x

Broken Bells – Superduoen med den danske fortid

Broken Bells – Superduoen med den danske fortid

A match made in, nej ikke himlen, men derimod på en mudret mark i Roskilde. Sådan starter historien om Broken Bells, superduoen bestående af James Mercer og Brian Burton. Mercer kender de fleste fra The Shins, bandet, der ifølge filmen Garden State er i stand til at ændre dit liv. Og Burton, der nok er bedre kendt som Danger Mouse, kender man som produceren med den enestående evne til at vælge musikalske samarbejdspartnere fra Cee-Lo Green i Gnarls Barkley til Mark "Sparklehorse" Linkous på "Dark Night Of The Soul"-albummet, for ikke at tale om The Black Keys, Gorillaz, Beck, The Rapture, MF Doom, Banksy og The Good, The Bad And The Queen.

Ja, den farlige mus har haft travlt, siden han i 2004 brød igennem med internet-sensationen The Grey Album, hvor han opfindsomt og umærkeligt smeltede Jay-Zs "The Black Album" og The Beatles' "The White Album" sammen til et rettighedsstridigt mesterværk.

– Jeg har efterhånden indset, at jeg er nødt til at skrue ned for arbejdstempoet, hvis jeg skal holde i den her branche. Så jeg ledte efter et nyt projekt, jeg kunne hellige mig til. Et projekt, der fungerede som et regulært band, hvor jeg ikke kun var producer.

Et sådan projekt er netop, hvad han fandt med James Mercer, som han mødte på en regntynget festival i 2004.

– Jeg var på Roskilde Festival et par dage og så, at The Shins også skulle spille, så jeg sneg mig backstage for at se dem, og vi endte faktisk med at hænge ud sammen resten af dagen og så blandt andet Morrissey-koncerten sammen.

– Ja, det var en god dag, indskyder James Mercer og forsætter:

– Det var en meget mudret oplevelse, men jeg havde heldigvis fået udleveret et par gummistøvler. Senere på aftenen kørte vi til København sammen og gik i byen hele natten.

Venner før musikken
Kimen var lagt til et venskab, og de to holdt kontakten ved lige, selvom de kun rendte ind i hinanden på forskellige festivaler rundt omkring. Hver gang de mødtes, endte de med at feste til langt ud på natten, og det var først i 2008, at Burton forslog, at de måske burde lave noget musik sammen.

Mercer fortæller: – Jeg var ret forbløffet over at arbejde sammen med Brian, for vi havde stort set ikke arbejdet mere end en time, før den første sang var færdig. Jeg var virkelig chokeret over, hvor sjovt det kunne være, og hvor hurtigt det kunne gå at lave god musik. Det har virkelig været tale om et frugtbart og ligeværdigt samarbejde. Jeg har tidligere lavet musik i et tæt samarbejde, men det er meget længe siden, og det var meget frustrerende dengang, for der var ikke tale om samme enighed om, hvad det var, vi ville. Det var også derfor, jeg var hovedmanden i The Shins, simpelthen for at undgå flere komplikationer. Men med det ansvar følger også en stor byrde, der ikke altid var lige sjov. Jeg har levet med de ansvar på tre The Shins-plader og havde allermest lyst til at være en del af et sundt samarbejde med nye udfordringer. På en eller anden måde skal der nok komme noget mere med The Shins, men lige nu er vi vist stadig det, man kalder "imellem plader".

Vil tilbage til Roskilde Festival
Første gang der var mulighed for at høre Mercer og Burton sammen, var på det stjernespækkede "Dark Night Of The Soul"-projekt, som sidstnævnte lavede sammen med Sparklehorse og som havde ingen ringere end David Lynch som den visuelle afsender. Mercer sang på nummeret "Insane Lullaby" fra albummet, der også bød på gæsteoptrædener fra Black Francis og Iggy Pop, som begge også spillede på Roskilde Festival 2004, med henholdsvis Pixies og Stooges.

– Vi havde allerede lavet en stor del af Broken Bells-albummet, før jeg lavede "Dark Night Of The Soul", forklarer Burton. Der er sikkert mange, der tror, at vi først mødtes der, men jeg havde altså arbejdet med James et godt stykke tid i forvejen og syntes også, han ville passe godt ind her.

"Dark Night Of The Soul" udkom i maj måned sidste år, men blev aldrig officielt udsendt på grund af genstridigheder med pladeselskabet EMI, hvilket fik musikerne bag projektet til selv at leake albummet. Burton fortæller dog nu, at der er fundet en løsning på rettighedsproblemerne, og at albummet snart udsendes officielt.  

Til sidst er der vel kun at få at vide, om de har tænkt sig at vende tilbage til pløjemarken, hvor det hele startede.

– Det kunne være rigtigt fedt at spille på Roskilde Festival, fortæller Mercer og forsætter:

– Vi vil gerne spille på alle de gode festivaler til sommer, og der er Roskilde svær at komme udenom.  
Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA