x

EP-AKTUELLE NIKOLINE: "Der er total ligestilling i 'Sut min klit'"

EP-AKTUELLE NIKOLINE: "Der er total ligestilling i 'Sut min klit'"

Nikoline er fra i dag aktuel med ep'en Svesken på disken. Vi har tage en snak med rapperen om Peter Aalbæks medvirken i "Sut min klit"-videoen, sexisme og opmærksomhed. 

Hvad er dine egne musikalske inspirationskilder?

– Det er alt lige fra balkan, folkemusik til Eminem over 90’er alt-rock, Garbage og klassisk musik, især Dvořák og Bach.

Hvad kan vi forvente af din ep?

– ”Svesken på disken” er en tour de force i ytringsfrihed og aktivisme, som reflekterer min samtid. Ep’en er et opgør med alt fra sexisme, til demokratiets forfald, bankernes udplyndring af samfundet, og måden vi ødelægger kloden på med vores ubæredygtige levemåde. Alle numrene har det til fælles, at de er uden omsvøb og siger dét, som dét er. Det er min intention at vække og ruske. Give folk afløb for vreden og alt det, som vi er mange, der synes er forkert ved samfundet. De fleste har hørt ”Sut Min Klit” og ”Flertallet er dumme”, som er nogle meget konfronterende tracks. Det er der mere af på ep’en, og samtidig viser jeg også nogle af mine helt intime og ømme sider. Verden er kompleks. Det er jeg også.

Du har modtaget både positiv og negativ respons på dit seneste udspil “Sut min klit” og ikke mindst på videoen. Hvad var dit overordnede formål med tracket og videoen?

– Sut Min Klit er et 360 graders opgør med sexisme. Fra det popkulturelle – fx den mega kliché misogyni i stort set alt rap – til det strukturelle – religionernes systematiske undertrykkelse af kvinder og lovgivningens absurd lave strafferamme for pædofili og voldtægter – og helt ind i psyken på dem, som passivt udøver sexisme ved at lade sig begrænse ikke af ydre forhindringer, men af deres egen frygt for andres meninger osv. Det er nummer, jeg synes har manglet, og som verden trænger til. Videoen har en masse symbolikker, der tilfører en ekstra dimension til nummeret, så den vil jeg bare anbefale folk at se på replay, til det synker ind.

LÆS OGSÅ: VIDEOPREMIERE: Nikoline i åbent opgør mod sexisme

Hvordan har du det med den opmærksomhed, dit output skaber?

– Der er kommet overvældende mange positive reaktioner på ”Sut Min Klit” fra mennesker, som udtrykker, at de har manglet det her nummer og elsker det. Og det er meget forskellige mennesker. Eksempelvis havde min veninde hørt fra nogle indvandrerdrenge, at de synes, min video befrier dem fra al den sociale kontrol, de oplever i hverdagen, og der var en ung mor, som sendte en video af sin halvandet år gamle datter, som danser/vakler til mit nummer med ordene ”jeg er taknemmelig for, at min datter vokser op med dig i industrien”. Det rører mig virkelig, og er bare en ekstra motivationsfaktor. Samtidig motiverer negative/vrede reaktioner mig også. De viser nemlig, at nogen er blevet påvirket, og at min kunst rusker op i noget.

Hvordan synes du, at Peter Aalbæks medvirken i din musikvideo bidrager konstruktivt/progressivt til dit opgør mod sexisme? (En mand der har forgrebet sig seksuelt på adskillige kvinder).

– Der er en dobbelthed i Aalbæks medvirken: På den ene side sætter jeg ham på plads, og på den anden side signalerer jeg med mit offensive eksempel også, at folk må blive bedre til at sige fra. Kvinden, som oplevede episoden med mikrofonen på Zentropa synes i øvrigt min video er ”GENIAL” (hun kontaktede mig på Instagram). Det er ikke hykleri at vise virkelighedens kompleksitet og hive debatten op af skyttegraven. Tværtimod.

LÆS OGSÅ: Interview med den samfundskritiske rapper Nikoline: – Vreden er nyttig

Hvordan adskiller din positionering af Suspekt i “Sut min klit”-teksten sig fra den måde, du eksempelvis bruger Oliver Bjerrehus og seksualitet på i din video?

– Det Luder-mærkat, Oliver Bjerrehuus poserer med i ”Sut Min Klit”, streger jeg ud i slutningen af videoen for at befri alle uanset køn. Og jeg siger ”Du bollede hende i går, hun bollede lige så meget dig”. ”maskulin og feminin er bare yin og yang inde i os alle”. Så der er total ligestilling i mit nummer. Kan du se forskellen?

Hvorfor er der forskel på, at du siger "Sut min klit" og "Knægt ned på knæ" og Suspekt siger "Sut den op fra slap"? Er det ikke samme virkemidler med omvendt fortegn?

– En anden forskel er, at jeg i "Sut Min Klit" faktisk starter med at understrege, at der er samtykke: ”Du kan li det, yeah du stønner blidt, når hun siger, knægt ned på knæ”. Har du aldrig kneppet en fyr på en måde, der fik ham til at stønne blidt? Jeg bruger ikke knægten som et tomt hylster til min tilfredsstillelse, sådan som kvinder er blevet omtalt af mandlige rappere i årtier. Sut Min Klit er et opgør med sexisme og en befrielse af alle køn.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA