x

Eivør Pàlsdòttir på visit i København

Eivør Pàlsdòttir på visit i København

I denne uge er den færøske folk/jazz-sangerinde, Eivør Pàlsdòttir i København med sin islandske trio, Kràkan. Det er hun først og fremmest, fordi Danmarks Radios Big Band har valgt at indspille to af hendes numre fra den seneste cd, der også bærer titlen "Kràkan". Derudover skal Eivør også give koncerter i København og omegn. I den forbindelse har GAFFA.dk sat den færøske sangfugl stævne.

Hvor længe har du sunget og spillet musik?

– Så længe jeg kan huske. Jeg er opvokset med musik, så den har altid været en stor del af mit liv. Jeg vandt en sangkonkurrence som 13-årig, som satte skub i sangkarrieren.

Rent musikalsk har jeg været meget inspireret af færøske vise- og salmesangere som f.eks. Hanus Johansen, der er en stor visesanger på Færøerne. Thomas Kingos salmer har også haft enorm betydning, og så selvfølgelig naturen på Færøerne, som er en kæmpe inspirationskilde i min musik.

Tilbage til rødderne

I den forbindelse er det oplagt at spørge dig om, hvor meget dine færøske rødder betyder for din musik?

– Overordenligt meget. Det er vigtigt at kende sine rødder og at have noget på hjerte. I min famlie og omgangskreds har vi altid haft musikken som en fælles ting, der kan føre os tilbage til rødderne. Vi har gået meget i kirke og sunget sammen. Der fandes ingen instrumenter i kirken, da jeg var yngre, så sangen har været en slags instrumentkompensation.

Til mit spørgsmål, der lyder på, om Eivør er religiøst anlagt, bliver der sagte svaret, at hun har sin egen personlige tro og en klar religiøs side, som hun også dyrker i musikken. Eivør slår fast, at hun ikke er firkantet kristen og absolut må i kirke hver søndag.

Trods din unge alder (20 år, red.) har du på nuværende tidspunkt udgivet to solo cd'er og medvirket på flere cd-udgivelser på Færøerne og Island. Hvordan synes du, du har udviklet dig musikalsk i dette forløb af udgivelser?

– Jeg synes, det har været en god udvikling. Jeg har helt klart forandret mig siden første soloudgivelse, men jeg kan stadig stå inde for pladen. For mig er det vigtigt at have et ærligt forhold til alt, hvad jeg beskæftiger mig med, så skal det hele nok gå.

Vundet to priser

For nyligt har Eivør vundet to priser i den islandske "Tonlistarvedlauin" (Music Awards) for årets sangerinde og årets artist/performer.
Hun har boet på Island de sidste to år, og har ikke planer om at flytte foreløbig. I øjeblikket modtager hun sangundervisning hos en kendt islandsk operasangerinde, Olof Kolbrun Hardardottir.

– Det er spændende at synge opera. Jeg kan godt li' at komme i berøring med forskellige genrer, men med hensyn til opera er der ret strenge regler, så der må man nogen gange skille fra og tage, hvad man bruge.

Eivør har spillet i Danmark en del gange før, bl.a. på Roskilde og Midtfyns Festival med sit færøske rockband, "Clickhaze". – Jeg holder meget af at spille for et dansk publikum, siger hun.

Og det får Eivør Pàlsdottir rig mulighed for den kommende uge, hvor hun som nævnt skal underholde os rundt omkring i det ganske land.
Hun skal primært spille numre fra den nyeste cd, "Kràkan", som har solgt over 6000 eksemplarer på Island (en guldplade) og mere end 3000 eksemplarer på Færøerne, siden den kom på gaden d. 27 oktober.
Den 15 dec. udkom den i Danmark. Den indeholder 11 numre, hvor de fleste er sunget på færøsk.

Du kan høre den færøske sangfugl med den krystalklare sopran på følgende spillesteder denne uge:

180304: Gimle, Roskilde – kl. 21.00. Kràkan og Teitur
190304: Eivør 15 min kl. ca. 18.30 (alene med guitar) DR festen
200304: Trommen, Hørsholm – kl. 15.00 – Kràkan
200304: Koncertsalen, Øresundskollegiet – kl. 21.00 – Kràkan
210304: Loppen, København – kl. 22.00 – Kràkan

Læs iøvrigt GAFFA.dk's anmeldelse af Kràkan

For mere info om Eivør Pàlsdòttir tjek hendes site:

Http://www.eivor.com


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA