x

LISTE: 10 umage par – der passede overraskende godt sammen

LISTE: 10 umage par – der passede overraskende godt sammen

Nogle gange kan man ikke forestille sig det, før man hører det

Når artister fra to helt forskellige genrer eller verdener vælger at stikke hovederne sammen i et musikalsk samarbejde, kan man som lytter ind imellem være undrende over for, hvem der dog fik den idé, og samtidig være meget nysgerrig på, hvordan to forskellige lyde og stilarter mon kan kombineres og mødes på midten i kunstens navn. 

GAFFA har samlet en liste over umage par i musikindustrien, der har fungeret forbløffende godt sammen i deres musikalske samarbejde, og som kan høres nedenfor, i vilkårlig rækkefælge.

Jay-Z og Linkin Park: ‘’Numb/Encore’’

Faktisk lavede Jay-Z og rockgruppen Linkin Park et helt kollaborativt album sammen, der bestod af mashups af sange fra deres egne projekter. Albummet fik titlen Collision Course og udkom i 2004. Nummeret er et mashup af Jay-Zs ‘’Encore’’ fra The Black Album fra 2003 og Linkin Parks ‘’Numb’’ fra Meteora, også fra 2003.

 

Mary J. Blige og U2: ‘’One’’

Nummeret var oprindeligt en U2-sang, der blev udgivet som en single fra deres 1991-album Achtung Baby. Versionen med Blige så dagens lys, efter hun blev inviteret på scenen af gruppen under en koncert i New York, hvor hun fremførte ‘’One’’ med U2 og modtog stående bifald. Efterfølgende indspillede de en version af sangen sammen, hvor Blige synger lead.

 

Sting og Shaggy:  ‘’Don’t Make Me Wait’’

De to herrer har faktisk lavet et helt album sammen med titlen 44/876, der udkom i 2018. Titlen på albummet hylder foreningen af de to meget forskellige verdener, som de to sangere kommer fra, både geografisk og musikalsk ‒ "44" (+44) er Storbritanniens landkodenummer, og "876" er Jamaicas. ‘’Vi deler noget, og det er en kærlighed til reggae-musik’’’, fortalte Sting om samarbejdet, i et interview med The Current og tilføjede: ‘’Det var en glædelig proces at lave albummet’’.

 

Stormzy og Ed Sheeran: ‘’Take Me Back To London’’

Selvom søde Sheeran og den lidt mere hårdføre Stormzy måske ikke umiddelbart har meget tilfælles, så er de begge passionerede omkring den musik, de hver især laver ‒ og så har de begge to et blødt punkt for London, hvor Sheeran bor og Stormzy er vokset op. Nummeret var en del af Ed Sheerans No.6 Collaborations Project fra 2019.

 

Pede B og Alberte Winding: ‘’Hvad Vi Skulle Nå’’

Sangen er fra Pede Bs Vi hjerte Alberte fra 2014, der er et hyldestalbum til Alberte Winding. Albummet, der er lavet af Pede B i samarbejde med DJ Noize, indeholder samples fra Alberte Windings musik gennem tiden. Lyden af Windings stemme til den klaverdominerede instrumental på nummeret, kombineret med Pede Bs altid skarpe tekst, gav et fantastisk resultat.

 

Old Dirty Bastard og Mariah Carey: ‘’Fantasy (Remix)’’

Nummeret er et remix af ‘’Fantasy’’ fra Careys Daydream fra 1995, og remixet endte med at have stor kommerciel succes, på trods af at sangerens pladeselskab Columbia Records umiddelbart var skeptiske over for projektet. Den type af kollaborative numre, hvor rappere gæster pop- og r&b-sangeres projekter og omvendt, var især stor i slutningen af 90’erne og starten af 00’erne og bidrog til, at hiphop i højere blev etableret som en mainstream musik-genre.

 

Beyoncé og Jack White: ‘’Don’t Hurt Yourself’’

Det var Beyoncé, der tog initiativet til sit og The White Stripes-forsangerens musikalske samarbejde har White fortalt i et interview med NPR: ‘’Hun sagde ‘Jeg ville elske at være i et band med dig’, jeg sagde ‘virkelig?’...Hun tog bare en slags skitse af et tekstudkast, og det blev til den mest frække, ondskabsfulde, utrolige sang’’. Sangen udkom på Beyoncés Lemonade-album i 2016.

 

Run-DMC og Aerosmith: ‘’Walk This Way’’

Run-DMC havde til en håndfuld koncerter freestylet over de første par sekunder af Aerosmith-sangen ‘’Walk This Way’’ fra 1975 uden at vide, hvordan hele sangen egentlig lød. Run-DMC havde på daværende tidspunkt kontrakt med Columbia Records, hvor produceren Rick Rubin foreslog, at de lavede en genfortolkning af ‘’Walk This Way’’. Sangen blev et kæmpehit, da den udkom i 1986, og så blev den for øvrigt også Aerosmiths comeback.

 

R.E.M. og KRS-One: ‘’Radio Song’’

R.E.M.-forsangeren Michael Stipe rakte ud til KRS-One for et musikalsk samarbejde, da Stipe var fan af hiphop-gruppen Boogie Down Productions, som KRS-One på daværende tidspunkt var en del af. ‘’Radio Song’’ udkom på R.E.M.s Out of Time-album fra 1991. 

 

Suspekt og Tina Dickow: ‘’Helt Alene’’

Nummeret stammer fra Suspekts album Elektra fra 2011. ‘’Jeg var helt vildt stolt, da de spurgte, om jeg ville være med på deres album, og da de sendte Helt Alene, var jeg slet ikke i tvivl. Det er et fantastisk nummer og et perfekt møde mellem vores to vidt forskellige verdener. Det er godt tænkt og skrevet af dem, synes jeg,’’ fortalte Tina Dickow i et GAFFA-interview om samarbejdet. Sangen blev desuden samplet på Kendrick Lamars ‘’The Art of Peer Pressure’’ fra det Grammy-nominerede 2012-album Good Kid, M.A.A.D. City.

LÆS OGSÅ: LISTE: Fire rockmyter der har vist sig at være sande 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA