x
Afenginn: OPUS

Afenginn
OPUS

Et symfonisk mesterværk af Afenginn

GAFFA

2 x CD / ToneArt rec. / Westpark Music
Udgivelse D. 01.08.2016
Anmeldt af
Ivan Rod

I 2013 udsendte det danske folk-world-orkester Afenginn sit hidtil bedste album – anmelderroste LUX, som åbnede dørene internationalt. Men selv om LUX var et forrygende værk (med elementer af både klassisk musik, folk og bastard etno), må jeg konkludere, at Afenginns opfølger, dobbeltalbummet OPUS, er et mesterværk. OPUS markerer et mere afgørende skridt op ad den internationale worldscenes rangstige.

Musikken er symfonisk sammenhængende, men består stadig af det karakteristiske miks af klassisk kammermusik, kammerjazz, traditionel folk og bastard etno. OPUS er et symfonisk værk, der – som i den klassiske musik – er bygget op i fire satser, der alle kredser om samme temaer, samme motiver, samme rytmiske mønstre. Det består fra ende til anden af soundscapes, der er som fortættede af mystik, nostalgi og vemod.

Dobbeltalbummet er intet mindre end uomgængeligt i karakter og styrke. Selvfølgelig især takket være komponisten og multiinstrumentalisten Kim Nyberg, men også takket være hans gamle ven Timo Haapaniemi, der har skrevet tekster til enkelte passager i satserne. Ud af de to finners samarbejde – og summen af udøvende talenter i øvrigt – er der kommet et værk, der gør døre høje, porte vide.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA