x

Justice på Roskilde Festival: Disko har altid været en vigtig del af den musik, vi skaber

Justice på Roskilde Festival: Disko har altid været en vigtig del af den musik, vi skaber

Onsdag aften fik den franske elektro-duo Justice æren af at lukke Orange Scene på årets Roskilde Festival. GAFFA tog fat i drengene inden festlighederne løb af stablen til en snak om udviklingen i deres musik og det at være fransk.

Læs anmeldelsen af koncerten med Justice lige her.

I er nu tilbage på Roskilde efter 10 år (sidst Justice spillede på Roskilde var i 2007). Hvordan har jeres musik og show ændret sig siden dengang?

Xavier de Rosnay: Musikken har nok ikke ændret sig så meget – vi spiller sange i aften som vi også spillede for 10 år siden. Men alt andet rundt om musikken har ændret sig. Vores nuværende tourmanager arbejdede også med os dengang, og koncerten på Roskilde i 2007 var hans første show sammen med os. Der var han ikke tourmanager, men derimod vores backliner og chauffør. Han kom derfor alene i bil hele vejen fra Frankrig til Roskilde med alt vores udstyr. Vi havde heller ikke nogen separat lysmand dengang, så vores daværende tourmanager lå inde i korset (Justice havde dengang altid et stort lysende kors på scenen, red.) og fik det til at lyse manuelt. Så vi var knap så organiserede dengang.

Jeg kan huske, at det var rigtig svært for os netop dét show. Det var kun anden eller tredje gang, at vi spillede live og vi havde al vores musik på vores laptops. Da scenen begyndte at rykke på grund af bassen, gik computerne amok og loadede pludselig elementer fra slutningen af showet i starten af showet. Så det var virkelig kaotisk og vi var ikke særlig stolte over præstationen. I aften bliver det forhåbentlig lidt mindre kaotisk.

Hvordan har selve sangene udviklet sig siden dengang?

Xavier de Rosnay: Sangene er stadig inspireret af de samme ting og stemningen er også den samme. I alle sange vi laver er der altid en ”sejr” og ”triumf” kombineret med smule melankoli, så formlen er stadig den samme. Dertil sagt er stemningen i numrene altid en afspejling af den periode i dit liv, hvor du har lavet dem. På den måde vil de altid ændre sig en smule. Derudover har teknologien ændret sig meget de sidste 10 år, hvilket har givet os mange flere muligheder i vores musik.

Nogen mener, at jeres musik er blevet mere disko-inspireret og mindre hård siden jeres første album. Er det en udvikling, I kan genkende? 

Xavier de Rosnay: Det var helt sikkert mere aggressivt dengang. Men jeg vil ikke sige, at det er mere disko-inspireret, for vi lavede også disko dengang. Tag en sang som ”D.A.N.C.E”, der er på vores første album, den er næsten så disko som noget kan blive. Disko har altid været en vigtig del af den musik vi skaber. 

Hvis vi fortsætter med sammenligningerne. Hvordan synes I, at festivaler har ændret sig i den tidsperiode? 

Gaspard Augé: Der er langt flere festivaler nu end dengang, og jeg tror også folk er blevet gladere for at se livemusik. Fra et økonomisk perspektiv er det godt, for så bruger de alle de penge, de ikke bruger på at købe plader, på at købe festivalbilletter i stedet. 

Hvad er jeres bedste festivalminde? 

Xavier de Rosnay: Det ændrer sig hele tiden. Jo mere vi spiller på festivaler, des flere gode oplevelser får vi. For nyligt spillede vi på Coachella for fjerde eller femte gang, og de to shows vi spillede er nok blandt de bedste vi nogensinde har spillet. Det er en kombination af flere ting, der går op i en højere enhed. Nogle gange spiller vi for eksempel rigtig godt, men så er publikums respons knap så god, andre gange spiller vi selv knap så godt, men responsen fantastisk. På en festival vil jeg sige, at det ikke er selve performancen, der er afgørende for, om koncerten bliver god, men mere den generelle atmosfære og ikke mindst stemningen blandt publikum. 

Til sidst er jeg nødt til at høre, hvordan det er at være franskmænd disse dage, hvor der sker så meget på den politiske scene? 

Xavier de Rosnay: Vi har det altid på samme måde med at være franskmænd. Der er så mange ting at være stolte af som franskmænd og lige så mange at skamme sig over. Der er sket mange ubehagelige ting i Frankrig på det sidste, men det har der altid gjort, og det ændrer ikke på, hvordan vi har det med at være franskmænd. Generelt er vi stolte af at være franske, men når det kommer til musik er vi ikke patriotiske – vi fremhæver ikke, at vi er franske, for det ændrer ikke noget. Vores musik er global.

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA