x

DMA-prisens genkomstfest

DMA-prisens genkomstfest

Der var lagt op til en genfødsel af den slags, der ikke skulle gå stille for sig. Igennem tre år har Danish Music Awards (DMA) ikke været sendt live på landsdækkende tv, men i år tog TV 2 atter fat om konceptet og foldede det - i samarbejde med KODA og pladeselskabernes brancheorganisation IFPI - ud med et to timers liveshow i bedste sendetid lørdag aften live fra Forum i København. Et show, der begyndte helt tilbage i 1989, dengang som grammyuddelinger, og nu skulle kæmpe sig tilbage, og derfor skulle det ikke bare være endnu et show. Der skulle overraskelser på bordet, havde TV 2s programchef Keld Reinicke lovet i optakten.

Udenfor i en behersket kølig aftenluft slangede køen af gæster sig for at blive lukket ind og blive en del af de i alt 6500 mennesker, der skulle fylde den udsolgte sal. Indenfor spredtes de om en cirkelrund catwalk-scene, der blev showets centrum, og hvor aftenens hovedpersoner, de nominerede musikere, var placeret ved borde på indersiden.

Omfavner pop-kvalitet
Inden det nåede så vidt indtog musikerne i selskab med adskillige andre kendisser den røde løber og svarede tålmodigt og ofte lystigt på talrige spørgsmål. Det spændte fra bokseren Brian Nielsen over Go'morgen Danmark-værten Morten Resen til Liberal Aliances Simon Emil Ammitzbøll, men musikerne trak heldigvis mest. En af dem var Maria Apetri, bedre kendt som Fallulah, der ligesom Agnes Obel var nomineret i hele seks kategorier på aftenen. Og hvad tænker hun om DMA sammenlignet med andre priser?

"P3 var en pris jeg længe gerne ville vinde," sagde Fallulah til GAFFAs udsendte om sin stolte bedrift, da hun vandt P3 Guld-prisen i januar.

"DMA er ikke noget jeg på samme måde længe har haft som en målsætning, men jeg glæder mig til i aften," fortsatte hun inden hun høfligt henviste til Agnes Obel, da hun skulle pege på favoritter.

Hvad fanden laver vi her?
Simon Kvamm, den ene halvdel i De Eneste To, som på aftenen var nomineret i fire kategorier, kommenterede til DMAs genkomst, at det netop er meget positivt, fordi der har manglet et show, der kunne udfylde den rolle.

"DMA er det show, der kan omfavne kvaliteten i det populære, mens der er nok af de andre, der hylder eliten, som for eksempel P3 Guld og Steppeulven har gjort de senere år," sagde Simon Kvamm til GAFFA.

En lille halv time senere var showet til eksamen. U$O velklædt i jakkesæt søsatte underholdningen og blev kort efter flankeret af L.O.C., mens jubelen omsluttede hittet "Momentet". Kort efter gav værterne Anders Breinholt og Anders Lund Madsens dem et hvidt håndklæde hver og overtog spotlyset med et par indledende præsentationer og et:

"Hvad fanden laver vi egentlig her?" som Lund Madsen spurgte, inden hr. Breinholt svarede: "Ja, det ved jeg ikke … det skulle da lige være for musikken".

Dermed var den genkendelige makkerskabstone fra deres tid som De sorte spejdere på P3 slået an.

Topløse Nik & Jay
Nøglen til at gøre DMA cool igen skulle netop være, at inkorporere elementer i aftenens show, som man ikke kan få andre steder. Og arrangørerne gjorde, hvad de kunne, for at efterkomme den præmis. Rasmus Seebach blev flankeret af et ca. 50 mand – og mestendels kvinde – stort gospelkor. Medina, med fuglefjer på vingerne blev omsluttet af undertøjsklædte dansere, mens der, mere spektakulært, var 4 nøgne, kun maskeklædte , piger og 2 ditto drenge, bag hende i midten af scenen.

Den akt, der blev bedst modtaget på aftenen, var dog Burhan Gs pianoindledning på "Jeg' i live", hvorefter Nik & Jay topløst blandede sig, da det gled over i fælleshittet "Tættere på Himlen". Smukt udtænkt poppede Søren Huss herefter op på klaver og færdiggjorde sammen med Nik & Jay medleyet med nummeret "Udødelige", hvor både Nik og Jay, som en parallel til titlen, crowdsurfede rundt blandt publikum med ordene "I nat er vi udødeli'."

Populære Medina og Seebach
At det var aftenens bedst modtagne performance blandt publikum siger også meget om arrangementets beskaffenhed. Omgivet af en fortrinsvist yngre publikum høstede fortrinsvis Rasmus Seebach, Burhan G., Medina og Nik & Jay højlydt anerkendelse, mens folk var tavse, da Michael Møller fik overrakt prisen som årets innovatør. Næsten som kendte de ham ikke.

Bedste eksempel var aftenens store prisvinder Agnes Obel, der hjemtog i alt fem statuetter heriblandt hovedprisen for årets danske album, men led lidt samme skæbne ved folks reaktioner. Salen reagerede behersket, nærmest som om skuffelsen af, at nogle af førnævnte ikoner blev forbigået. Som var de enige i den kommentar Daniel Banner Nielsen skrev på DMAs facebook-side mod showets slutning: "Hvad sker der for jer det er jo de forkerte der er nomineret og de forkerte der vinder. DØM ORDENTLIGT!"

The William Blakes overraskede
Der var dog også payoff, da Nik & Jay vandt DMAs Ærespris, mens L.O.C vandt for årets danske urbanudgivelse.  Interessant nok overrakt af hans kæreste, Vild med Dans-værtinden Christiane Schaumburg-Müller, som han på godt dansk straks snavede i gulvet. Derudover tog Turboweekend, flankeret af billeder fra deres fortrinlige koncert på Northside Festival i Århus, prisen for bedste livenavn, mens årets danske gruppe højst overraskende blev The William Blakes. Forsanger Kristian Leth indrømmede fra scenen, at 2011 ikke ligefrem havde været et højproduktivt år, men lovede straks bod og bedring i 2012, hvor de ville "spytte plader ud."

TV 2s ofte folkelige drejning af programmer holdt sig heller ikke tilbage denne aften. Både ved undervejs at vise videoklip, hvor fem unge fans overbragte hver deres personlige idoler nyheden om nomineringen til årets album, men også ved i bankostil at udlodde præmier for 120.000 kr i gaver. Der var en cykel, en vaskemaskine, en rejse, et gavekort til Silvan og meget andet til én heldig i salen. De blev snuppet af en teenager, der først for alvor blev begejstret ved det jordnære: At han også vandt billetter til finalen i MC's Fight Night.

En ny dreng i tv-klassen
De senere år har TV 2s Zulu Awards indtaget DMAs rolle. Det foregik i 2009 og 2011 også i Forum, men blev ikke sendt live. Meget kan understøtte, at det i høj grad var de artpoppede eller dybfølte bidrag, der trak de længste strå på denne aften, som Agnes Obel, Fallulah, Søren Huss (årets danske mandlige kunstner) og The William Blakes. TV2 skal nu granske seertal for at vurdere om showet har bestået eksamen, og de igen vil gå efter at afvikle det i 2012, men det kunne tyde på, at der er kommet endnu en dreng i tv-klassen. Og opskriften? Hvad med at spole tilbage til den røde løber og Rasmus Seebach, hvor han blev spurgt af en journalist, hvad opskriften er på det perfekte liv.

"Opskriften er, at der ikke er nogen opskrift," lagde Rasmus Seebach loyalt for.

"Pointen er, at det må ikke blive så forudsigeligt, at man ikke bliver overrasket."

Det kunne Keld Reinicke fra TV 2 vel ikke have sagt bedre, hvis han skulle svare på opskriften på det perfekte show.

Se den komplette liste over showets vindere og de forskellige optrædender.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA