skulle tilbage til sine folkelige, intime og lokale rødder fra 1976. Midtfyns Festival var genfødt, passioneret drevet af græsrødder og ildsjæle.

En stor booking på en lille scene

”Hvordan kan vi udnytte vores lille størrelse til at skabe noget unikt?” spurgte arrangørgruppen hinanden i starten, og det er der blandt andet kommet konceptet Diabat ud af. En sammentrækning af dialog og debat skaber rammen for en talk, hvor publikum er medskabere på den samtale der bliver ført på scenen. I den varme stol sad sidste år Jesper Binzer. Og han var ikke kun vild med diabet-konceptet. Han var vild med hele festivallen, og historien om dens genopståen. Og det gav blod på tanden. Efter flere forhandlinger og ender der lige akkurat mødes hiver Midtfyns Festival aftalen hjem, og får D-A-D på plakaten 2024.

”Det ligger i vores dna at udnytte vores størrelse og skabe unikke og intime oplevelser. Jeg tror det bliver en ret fantastisk koncert,” fortæller Sune Vesterlund Larsen. Foruden at have nyt album på vej, er D-A-D i år på deres 40-års jubilæumsturné, som denne midtfynske koncert bliver en del af.

 

Græsrødder og Ildsjæle
Fra den første åbning af Midtfyns Festival 2.0 i 2019 og frem til i dag har publikum konstant vokset, fra 1900 unikke gæster til 3800. Men til trods for den kontinuerlige stigning i antallet af deltagere er det ikke hastigheden på væksten, der er i fokus. For Midtfyns Festival er mere end blot en begivenhed; den er et hjertebarn både for lokalsamfundet og for de dedikerede arrangører. De betragter sig selv som græsrødder og ildsjæle og nærer en fælles vision om at opretholde festivalens kerneværdier: frivillighed, medejerskab, ånd og nærvær. Hvert år går de til opgaven med ønsket om at integrere moderne elementer og ideer fra lokalsamfundet, samtidig med at de værner om den oprindelige ånd, som Nina og Peter Færgemann skabte tilbage i 1976. I år betyder det foruden D-A-D, helt særlige koncerter med navne som Carpark North, Søren Huss, Loveshop, Zar Paulo, Prisma, JJ Paulo, Fyr og Flamme, Cheif 1, Yepha, Anna David og Christian Brøns gæster festivalen d. 5.-7. september.

Billetsalget er i gang og kan købes på www.midtfynsfestival.dk

ANNONCE