x

Jærv – et musikalsk janushoved

Jærv – et musikalsk janushoved

– Nej, jeg gjorde ej!

– Du faldt i søvn lige bagefter.

– Nej, jeg var fuldstændig hooked på navnet med det samme.

– Da du vågnede dagen efter.

Det er Amanda Glindvad og Mathias Pedersen Smidt, der diskuterer. De har en dynamik, der opstår mellem to mennesker, som har kendt hinanden i lang tid. For selvom de ikke er kærester mere, er der stadig en fortrolighed mellem de to. En fortrolighed, der ikke kun giver følelsen af, at de har samarbejdet i 20 år om det i virkeligheden to år gamle musikprojekt JÆRV, men også, at de skal afbryde hinanden, hver gang én fortæller noget, som den anden kan huske anderledes. Og de ser tit forskelligt på ting, undskylder Amanda.

Men netop denne forskellighed er, hvad der gør JÆRV interessant. For på den ene side finder vi Mathias, hvis synthproduktion tit spejler den styrke og voldsomhed, der karakteriserer det nordskandinaviske rovdyr, gruppen har hentet kunstnernavnet fra. Hvor Amanda på den anden side udleverer intime og sårbare tekster, der oven på den instrumentale hårdhed skaber et kontrastfyldt lydbillede rammende beskrevet med deres nyeste ep Smuk & Ond.

”Det er ikke fuck dig-agtig”

– Det er ligesom to ting, man kan rykke på: Tekstens indhold, og hvordan den leveres. Vi kan gå trodsigt til den og lave en produktion, der underminerer tekstens emne, så man skaber en form for dualisme eller et janushoved, hvor man siger noget, men lyder som om, man mener noget andet. Hvilket er interessant, fordi det åbner for et langt bredere spekter af muligheder for folk til at læse deres egne følelser ind i det, fortæller Mathias, og Amanda fortsætter.

– Der er mange, der siger, at ”En anden drøm” er en trist sang. Men der ligger også nogle dobbeltheder i den. For mig er det en sang, der også rummer meget glæde. Den handler jo om et forhold mellem to mennesker, der har været rigtig godt. Og det kan være, at man så går en anden vej, men det er ikke fuck dig-agtigt. Det kan også være smukt.

”En anden drøm” er grundstenen i JÆRVs nyeste ep. Den blev lavet allerede under færdiggørelsen af debut-ep’en Dit Hav, men bar med sig en stemning, de ville udforske nærmere. I løbet af tre måneder resulterede det i numrene til Smuk & Ond.

– Ond, som en voldsomhed, en kraft og en styrke, der ikke er konfrontatorisk. Og smuk, fordi vi i al ydmyghed bilder os ind, at vi skriver nogle ret smukke sange, siger Mathias med et smil.

På overfladen ligger kedsomheden

”Der kom en anden drøm / Der holder en andens hånd / Det kalder, men vi er her endnu / Det er bare en anden drøm,” lyder noget af omkvædet. Det er ærligt og måske derfor tiltalende.

– Da jeg skrev på engelsk, følte jeg, at det var lidt påtaget, hvorimod jeg virkelig kan stå inde for det, jeg skriver på dansk. Men det er også farligere. For det er svært at gemme sig bag det danske sprog over for danskere. Det, du synger, kommer virkelig ud. Det kan de bare forstå med det samme, siger Amanda.

Hendes tekster befinder sig tit i følelsesmæssige tilstande, hvor det er på kanten til at tippe over. En uro, Amanda udforsker til daglig som musikterapeut på et lukket psykiatrisk afsnit. For selv om JÆRV og psykiatrien er to forskellige verdener, betyder det ikke nødvendigvis, at de er uforenelige.

– Det at arbejde så tæt på psykiatriske patienter gør jo, at man ikke er bange for store følelser eller at stå over for et menneske, der udtrykker sig virkelig kraftfuldt. Jeg har en fornemmelse af, at det smitter af på min måde at skrive musik på, at jeg ikke er bange for at træde ind i intense følelser. Jeg kan godt kede mig, hvis det bliver for meget på overfladen.

Og netop der, i det intense, hjælper Mathias med at bevæge lydbilledet ned under overfladen. For som Amanda siger:

– JÆRV ville have været meget anderledes, hvis det ikke kom længere end fra mig og klaveret.

 

Hvem? Sangerinde Amanda Glindvad og producer Mathias Pedersen Smidt.

Hvad? Dansksproget elektronisk pop i spænd mellem kraftfulde elektroniske produktioner og følelsesladede, intime tekster.

Hvor? Amanda og Mathias har studeret i Aarhus, men bor nu i København.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA