x

Negash Ali om sin solodebut

Negash Ali om sin solodebut

Negash Ali er kendt som en femtedel af hiphop-kollektivet Majors og en blot 18 år gammel rapper fra Århus V, men udsender allerede nu sit debutalbum ”Asmarino”. Alis mor er flygtning fra Eritrea for at komme langt væk fra de blodige konflikter mellem Eritrea og Etiopien, og pladens titel refererer til en person med tilknytning til hjemlandets hovedstad Asmara.

Den unge rapper tilbragte de første år af sit liv i henholdsvis Sandholmlejren og på et asylcenter i Odder, hvorefter familien fik opholdstilladelse og flyttede til Århus V. Negash Ali blev som så mange andre fanget i en ung alder af den amerikanske rapperhistorie, hvor folk fra ghettoen går hen og bliver stjerner via musikken. – Det er en historie, der trækker lidt i folk, en historie som man kan beundre, og det tror jeg måske også jeg gjorde, siger Ali.

Negash lægger heller ikke skjul på, at det heller ikke var svært at se parallellerne imellem tilstandene i USAs ghettoer og livet i Århus V, men Negash Alis udgangspunkt blev mere en rekontekstualisering frem for en direkte appropriation af forholdene.

– Når man kommer ud i "gamet" i en så tidlig alder, og oven i købet i en alder, hvor du i forvejen allerede er totalt identitetsforvirret med alt det teenage-drama der er, så har man brug for ro i sjælen. Og det har jeg fundet ved at gå tilbage til mine rødder, i forhold til for eksempel at prøve at være noget, jeg ikke er, siger Negash Ali.

Kærlighed til Århus

Hans første udøvende tilgang til hiphop var via breakdance, men det skulle vise sig, at musikken trak mere i ham, og grundet et åbenlyst talent fik han megen opbakning fra lokalsamfundet.

– Jeg lavede mit første nummer med Mads Michelsen fra Gnags – det var fandeme grineren. Så lavede vi 2-3 stykker mere, og så kunne jeg godt mærke, at jeg skulle hen i en anden retning end der, hvor han var på vej hen. Men han var super cool, udtaler Negash, der efter disse første numre begyndte at arbejde sammen med andre rappere og producere fra Århus.

Negash Ali, der droppede at spille fodbold på eliteplan i AGF til fordel for musikken, blev således det yngste medlem af hiphop-kollektivet Majors, med hvem han blandt andet har udgivet en plade, spillet på Roskilde Festival og to af Europas største hiphop-festivaler Splash og Hip Hop Kemp.

– Jeg kan kun give Århus kærlighed for al den kærlighed og motivation jeg har fået af Århus. Det er en fed ting i forhold til, hvor meget had andre har oplevet. Mine omgivelser har været en drivkraft for mig. Der er fandeme støtte omkring en, og det er vigtigt i en så ung alder. Når folk fortæller én, at man virkelig har talent og kan gøre det her, så begynder man også selv at tro på det. Og nu tror jeg så meget på det, at folk de må hade så meget, de vil, udtaler Negash.

Historier i bagagen

Pladens titelnummer beskriver historien om Negash Alis onkel, som rapperen er opkaldt efter. Han drog i krig tilbage i 1970'erne og blev formodet død, indtil han lidt efter Negash Alis fødsel kom tilbage i live. ”Det er en historie, som jeg synes er rigtig fed at have med i bagagen. Den siger noget om, hvem du er, hvor du kommer fra, og hvor meget folk har kæmpet for deres overlevelse og deres land, konkluderer rapperen.

Familiebånd og -historie er ikke de eneste temaer på pladen, der også byder på alt lige fra politisk holdning, over traumer, rastløshed, motivation, skoletræthed, det at komme videre på en god måde, og til bare at fyre den af og feste.

Skabt med DJ Static

Debutpladen er skabt i samarbejde med DJ Static i løbet af det sidste år, og i forhold til instrumenteringen er pladen grundlæggende soul-inspireret hiphop, men indeholder også hård hiphop krydret med electro og rock, samt elementer fra funk og r&b, med masser af sang på hooks. Blandt producerne på ”Asmarino” er der navne som Dj Static, Pitchshifters, Providers, Dj Noize, Madness4Real og Louis Winding.

Det har ikke været problemfrit for Negash at udgive debutpladen, der har været omgivet af nogle juridiske og indholdsmæssige problemer. Rapperen har flere gange lavet en hel plade for derefter at skrotte produktet. – Jeg er virkelig følsom omkring det her produkt, så jeg udgiver ikke noget bare for at udgive noget. Så hellere lade det tage sin tid, og når pladen så kommer ud, er det noget, der sidder fast i stedet for at det bliver noget hastværk, siger Negash Ali.

Pladeprojektet har været som et fuldtidsjob de sidste tre-fire år, og det har været svært at få det hele til at hænge fornuftigt sammen. – Når jeg ikke arbejdede på pladen, så tænkte jeg på den, udtaler Ali og konkluderer, at han har ofret mange ting så som kærester, mange venner og en masse tid for at lave musik, – men det er det, man ofrer, der gør, at man når hele vejen.

Personlig udvikling og det at lære sig selv at kende er konstante elementer forbundet med hele processen omkring debutpladen, og Negash Ali er ikke bange for at kigge indad og formidle det sete ud via musikken. – Man gør sig sårbar, men det er det, der gør musikken personlig, siger det yngste medlem af Majors.

Kommende shows

I forbindelse med pladeudgivelsen holdes der tre release parties, henholdsvis den 4. marts på Mid Week Breaks (Kødboderne 18) i København, den 7. marts på Alibi i Odense, og den 14. marts på Pakhuset i Århus. Derudover er Negash Ali i gang med noget så utraditionelt som en omfattende skoletour rundt i Danmark, og så skal han blandt andet også spille til Spot Festival og Danish DeeJay Awards, der løber af stablen den 12. april.

Den første single fra ”Asmarino” er ”We Get By”, som kører i radioerne lige nu og er inspireret af en tur til Sudan. Negash Alis debutplade udkom herhjemme den 2. marts i år, og albummet udkommer også i hiphoppens moderland, USA, i slutningen af april måned.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA