x

Spot på Spot Festival: Negash Ali

Spot på Spot Festival: Negash Ali

Negash Ali er kendt som en femtedel af hiphop-kollektivet Majors og en blot 18 år gammel rapper fra Århus V, men udsender allerede nu sit debutalbum "Asmarino". Alis mor er flygtning fra Eritrea for at komme langt væk fra de blodige konflikter mellem Eritrea og Etiopien, og pladens titel refererer til en person med tilknytning til hjemlandets hovedstad Asmara.

Den unge rapper tilbragte de første år af sit liv i henholdsvis Sandholmlejren og på et asylcenter i Odder, hvorefter familien fik opholdstilladelse og flyttede til Århus V. Negash Ali blev som så mange andre fanget i en ung alder af den amerikanske rapperhistorie, hvor folk fra ghettoen går hen og bliver stjerner via musikken. - Det er en historie, der trækker lidt i folk, en historie som man kan beundre, og det tror jeg måske også jeg gjorde, siger Ali.

Negash lægger heller ikke skjul på, at det heller ikke var svært at se parallellerne imellem tilstandene i USAs ghettoer og livet i Århus V, men Negash Alis udgangspunkt blev mere en rekontekstualisering frem for en direkte appropriation af forholdene.

- Når man kommer ud i "gamet" i en så tidlig alder, og oven i købet i en alder, hvor du i forvejen allerede er totalt identitetsforvirret med alt det teenage-drama der er, så har man brug for ro i sjælen. Og det har jeg fundet ved at gå tilbage til mine rødder, i forhold til for eksempel at prøve at være noget, jeg ikke er, siger Negash Ali.

Kærlighed til Århus

Hans første udøvende tilgang til hiphop var via breakdance, men det skulle vise sig, at musikken trak mere i ham, og grundet et åbenlyst talent fik han megen opbakning fra lokalsamfundet.

- Jeg lavede mit første nummer med Mads Michelsen fra Gnags - det var fandeme grineren. Så lavede vi 2-3 stykker mere, og så kunne jeg godt mærke, at jeg skulle hen i en anden retning end der, hvor han var på vej hen. Men han var super cool, udtaler Negash, der efter disse første numre begyndte at arbejde sammen med andre rappere og producere fra Århus.

Negash Ali, der droppede at spille fodbold på eliteplan i AGF til fordel for musikken, blev således det yngste medlem af hiphop-kollektivet Majors, med hvem han blandt andet har udgivet en plade, spillet på Roskilde Festival og to af Europas største hiphop-festivaler Splash og Hip Hop Kemp.

- Jeg kan kun give Århus kærlighed for al den kærlighed og motivation jeg har fået af Århus. Det er en fed ting i forhold til, hvor meget had andre har oplevet. Mine omgivelser har været en drivkraft for mig. Der er fandeme støtte omkring en, og det er vigtigt i en så ung alder. Når folk fortæller én, at man virkelig har talent og kan gøre det her, så begynder man også selv at tro på det. Og nu tror jeg så meget på det, at folk de må hade så meget, de vil, udtaler Negash.

http://www.myspace.com/negashali

Køb billetter til Spot på GAFFA Billet

TDC Plays særlige Spot-temasite med masser af musik med de optrædende

Spot Festivals hjemmeside


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA