x

Stephen Marley – Soldier in Jah Army

Stephen Marley – Soldier in Jah Army

Tidligere på året fyldte Stephen Robert Nesta "Raggamuffin" Marley 40 år. Som søn af reggaelegenden Bob Marley og Rita Marley har Stephen så at sige fået reggaemusikken ind med modermælken, og tirsdag den 26. juni giver han koncert på spillestedet Train i Aarhus, der er det eneste stop i Danmark på hans store verdensturné.

GAFFA fangede den travle reggaekunstner med det forpligtende efternavn i Polen til en snak om Daddy Marley, Zimbabwe, Grammy-triumferne, hans seneste album "Revelation Part 1: The Roots Of Life", samarbejdet med bror Damian Marley, Jamaicas uafhængighed og hans syn på de sidste par års kontroversielle fængslinger af reggaestjerner som Buju Banton, Vybz Kartel og Busy Signal.

Back To school

"Faktisk så ønskede min far slet ikke, at jeg og min storebror Ziggy skulle blive involveret i musikbranchen", fortæller Stephen og fortsætter. "For ham var det vigtigste, at vi fik os en uddannelse, og ofte måtte han sende os i skole, selvom vi allerhelst ville være sammen med ham i studiet. Min far elskede musikken, men tilskyndende altid os til at få en uddannelse."

I 1980 var Bob Marley inviteret til Zimbabwe af ministerpræsident Mugabe for at være med til at fejre Zimbabwes uafhængighed ved en stor koncert på landets nationale fodboldstation i Harare. Stephen var med, og kun syv år gammel optrådte han på scenen sammen med sin far og Ziggy.
 "Jeg glemmer aldrig den helt specielle stemning der var omkring os i Zimbabwe. Landet sitrede af forventning over den genvundne frihed og frihedskæmperne elskede min far, fordi han med musikken som våben havde kæmpet sammen med dem for at vinde deres uafhængighed. Han var en meget spirituel person og havde en magisk kraft i sig. Det gjorde et kolossalt indtryk på mig som dreng, og for første gang forstod jeg, hvilken kraft der er i musikken, og hvad jeg som søn af Bob Marley var en del af", erindrer Stephen.     

"Hurtigt fandt jeg ud af, at jeg også ville beskæftige mig med musikken, så selvom det på mange måder har været en medfødt ting for mig, så er jeg aldrig blevet oplært af min far".

Back To The Roots

Årene med søskendeflokken The Melody Makers husker Stephen som en sjov tid. I 1989 vandt gruppen en Grammy med albummet "Conscious Party" og sidenhen er det blevet til yderligere fire af slagsen. Det sidste i år med albummet "Revelation Part 1: The Roots Of Life".

"For os var det meste bare en leg, og det faldt naturligt for os at synge og spille musik, ligesom vores far havde gjort før os", fortæller Stephen og indrømmer at selvom han ikke laver musik for at vinde Grammyer, så er han stolt af dem. "Det er for mig en stor anerkendelse at vinde en Grammy eller en anden musikpris. Det er vidunderligt med denne anerkendelse, men hvad der er mere vigtigt for mig er den anerkendelse reggaemusikken får."

Med et solidt og bevidst afsæt i roots-reggae-traditionen er hans seneste Grammyvindende album "Revelation Part 1: The Roots Of Life" et af de vigtigste reggaealbum i mange år. Et album der trækker mange musikalske fodspor tilbage til dengang Bob Marley levede.

"En dag læste jeg en artikel om at reggaemusikken var på nedtur og havde mistet sit fodfæste. Det motiverede mig til at gå i studiet og som søn af Bob indspille et album, der igen fik fat i det grundlæggende: The Foundation", forklarer Stephen, men som samtidig også bedyrer, at det næste album, "The Revelation Part 2: Fruits Of Life" bliver en blanding af flere musikgenrer.

En nyfødt baby

"Jeg er en STOR fan af musik, og det er en kæmpe del af mig. Jeg elsker at skabe musik som producer og derefter gå på scenen og præsentere mine numre direkte over for publikum. For mig er det at være producer og sanger/musiker to sider af samme mønt. At skabe et helt nyt stykke musik er som når et barn bliver født!"

Stephen Marley har produceret halvbroderen Damian "Junior Gong" Marleys tre album, heraf det ligeledes Grammy-vindende "Welcome To Jamrock" fra 2006, og de to brødre har tidligere med stor succes samarbejdet på Bob Marleys "Chant Down Babylon" fra 1999.

"Når Damian og jeg er i studiet, opstår der en særlig kemi, som er unik for os. Damian og jeg er vokset op sammen i Kingston, men vi har derudover også det til fælles, at vi er vokset op uden vores fars tilstedeværelse. Vi deler den samme livserfaring og har derfor en særlig tilknytning til hinanden. Vi har altid nysgerrigt udforsket musikken og ligner hinanden på rigtig mange områder. Vores liv og sjæle hænger sammen", fortæller Stephen, der også har givet plads til sin bror på hans nyeste album, hvor Damian medvirker på numrene "Tight Ship" og singlen "Jah Army", der var et af de mest populære reggaenumre sidste år.

Fortiden indhenter dig

'
'Oprindeligt blev "Jah Army" indspillet i 2010 sammen med Damian, men da Buju var løsladt på kaution i januar 2011, ville vi også gerne have ham med på nummeret", fortæller Stephen om baggrunden for Buju Bantons hæsblæsende gæsteoptræden på nummeret. 
Efterfølgende er Buju blevet idømt 10 års fængsel for narkobesiddelse, og sidenhen er andre store dancehall-stjerner som Vybz Kartel og sidst Busy Signal blevet anholdt – ligeledes for fortidens synder.

"Det er uheldigt for reggaemusikken, og der er intet positivt at sige om det", mener Stephen og fortsætter: "Uanset hvad du gør eller hvordan du behandler andre mennesker, så vil fortiden altid indhente dig, og du vil komme til at stå til ansvar for dine handlinger. Et synspunkt min far også delte i flere af sine sange."

Vibes Of Marley

I 1962 fik Jamaica sin selvstændighed af det britiske kolonistyre og kan derfor i år fejre sit 50 års jubilæum. Det markeres på forskellig vis over hele verden, ikke mindst i England, der med sin største gruppe af jamaicanere uden for reggaeøen fejrer uafhængigheden med et stort arrangement i London med blandt andre Damian og Stephen på plakaten. Selv giver Stephen dog ikke meget for uafhængigheden.

"Vi har ikke uafhængighed i Jamaica", fortæller Stephen, der er tydelig oprørt ved mit spørgsmål. 
"Vi har altid kæmpet for vores uafhængighed, og tidligere har Marcus Garvey (jamaicansk borgerrettighedsforkæmper, red.) belært os om at vi skulle tro på os selv. Gennem tiderne er Jamaica blevet udnyttet af politikere, som kun har tænkt på sig selv og egne behov. Vi er stadig afhængige. Vi er blevet snydt, og kun gennem den nye generation vil dette kunne ændres, ræsonnerer Stephen.
 "Måske kan sociale medier og mere uddannelse hjælpe os på vej, så den unge generation kan gøre en positiv forskel i fremtiden. Før opnår vi ikke uafhængighed," slutter Stephen, der lover alle i Train på tirsdag en både opløftende og energisk livekoncert.

"Det bliver en aften fyldt med masser af kærlighed, det bliver "bass and trouble" og med "the vibes of Marley in the house".

 

Køb billetter til koncerten på Train via GAFFA Live.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA