Nyhed

Carl Prisen 2017 - Afenginns Kim Rafael Nyberg: Næsten bedre end DMA

Den i Danmark bosatte svensk-finne Kim Rafael Nyberg var særdeles glad for at vinde indenfor kategorien Roots i rollen som komponist

Afenginn er for alvor ved at slå sit navn fast lang hinsides de danske kyster. Værket Opus fik stærkt rosende udtalelser med sig hele vejen rundt, og de næste to år kommer det udvidede orkester til at turnere over hele verden med pladen. Her er De Britiske Øer første punkt på programmet.

GAFFA mødte lederen Kim Rafael Nyberg efter at han havde modtaget årets Carl Prisen i kategorien Komponist indenfor Roots-genren, og han var meget tilfreds med, hvad han karakteriserede som et kæmpe skulderklap.

Ja, han gik faktisk så langt, at han sagde, at prisen nærmest betød mere end Danish Music Awards, som han og bandet har vundet før.

Men lad os overlade opmærksomheden til Kim Nyberg:

 

 

GAFFA: Hvordan er det at få prisen som komponist?

 

Kim Nyberg:

-Som komponist? Det er fantastisk. Jeg synes, at det er lidt vildt. Et kæmpe skulderklap, som jeg er meget glad for.

 

GAFFA: Ja, for det er vel en anerkendelse udenfor din vante kreds, som er verdensmusikken, ikke?

 

Kim Nyberg:

-Ja, og fedt at det hele er samlet i et show for mange genrer, hvor man får mulighed for at hilse på alle de andre. Lige nu føles det faktisk sådan, at det betyder mere end Danish Music Awards. Det er i hvert fald en anden kreds.

 

GAFFA: Fortæl mig om Opus. Den forrige plade, Lux, blev til på et skummelt hotel i en tysk skov. Hvad med Opus. Var det mens du havde brækket benet nede i Australien?

 

Kim Nyberg:

-Ja, på Tasmanien. Jeg sprængte en sene, og så kunne jeg pludselig ikke rejse. Så sad jeg der, men trods nedturen kom der en tanke om at se at få gjort, hvad man skal. Og for mig var det så at gå i gang med sådan en større ting.

 

GAFFA: Hvad er det næste, du eller Afenginn skal lave?

 

Kim Nyberg:

-Jeg er i gang med det næste projekt. Men det er med et stærkt udvidet Afenginn. Vi har to trommeslagere, marimba, basun, og så de sædvanlige folk på klarinet, violin, bas og mig selv på mandolin.

 

GAFFA:

Kan det løbe rundt økonomisk, og har I stadig kontrakt med det tyske Westpark?

 

Kim Nyberg:

-Ja, det løber rundt og er stadig på det tyske label. Ligesom vi ikke får så meget støtte denne gang, for der er godt gang i vores job, og så er det, at vi har lavet det sats, der siger, at nu er vi ni mand på tur som minimum. Det er bare sådan. Og så må det bære eller briste.

 

GAFFA: Får I mange nye fans også?

 

Kim Nyberg:

-Ja, det synes jeg. Hele pladen har fået en vildt god modtagelse hele vejen rundt (blandt andet i Gaffa, hvor anmelder Ivan Rod kaldte den for et symfonisk mesterværk og uddelte topkarakteren seks stjerner. Red.). Og så udkommer den i UK i maj.

 

GAFFA: Så du kommer til at arbejde med Opus det næste lange stykke tid?

 

Kim Nyberg:

-Ja, de næste par år. Rundt til de forskellige territorier. Det kommer til at tage to år, regner vi med.

ANNONCE