x

Guide: Her er 11 essentielle sange med Roskilde-aktuelle Damon Albarn

Guide: Her er 11 essentielle sange med Roskilde-aktuelle Damon Albarn

Damon Albarn er netop blevet offentliggjort til at åbne Orange Scene på årets Roskilde Festival i selskab med det 90 personer store The Syrian National Orchestra for Arabic Music og en række endnu ikke offentliggjorte musikalske gæster. Det bliver ottende gang, Albarn spiller på festivalen i forskellige inkarnationer – med Blur, med Gorillaz, som solist og med Africa Express.

Find billetter til Roskilde Festival via GAFFA Live.

Vi varmer op til koncerten med 11 essentielle Albarn-sange gennem tiden, ganske subjektivt valgt af redaktionen – om nogle af disse bliver spillet på Roskilde, er ganske uvist. Du er velkommen til at være uenig og komme med andre forslag i kommentarfeltet.

For Tomorrow

Blurs debutplade var mere en anelse baggy-Manchester-opkog end et selvstændigt udtryk. Det var først deres på andet album, "Modern Life Is Rubbish" fra 1993, at drengene fandt formen. Allerede fra åbningsnummeret er vi ude i det moderne Londons unge byliv.

Girls & Boys

Ingen tvivl om, at det mest ikoniske nummer på "Parklife" fra 1994 selvfølgelig er den glammende "Parklife". Det legesyge åbningsnummer må vi dog ikke gå forbi. "Girls & Boys" er vel lidt ligesom The Rolling Stones "Miss You". Enten dyrker du det, eller også foragter du det!

Song 2

Den amerikanske rock hærgede æteren, og Blur fik lyst til at skrue op for guitarforstærkerne. Sådan for alvor! Ifølge guitarnørder skulle Graham Coxon have haft hele to distortionpedaler af mærket RAT knaldet helt op for at få lyden til "Song 2", fra "Blur"-albummet fra 1997.

Tender

Det sagnomspundne Amerika kommer fuldt til udtryk på Blurs "Tender" fra albummet "13" fra 1999. Gospelkor? Tjek. Blur demonstrerede for alvor, at de var et band med mange facetter og ikke sådan kunne sættes i en boks. 

Clint Eastwood (feat. Del the Funky Homosapien)

Damon Albarn tog alle med bukserne nede, da han i 2001 lancerede tegneserie-konceptbandet Gorillaz i tæt samarbejde med tegneseriekunstneren Jamie Hewlett. På debutsinglen får de selskab af rapperen Del The Funky Homosapien, og mange flere spændende gæster medvirker på alle deres album, blandt andre De La Soul, Snoop Dogg og nu afdøde Lou Reed og Bobby Womack.

Spoons

Albarn viste endnu engang sit store musikalske vingefang, da han i 2002 indspillede albummet "Mali Music" med en række markante malinesiske musikere, blandt andre sangeren og guitaristen Afel Bocoum og kora-spilleren Toumani Diabaté. Nord og syd og øst og vest mødes og går op i en højere enhed.

Feel Good Inc. (feat De La Soul)

Første single fra Gorillaz' andet album viste, at det stramt konceptuelle orkester ikke var en døgnflue. Faktisk blev "Feel Good Inc." et af gruppens største hits, og det er da også svært iførefaldende.

Herculean

Damon Albarn præsenterede i 2007 en vaskeægte supergruppe, The Good, The Bad & The Queen bestående af ham selv, Clash-bassisten Paul Simonon, afrobeat-trommelegenden Tony Allen kendt fra Fela Kutis band Africa 70 og endelig Verve-guitaristen Simon Tong. Gruppen har til dato kun udgivet ét album, den fremragende, selvbetitlede debut fra 2007, hvor de vidt forskellige musikeres traditioner og påvirkninger finder fælles fodslag.

White Flag

På dette nummer fra "Plastic Beach" medvirker The Syrian National Orchestra for Arabic Music, som også var med på scenen, da Gorillaz spillede på Roskilde Festival 2010. Parterne genforenes som nævnt ovenfor på årets Roskilde Festival.

Hostiles

En smuk, smuk, vemodig sag fra Damon Albarns første egentlige soloalbum, "Everyday Robots" fra 2014. Nummeret var også et af højdepunkterne ved hans Roskilde-koncert samme år

There Are Too Many of Us (2015)

Blur udgav i 2015 det overraskende stærke comebackalbum "The Magic Whip", deres første i 12 år og det første i 16 år med hele den oprindelige besætning inklusive guitarist Graham Coxon, som gik ud af bandet i 2002 og vendte tilbage i 2008. Mange af sangene viste Blur og Albarn fra en eftertænksom, melankolsk side, heriblandt et af højdepunkterne, "There Are Too Many of Us".


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA