x

Beth Hart: Succesens ulidelige lethed

Beth Hart: Succesens ulidelige lethed

At møde sangerinden Beth Hart er som at møde to vidt forskellige personer i den samme krop. Hun er åben og excentrisk med flagrende hår, tatoveringer og et beskidt sprog. Men på samme tid er hun utrolig venlig og ydmyg og udstråler en skrøbelighed, der ikke stemmer overens med det hårde image. Svaret på denne underfundige adfærd er måske, at Beth Hart er et venligt og varmt menneske, men som har haft en noget hårdere skæbne end de fleste andre 32-årige kvinder.

Den canadiske sanger og singer-songwriter, der har lighedstræk med blandt andre Janis Joplin, Macy Gray og Alanis Morissette, udgav i efteråret sit tredje album i USA, og pladen er netop udkommet i Danmark. Albumet "Leave The Light On" er et livstegn fra Beth Hart, der netop er kommet på benene efter godt tre år med stofmisbrug og psykiske problemer. I 1999 havde hun kæmpesucces i USA med nummeret L.A.Song fra sin anden plade "Screamin' For My Supper". Men det var mere end det unge talent kunne klare. Hun bukkede under for presset og hengav sig til alkohol og stoffer.

– Jeg var så angst på det tidspunkt. Jeg har altid haft lavt selvværd og kunne derfor ikke tro på den enorme succes, der fulgte med "LA Song", fortæller en ærlig Beth Hart og fortsætter: – Jeg var sikker på, at folk hvert andet øjeblik ville opdage, at jeg i virkeligheden var et rigtig dårligt menneske, og at de ikke længere ville værdsætte min musik.

Hendes blik er mørkt, og den melankolske stemning understreges ved at se ud af vinduet bag hende; regn i tykke stråler. Hun skeler til regnen, og et smil kommer til syne.

– Da jeg var i Danmark for et par uger siden, var vejret rigtigt dejligt, så jeg har ikke taget jakke med. I stedet har jeg medbragt min bikini, fortæller Beth Hart og slår en skraldlatter op. Og med ét er stemningen vendt.

En hyldest til livet
Genren på "Leave The Light On" er en blanding af rock, pop, soul og blues. Som bonus er der en duet med DAD-forsanger Jesper Binzer, hvor de to hæse stemmer mødes i Rolling Stones-klassikeren "Wild Horses".

– Derudover er det en meget personlig plade. Hun begyndte at skrive teksterne til albummet, da hun var indlagt på et psykiatrisk hospital. Men selv om numrene umiddelbart virker dystre, rummer de en stor portion håb. Albummet er en hyldest til livet – et liv som Beth Hart ikke troede, hun skulle leve meget mere af:

– Jeg havde det så forfærdeligt på det tidspunkt, at jeg egentlig bare ventede på at dø. Teksterne var blot en slags terapi, hvor en sidste del af mig forsøgte at holde fast i livet. Jeg havde aldrig drømt om, at de skulle bruges til endnu en plade, fortæller hun.

Amerikanske pladeanmeldere har været begejstret for Beth Hart seneste plade. De har rost hendes tekster og hendes særegne stemme til skyerne og kaldt "Leave The Light On" for hendes hidtil bedste album. De rosende ord ville de fleste tage imod med iver, men Beth Hart fornemmer angsten ligge og lure:

– Jeg bliver meget bange, når det går alt for godt. Det lyder irrationelt, men det er bare en mekanisme, der går i gang, forklarer hun og krænger sin fleecetrøje af, så tatoveringer kommer til syne på hendes overarme. Hun tænder en smøg og tilføjer:

– Efter min store nedtur er jeg forhåbentlig blevet bedre til at håndtere succes. Jeg har været stoffri i halvandet år og har fundet en dejlig mand, der ikke slår mig. Så jeg har helt sikkert fået en større tro på mig selv.

Åbne europæere
Beth Hart fik et godt tilbud fra Sony i Danmark, som hun ikke kunne sige nej til. Men det er ikke kun de glatte sedler, der tiltrækker hendes opmærksomhed.
– I USA er folk meget fokuserede på udseendet, og mange har en overfladisk tilgang til kunst. I Europa kan folk lide individualister, der gør tingene på deres egen måde. Det er superfedt at spille koncerter i Europa. Folk tager imod musikken med åbne arme og synes, det er helt cool, hvis man skejer ud på scenen, fortæller en begejstret Beth Hart. Hendes sindsstemning er igen skiftet fra mørk til lys, og pludselig får hun den regnfulde sensommerdag til at virke mindre grå og uendelig.

Beth Hart er på Danmarksturné til flg. byer:
19.09 Aalborg, Skraaen
21.09 Roskilde, Gimle
22.09 Odense, Rytmeposten
24.09 Kolding, Godset
25.09 Aarhus, Train


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA