x

Kasper Spez - hjemløse trubadurbetragtninger

Kasper Spez - hjemløse trubadurbetragtninger

Der er ikke mange af dem. Dem, der som originale rimsmede formår at bryde med den rap-typiske skælden på konformiteter og borgerskabets firkantrammer og tilføre noget nyt blod. Bryde med den her machostil, der forsøger at spidde samfundets fejl ofte set gennem en flaske Hennessy. Men det synes allerede at være 26-årige Kasper Spez' tryk 16-stempel, at han på trubadurvis med strøtanker i retning af Niels Skousen, Benny Holst og Povl Dissing formår at bidrage med noget andet end flertallet. I alt fald hvad angår rimene, men er hovedpersonen selv enig?

Kan du se, at dine tekster lægger sig i et mere digterisk lys end så mange andre raptekster?
- Det kan jeg nok ikke komme udenom. Jeg tror ikke, jeg bevidst prøver på at lave noget digterisk. Jeg tror heller ikke, at jeg søger melankolien på nogen måde. Jeg tror bare, at det er den stil, jeg godt kan lide, og som jeg synes er meget mere interessant.

Hvorfor?
- Det er nok fordi, jeg synes, personer med skæve historier er mere interessante end politik. Men det handler også om melodierne. Jeg er meget fascineret af viser og godnatsange. Fortællinger og eventyr, siger Kasper Juel Rohmann, bedre kendt under kunstnernavnet Kasper Spez.

Han viser rundt nede i studiet på Gammel Kongevej i København, hvor han sammen med producer Esben Thornhal aka Es har skruet sit debutalbum "Fantasten" sammen. Et album, der følger op på hans ep-udgivelse "Love Junkie" fra 2006. Indtil videre er der blevet kastet adskillige langstilkede, røde anmelderroser efter "Fantasten" med beskrivelser som "et debutalbum, der står som et kapitel for sig i dansk hiphop" i Information og "du kan tage 10 standard-danske rappere, blende dem, og deres lyriske intelligens ville stadig ikke kunne matche den af langelænderen nu bosiddende i København" i GAFFA. Måske er det derfor desto mere kontrastfyldt, at Kasper Spez i øjeblikket er hjemløs.

- Ja, det er korrekt. Jeg valgte at gå fra de trygge rammer og brød med min daværende kæreste uden at overveje, hvor jeg skulle tage hen og sove.

Det betød, at han flyttede ind i studiet, hvor han siden har sovet på sofaen. Perioden blev refereret til i albumåbneren "Januar 08", mens bruddet med kæresten er beskrevet i nummeret "Efter".

Netop i tilblivelsen af disse numre ligger også en stor del af kernen bag teksternes særkende. De må ikke være umiddelbare, de skal være refleksive på et mere velovervejet plan.

Ingen oplagte singler
- Jeg har i nummeret "Efter" forsøgt ikke at snakke for meget om, at vi er gået fra hinanden, og hvorfor jeg gik fra hende. Hellere prøve at se det hele lidt storbyagtigt. Prøve også at lave en beskrivelse af vrangsiden af København, sådan så der kommer nogle flere ting ind i nummeret i stedet for, at det bare handler om, at jeg er gået fra min kæreste. Nu skal jeg jo ud at se, hvad København har at byde på. Hvad det er, de alle snakker om.

Du har fået temmelig positiv omtale for dit debutalbum. Hvor skiller du dig ud i forhold til andre danske rappere?
- Hvis man ser helt konkret på det, så tror jeg ikke, at jeg er bundet af nogen faste rammer inden for rapkulturen, hvor man nødvendigvis skal have de og de numre med for at få en sammenhængende plade. Ude på Universal (Spez' distributør, red.) ser man eksempelvis sådan på det, at der ikke er nogen oplagte singler på, og det er der jo umiddelbart ikke. Jeg kunne ikke forestille mig nogen af de her numre i radioen, siger Kasper Spez og fortsætter:

- Jeg tror heller ikke, der er nogen andre rappere, der ville lave et nummer som "Jens" eller "Mona" eller insistere på, at der ikke skulle stå feat. L.O.C. på deres plade for eksempel. Men det er bare noget, jeg har fået fortalt.

Han henviser til, at Liam O'Connor alias L.O.C. synger kor på nummeret "Hvem Jeg Var". Modsat hvad mange har troet, kom det ikke i stand gennem det fælles pladeselskab Tabu Records. Historien var en anden.

Kasper Spez' producer Es foreslog oprindeligt, at Liam O'Connor sang kor, men Kasper Spez sagde nej. Han ville ikke bruge folk på den måde. Da Kasper Spez senere møder op i studiet efter en druktur, havde vennerne imidlertid allerede fået Liam O'Connor til at synge, og korstykket lå klart. Det kunne og ville Kasper Spez ikke modsætte sig, og derfor kom stykket med. Den historie er vel også i sig selv lidt speciel.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA