x
The Beatles: The Beatles In Stereo (Remastered) (16cd + 1dvd)

The Beatles
The Beatles In Stereo (Remastered) (16cd + 1dvd)

The Beatles: The Beatles In Stereo (Remastered) (16cd + 1dvd)

GAFFA

Box / EMI Music
Udgivelse D. 09.09.2009
Anmeldt af
Torben Holleufer

Det er altså en monstrøs opgave, som projektkoordinator Allan Rouse og holdet af teknikere og remastering engineers i Abbey Road gik i krig med, da de fik besked om at opdatere samtlige album fra The Beatles – i øvrigt inklusive pladen med Past Masters, som blev udgivet i 1988, og som dels indeholdt nogle af de samme numre som på den amerikanske Hey Jude-albumudgivelse, som aldrig er kommet på cd. Men i øvrigt med nogle af de sjove ting på, så som den tyske udgave af I Wanna Hold Your Hand.

Som det fremgår af det interview, overtegnede lavede med Allan Rouse & mastering engineer Steve Rooks i Abbey Road tilbage i maj, så var det et særdeles forsigtigt og minutiøst arbejde, som de foretog over fire år, ligesom det blev understreget, at der ikke var tale om et remix. Vi taler altså om den oprindelige lyd, der er blevet gjort maksimalt naturtro, uden at der eksempelvis er blevet skruet op og ned for instrumenter eller foretaget andre valg, så det bliver et helt nyt lydbillede.

Når det alligevel er et nyt lydbillede skyldes det sprællevende udtryk, som især springer i øjnene på de ældste udgivelser, der oprindeligt kom udelukkende i mono og var indspillet på to spor. Der har teknikerne lykkedes med at skabe en lyd, jeg har kaldt holografisk, altså med instrumenter, der lyder, som stod du der i studiet. Eller på de mere psykedeliske ting med strygere, som står helt råt og markant i lydbilledet.

Så for alle os, der har The Beatles som del af vores arvemasse, og som alle har deres musik, som noget vi kender fra A til Z, der er denne boks med udgivelser en revolution. For der er tale om markant bedre lyd, og man må sige, at i disse tider med renæssance for vinyl og jagt på andre medier, er denne udgivelse en triumf for cd-mediet, samt for en stribe teknikere, der ikke mindst var besat af at vise, hvad mediet kan.

Så tillykke til Abbey Road, til The Beatles, samt ikke mindst til os alle sammen. Vi har nemlig fået verdens bedste band tilbage i en form, som er friskere end nogensinde. 

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA