x

Tilbageblik: The Cure live i Danmark 1985-2016

Tilbageblik: The Cure live i Danmark 1985-2016

The Cure har spillet 10 koncerter i Danmark på 31 år foruden aftenens koncert på Roskilde Festival 2019. Ret præcist betyder det, at de har været her hvert tredje år siden første besøg i 1985. Kun fire af koncerterne har været almindelige indendørskoncerter. Alle de andre seks har fundet sted på Dyrskuepladsen i Roskilde, som gennem årene har udviklet sig til at være The Cures hjemmebane i Danmark.

Det er også her, de har givet deres bedste koncerter, og Roskildes Festivals publikum elsker The Cure. Hvert år står de højt placeret på festivalgæsternes ønskelister, og ved hver begivenhed har de skabt magi, mens aften blev til nat. Få bands kan brede en så intens stemning ud over festivalpladsen som Robert Smith og hans skiftende hold af musikere i The Cure.

GAFFAs The Cure-ekspert Anders Marcuslund-Reuss har været med til alle gruppens koncerter i Danmark og giver her et historisk overblik.

Roskilde Festival 28. juni 1985

Første koncert i Danmark. Vild koncert, hvor en fuld og tændt Robert Smith improviserer og kludrer rundt i teksterne. Sættet minder om Concert-livealbummet tilføjet de nye sange In Between Days og The Baby Screams fra det kommende album The Head On The Door. Koncerten slutter med en lang og udsyret Forever som sidste ekstranummer.

Brøndby Hallen 24. oktober 1987

The Cure gæster Brøndby Hallen i oktober på deres "The Kissing Tour".  Der er intet opvarmningsband, og på et kæmpe lærred foran scenen kører den fem minutter lange film Eyemou med nærbilleder af Robert Smiths mund og øjne. Da filmen er færdig, ruller lærredet op, og koncerten sætter i gang med The Kiss. Sætlisten trækker heftigt på Kiss Me Kiss Me Kiss Me. De spiller hele 15 ud af 18 sange fra dobbeltalbummet plus b-siden A Japanese Dream fra singlen Why Can't I Be You. Ifølge Anders Rou Jensen, som anmelder koncerten i musikbladet MM, spillede The Cure "musik, som bare skulle overstås… som opvasken fra sidste uge".

Roskilde "Spring Special" 1. maj 1989

The Cure starter "The Prayer Tour" på dyrskuepladsen i Roskilde samme dag som mesterværket Disintegration udkommer. Koncerten er blevet til en endagsfestival med Roskilde Festival som værter, og på programmet på Grøn Scene står også Dinosaur Jr, Shelleyan Orphan og New Model Army. The Cure er helt fantastiske. Der er vildt god lyd, en utrolig smuk lyssætning med roterende, kulørte fisk og sokker og bandet er rygradsrislende velspillende og får bygget en intens og intim stemning op i det kæmpe telt. En uforglemmelig koncert. Med god grund har "The Prayer Tour" siden opnået mytestatus blandt Cure-fans.

Roskilde Festival 30. juni 1990

The Cure er tilbage i Roskilde allerede sommeren efter "The Prayer Tour". Denne gang på den almindelige festival, hvor de spiller på Orange Scene. Det er meget mere en greatest hits-koncert end året før med langt mindre vægt på sangene fra Disintegration. Stemningen er også forholdsmæssig løssluppen og festlig. Sætlisten byder på overraskelser i form af de sjældent spillede Catch, Dressing Up og Lament – samt den kommende single Never Enough. 

Valby Hallen, 28. september 1992

"The Wish Tour". God koncert, men som i Brøndby Hallen fem år tidligere er det en rutinepræget præstation mærket af et turnétræt band. Lyden i Valby Hallen er næsten utilgiveligt ringe. Stemningen har svært ved at fortætte sig, og magien opstår kun glimtvist. Bedst er The Figurehead fra Pornography, som lyder fænomenalt i den overlegne 1992-udave af The Cure.

Roskilde Festival 30. juni 1995

Overraskende vellykket koncert set i lyset af at The Cure på dette tidspunkt er kriseramt og under rekonstruktion. På Orange Scene danser en uvant sjov og veloplagt Robert Smith rundt, og ser ud som, han nyder at være der. Den mest udadvendte koncert han har spillet i Danmark. The Cure har lige hyret trommeslageren Jason Cooper og er taget på en kort festivalturne for at få en pause fra indspilningerne til Wild Mood Swings, som er gået i hårknude. Mod alle odds en af de bedste The Cure-koncerter på dansk jord. Meget varieret sætliste med tre nye, uudgivne sange, blandt andet den monumentale åbningshyme Want, som bliver fast del af The Cures live-repertoire i mange år fremover. 

Forum 28. november 1996

(aflyst på grund af lastbilchaufførblokade ved grænsen)

Roskilde Festival 30. juni 2000

(aflyst på grund af den forfærdelige Pearl Jam-ulykke, hvor ni fans omkommer)

Roskilde Festival 1. juli 2001

Erstatning for den aflyste koncert året før, og den eneste festival The Cure spiller den sommer. Sætlisten er alvorstung og mærket af de tragiske begivenheder året før. The Cure oplevede ulykken på nærmeste hånd, fordi de skulle have spillet lige efter Pearl Jam og befandt sig ude bag scenen under ulykken. Det er en meget fin og værdig koncert, som lukker Orange Scene søndag aften. Den mest sprælske sang, de spiller den aften er In Between Days.

Forum 13. februar 2008

Kun den tredje indendørskoncert i Danmark siden første besøg i 1985. En underlig koncert med dårlig lyd. The Cure turnerer som en kvartet uden keyboards for første gang siden 1979, og spiller alligevel en lang række keyboard-baserede sange inklusiv hele syv fra Disintegration. Dels ligger der keyboards som pre-indspillede "backing tracks", og dels gør guitaristen Porl Thompson en stor indsats for at efterligne lydene ved meget udstrakt brug af guitareffekter. Det kommer der nogle spændende twists på de kendte sange ud af. The Cure er begyndt at spille ekstremt lange koncerter, og i Forum bliver publikum underholdt i over tre timer med i alt 36 sange. Sætlisten indeholder tre helt nye sange, hvoraf den ene, med titlen A Boy I Never Knew, aldrig er blevet udgivet.

Roskilde Festival 5. juli 2012

Det tager tid at overvinde publikum. The Cure må arbejde hårdt for sagen, men det ender med endnu en triumf for det britiske postpunkband, som spiller deres femte koncert på Roskilde Festivalens Orange Scene – 27 år efter deres første besøg.

The Cure er begyndt at spille vildt lange koncerter. Sidst de var i Danmark underholdt de over tre timer i Forum, og denne aften har de fået lov at give den gas i tre timer på Orange Scene. En tidsramme, de udfylder til sidste minut.

Det bliver på intet tidspunkt kedeligt. Tværtimod bliver koncerten bedre og bedre, som tiden skrider frem, og solen går ned. Den stemning, der havde svært ved at manifestere sig i starten af koncerten mellem lugten af prut og hash og publikums ævlebævlen breder sig lige så stille længere og længere ud på pladsen.

Koncerten når et højdepunkt under den første runde ekstranumre, som består af en suite af de tre sange The Kiss, If Only Tonight We Could Sleep og Fight fra 1987-albumet Kiss Me Kiss Me Kiss Me. De lyder alle tre sindssygt godt, og bliver spillet og sunget så overbevisende, at det nærmest fungerer bedre end i 1987. Det er helt formidabelt. Fight er i sig selv en kæmpe overraskelse. Den har The Cure ikke spillet live i årevis. Næppe siden 1987.

Læs hele anmeldelsen her

Forum, 14. oktober 2016

De senere år er Robert Smith som en anden slags postpunket gothversion af Bruce Springsteen sammen med resten af The Cure begyndt at give maratonkoncerter, der med en ny sætliste hver aften kommer godt rundt i bandets imponerende bagkatalog. Når man dertil lægger, at The Cure i disse år er en afsindigt velsmurt enhed, der emmer af spilleglæde og overskud, er der al mulig grund til, at glæde sig, når bandet kommer til byen. Således også i aften, hvor selv ikke berygtede Forum kunne slå skår i glæden over en storslået odyssé rundt i melankolikernes kragesorte univers. (af Michael José Gonzalez) 

Læs hele anmeldelsen her.

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA