x

Josh Rouse: Jeg blev bare træt af alt arbejdet

Josh Rouse: Jeg blev bare træt af alt arbejdet

Hej Josh, hvordan er livet i Spanien?
- Fantastisk! Det er solrigt her i Valencia og næsten for varmt til at være udenfor, men så tager man bare til stranden og køler sig ned i havet.

Praktiserer du hele den der siesta-ting, man tit har i varme lande?
- Sommetider, men jeg er lige blevet far så det er ikke hver dag jeg får mulighed for at tage en eftermiddagslur.

Hvordan er det at være blevet far?
- Jeg nyder det virkeligt. Han vokser og vokser og lærer nye ting hver dag, så det er virkeligt spændende at følge med i det.

Taler du engelsk eller spansk til ham?

- Engelsk. Hans mor taler spansk til ham.

Lad os gå et par år tilbage i tiden - hvorfor valgte du at flytte til Spanien?
- Jeg mødte min kone for fem år siden her i Valencia og var bare nødt til at være sammen med hende. Vi boede i Spanien et par år, men fik så lyst til at bo i New York. Så flyttede vi til Brooklyn, men nu bor vi fast i Valencia, og jeg har solgt min lejlighed i Brooklyn.

Hvornår følte du dig sidste gang som en turist i Spanien?
- Jeg føler mig hele tiden som en turist her. Men nu jeg tænker over det, så har jeg faktisk følt mig som en turist igennem hele min musikalske karriere.  

Er du blevet så god til at tale spansk, at du ikke behøver skifte over til engelsk, når du skal ud og spise med konen?

- Ja, faktisk. Men jeg lærer hele tiden nye ord. I dag har jeg for eksempel lært at sige ler på spansk, altså du ved til at lave krukker af. Det hedder arcilla, hvis du skulle være interesseret.

Da vi snakkede sammen i 2005 sagde du, at du gerne vil udsende et album hvert år, så hvorfor denne lange ventetid imellem "Country Mouse City House" (2007) og dit kommende album "El Turista" (2010)?
- Jeg blev bare træt af alt arbejdet. Det er jo ikke kun arbejdet med at lave musik, der er også en masse promotionarbejde, der følger med og turnéer, så jeg blev bare lidt træt. Men musikbranchen er også underlig for tiden, for der er ikke særligt mange mennesker, der køber plader længere. Da jeg udgav "Country Mouse City House", mødte jeg mange mennesker, der ikke engang vidste, at "Subtítulo" var udkommet året før. Så det tager længere tid at få folk til at opdage, at man har udsendt et nyt album. Selvfølgelig hjælper det, hvis man har et stort pladeselskab i ryggen, der har masser af penge til at promovere en, men det har jeg altså ikke. Så der er en overhængende fare for, at man overmætter publikum ved at udsende en plade om året. Og rent kunstnerisk har jeg også lyst til at skifte spor en smule, så det har også taget lidt tid at tænke det igennem.

Fortæl lidt om "El Turista".
- Jeg tror, jeg får en del nye lyttere med det nye album og mister sikkert også nogle af de gamle. Der er en positiv energi på det nye album, og det er ikke nær så tilbagelænet i lyden som de seneste plader. Der er et par jazzsange og et par bossanovasange på spansk. Der er noget, der minder om samba, med perkussion inspireret af brasiliansk musik. Det er helt klart et stilskifte, så vi må se, hvad folk siger til det. Jeg har spillet et par af sangene live, og folk har virkeligt taget godt imod dem.

Selvom det er et par år siden, du sidst udsendte et album, har du stadig holdt produktiviteten høj på din hjemmeside, hvor du har lanceret "Bedroom Classics Closet Archives", fortæl lidt om det.
- Jeg har efterhånden samlet en del musik sammen over de seneste mange år, og da musik alligevel er ved at forvandle sig til en udelukkende digital ting, så virkede hjemmesiden som en god ventil for ny musik og et godt sted at få luftet det gamle materiale. Vi tilbyder materialet som et abonnementsservice, og det kører ret godt. Men jeg skal bare lige huske, at der skal nyt materiale op på siden til den første dag i hver måned, og det er sommetider lidt stressende. Men folk virker ret glade for det. Er du medlem?

Ja, jeg er medlem #40.
- Godt. Men det er nok mere et tilbud til den seriøse fan, hvor almindelige lyttere nok bare skal holde sig til at lytte til mine plader eller downloade et par sange fra iTunes. Men jeg tror, det er en fed ting for samlere at få indblik i, hvordan jeg arbejder.

Du plejer altid at være garant for et par gode musikalske anbefalinger, så her til sidst vil jeg lige høre, hvad har du lyttet til på det seneste?
- Lad mig lige se efter på min iPod. Jo, jeg har hørt en del Bill Evans og San Francisco-bandet Papercuts' seneste album. En del etiopisk jazz og den nye plade med Melody Gardot. Den brasilianske guitarist Luiz Bonfa er jeg helt vild med, især pladen "Solo In Rio" 1959, den kan jeg varmt anbefale. Mine svenske venner Loney Dear og så selvfølgelig Leon Redbone. Det meste kan du købe på iTunes, det er i hvert fald der, jeg køber musik. Cd'er er simpelthen for dyre for bare at få lov til at eje et stykke plastic. Jeg køber dog stadig en del musik på vinyl, men det er blevet lidt sværere, da der ikke er så mange gode pladebutikker her i Valencia.

Læs om Josh Rouses forventninger til sin kommende koncert i Århus

Josh Rouse spiller på VoxHall i Århus 1. september med The DeSoto Caucus, C.V. Jørgensen og Loopgirl alias Maria Timm.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA