x

Bob Marley-ekspert aktuel med ny bog: “Han var en kæmpe”

Bob Marley-ekspert aktuel med ny bog: “Han var en kæmpe”

Indsigtsfuld og kompetent bog om Bob Marley & The Wailers indflydelse på reggaemusikken i et internationalt perspektiv.

Fra begyndelsen af 1970'erne turnerede Bob Marley & The Wailers verden rundt for at bringe et profetisk musikalsk budskab om oprør, forløsning og Rastafari til verdens befolkning. De malede med deres udødelige reggaehymner planeten i de kendte reggaefarver rød, gul og grøn og opnåede en berømmelse og en anerkendelse helt uden sidestykke. Siden sin alt for tidlige død i 1981 er sagaen og historien om Bob Marley vokset sig større, end da han var i live, og stadig den dag i dag hyldes han som et kulturelt ikon og som reggaemusikkens klareste stjerne. Hans musik, budskab og image fortsætter med at give genlyd og inspirere mennesker over hele kloden.

Bogen The Reggae Nation: The Global Legacy of Bob Marley & the Wailers fortæller historien om den globale arv og indflydelsen af Bob Marley & The Wailers samt fortæller historien om deres kolossale bidrag til det verdensomspændende reggaesamfund. Som en omfangsrig reggaehistorie og en global reggaerejse på én og samme tid tager The Reggae Nation læserne på en ekstraordinær og unik rejse gennem tid og rum. Fra bunden af Grand Canyon til de frosne højder i Himalaya i Nepal til det propfyldte San Siro fodboldstadion i Milano og Museo Do Reggae i Salvador De Bahia i Brasilien spores Bob Marley & The Wailers’ verdensomspændende betydning for udbredelsen af reggaemusikken.

Omfangsrig research og flotte billeder
The Reggae Nation af skrevet af den hollandske forfatter Martijn Huisman og rummer 420 sider i et stort coffe-table format, der med sine næsten 300 billeder og illustrationer skiller sig ud fra alle andre bøger om Bob Marley. Bogen er smukt, farverigt og rigt designet og illustreret af den græske grafiker Maria Papaefstathiou, og berømte reggae- og popmusik fotografer som Lee Abel, Adrian Boot, Murray Cammick, Kim Gottlieb-Walker, Gijsbert Hanekroot og mange andre har leveret de flotte billeder.

The Reggae Nation er den anden bog af Martijn Huisman efter hans debut i 2018 med bogen Babylon By Bus: Bob Marley and the Wailers Live and Up Close, og hvis du lige står og mangler en julegave, så er The Reggae Nation absolut anbefalelsesværdig. Professionelt er Huisman en erfaren akademisk forsker med en BA i historie og en Master i medie og journalistik. Dertil har han en ph.d.-grad i kommunikationsvidenskab samt et bankende hjerte for reggae.

Bogen har været et årti undervejs, og med sin omfattende research kommer den bagved de historiske, kulturelle og teoretiske bevæggrunde for reggaemusikken og Rastafari. Bogen retter også et velkomment angreb på medierne for sin vildledning af Marley og deres manglende fokus på hans revolutionære ånd.

GAFFA har fået et eksklusivt interview med Martijn Huisman, der indledningsvist fortalte om baggrunden for at skrive bogen.

The Reggae Nation:
- Før jeg skrev bogen, havde jeg været optaget af at researche Bob Marleys besøg i Japan og Holland. En dag i sommeren 2011 faldt jeg over en YouTube-video, ”Redemption Song, Song Around The World” af musikerkollektivet Playing For Chance. Bob Marleys søn Stephen og musikere og sangere fra hele verden spillede en smuk version af Marleys mesterværk ”Redemption Song”. Videoen fangede mig, fordi den viste, at Marleys musik bliver spillet, og at han som kunstner bliver hyldet rundt om i hele verden. Det fik mig til at indse, at jeg ønskede at vide mere om Marleys indvirkning på reggaemusikken globalt. Så ikke længe efter begyndte jeg min research-rejse. Frugten af denne tiårige rejse er min nye bog, The Reggae Nation: The Global Legacy of Bob Marley & the Wailers, fortæller Martijn Huisman indledningsvis til GAFFAs læsere.

Reggae på alle kontinenter
I bogen bringes vidnesbyrd om Bob Marley & The Wailers popularitet på kontinenter som Nord- og Sydamerika, Afrika, Europa, Asien og Oceanien, hvilket må have betydet en masse rejseaktivitet for forfatteren?

- Egentlig var det noget, der voksede i løbet af måneder og år. I første omgang troede jeg, jeg ville begrænse mig til et par måneders forskning og så offentliggøre det online. Jeg var ikke helt klar over, hvor meget arbejde det ville indebære, og jeg troede heller ikke, at det ville tage næsten 10 år at afslutte. Jeg konsulterede utallige informationskilder, mange af dem var akademiske kilder, der var vanskelige at få fat på, og jeg talte med mange kyndige mennesker. Bogen tog mig til steder rundt om i verden, fra Tokyo, Japan, til Washington D.C. og New York, og fra Rototom Sunsplash i Benicàssim, Spanien til Birmingham, England, hvor jeg holdt et oplæg om bogen på en reggae- og soundsystem-konference. Så ja, det tog en stor indsats i disse ti år at få projektet færdigt og bogen ud.

Ikke alene rummer bogen mange farverige beskrivelser om Marleys indflydelse på den globale musikscene, men den indeholder også mange detaljer om koncerter – og sidst, men ikke mindst – suppleres den af et utal af fantastiske billeder, heraf mange der ikke tidligere har været offentliggjort. Det er her, Martijn Huismans erfaring som researcher spiller en vigtig rolle.

- Nogle mennesker samler på Marleyting og reggaeelementer, såsom optagelser, plakater, bøger, T-shirts. Jeg samler på viden. Længe før jeg begyndte at skrive bogen, brugte jeg internettet til at blive klogere på Marley & The Wailers globetrottereventyr. Især en hjemmeside var meget hjælpsom: Bob Marley Magazine. Det var både en hjemmeside og et forum, hvor fans og samlere fra hele verden var samlet og delte deres viden. Kort sagt, oplysningerne kom fra mange forskellige kilder, online og offline. Med hensyn til bogens billeder, så tog det mig hele tre måneder at gøre foto-forskning; nå ud til fotografer for at få de nødvendige tilladelser eller købe licenser, forklarer Huisman.

”Marley var en kæmpe”

Huismans egen fascination af Marley strækker sig mange år tilbage, selvom han er for ung til at have oplevet legenden i levende live:

- Det hele startede med hans musik og budskaber. Musik, som stadig bliver lyttet til over hele kloden, med budskaber der stadig er relevante i vores tid. Det var det, der i første omgang fik min fulde opmærksomhed. Når du ser videooptagelser af Marley og lytter til koncertoptagelserne, er den enorme karisma, han havde, tydelig. Uden for scenen var han en stille, noget frygtsom mand, men på scenen var han en kæmpe, med et kæmpevigtigt budskab, bakket op af god musik, fortæller Martijn og fortsætter:

- Da jeg begyndte at lære mere om Marley og forstå, hvor reggae kom fra, kom jeg i stigende grad til at sætte pris på den usandsynlige historie om Marley. Han kom fra ydmyge kår, opvokset på landet i Jamaica og senere Kingstons ghetto, hvorfra han steg op og blev kongen af reggae. Til sidst var han så stor, at han spillede udsolgte koncerter i store spillesteder og på sportsstadioner rundt om i verden. Jeg mener, bare se på verdenskortet. Jamaica er sådan et lille, lille sted på kortet, og alligevel har det givet verden en ekstraordinær krop af musik, nemlig reggae. Denne rejse fra Jamaica til verden, ledet af Bob Marley & The Wailers, er, hvad fascinerede mig og fik mig til at udforske det og skrive denne bog.

Bob Marley & The Wailers’ musik var kraftfuld og havde moralsk autoritet, baseret på egne oplevelser og solidaritet med undertrykte folk rundt om i verden. Desuden var Marley utrættelig dedikeret til musikken og budskabet og arbejdede hårdt for at sikre, at verden hørte om reggae og Rastafari. Marley var en mand på en mission og førte an, selv da hans sygdom (red. kræft) for alvor satte ind i 1979. På grund af alt det, han stod for, høstede han respekt og beundring af mennesker på alle kontinenter og i dag er Marley stadig for mange mennesker rundt om i verden en musikalsk revolutionær og et lyst symbol på frihed, fred og håb.

Bogen er kun kommet i et begrænset oplag på 500 eksemplarer, men Martijn Huisman fortæller til GAFFA, at han er i færd med at undersøge, om der kan komme et nyt oplag, da efterspørgslen på bogen er enorm og den bogstavelig talt er blevet revet væk fra hylderne.

- Eftersom det meget dyrt at lave en indbundet bog af denne størrelse og kvalitet, nøjedes jeg med 500 eksemplarer i første omgang. Nu blot to måneder siden den officielle udgivelse er omkring 450 bøger solgt til fans over hele verden samt universitetsprofessorer, biblioteker, musikere, journalister og endda medlemmer af The Wailers og Bob Marleys familie. Jeg har for øjeblikket travlt med at få 100 eksemplarer mere trykt. Derefter... hvem ved? Jeg kigger rundt for at se, om et samarbejde med en udgiver er en mulighed, da dette kan være en bedre idé at få bogen trykt i større antal, slutter Martijn Huisman interviewet.

The Reggae Nation viser til fulde forfatterens engagement i reggaemusikken og hans ønske om at dele sin viden og lidenskab med os andre. På den måde har bogen også til hensigt at give tilbage til den musik og kultur, der har givet forfatteren så meget. Bogen har aldrig handlet om at tjene penge. Derfor har projektet en non-profit karakter, og provenuet af bogsalg (efter at have dækket produktionsomkostningerne) går til velgørenhed, nemlig nonprofit organisationen HELP Jamaica. Organisationen støtter uddannelsesprojekter i Jamaica for at give børn, unge og voksne fra økonomisk og socialt dårligt stillede områder mulighed for at lære, styrke sig selv og pleje nye færdigheder.

Bogen kan endnu købes via hjemmesiderne www.reggaenationbook.com eller www.helpjamaica.org

LÆS OGSÅ: I dag er det 40 år siden, han gik bort: Hør ti af Bob Marleys største


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA